
Les graderies del teatre romà i l'estructura metàl·lica que ajuda a interpretar com era realment Foto: Jonathan Oca
La Generalitat de Catalunya aposta per potenciar el valor cultural i històric de Tarragona i ja ha anunciat noves partides per aquest 2018 i per als dos exercicis següents d'1,2 milions d'euros, que es destinaran al recinte patrimonial, on hi ha el teatre romà, i que convertirà aquesta zona en parc arqueològic. Així ho ha avançat aquest dimarts Jusèp Boya, director general de Patrimoni Cultural, durant l'acte de presentació les obres fetes en la primera fase del projecte de posada en valor del teatre romà.
A banda, el mateix Boya ha afirmat que està previst que aquest recinte s'obri al públic, a través de visites concertades els caps de setmana, després del Tarraco Viva. Durant el festival es faran unes jornades de portes obertes. Segons ha explicat Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, les visites hauran de ser programades, seran gratuïtes i es faran, a priori, els diumenges.
El director general de Patrimoni Cultural també ha explicat en què ha consistit la primera fase de les obres de museïtzació del teatre. Boya ha destacat que s'han centrat en la zona de la càvea i de la graderia i que també s'ha creat una estructura metàl·lica que facilita al visitant poder fer-se una idea de com era l'edifici fa milers d'anys. El representant de la Generalitat ha titllat l'actuació de la primera fase com a valenta, ja que ha rebut crítiques de molts sectors.
A banda, durant aquests treballs s'han posat al descobert edificis i estructures prèvies d'abans de la construcció del monument, datat en la primera meitat del segle I després de Crist. Segons experts del departament, les restes més antigues descobertes corresponen a dues sitges tardorepublicanes i a una àrea comercial formada per una bateria de tabernae, que eren botigues, que podria haver estat activa en una etapa anterior al teatre, i que es conserva actualment sota la càvea. També s'ha descobert la traça d'un carrer que discorria en paral·lel al moll del port romà, entre altres.
La primera fase ha tingut un import de 750.879 euros a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat (553.478,47 euros) i de l'1% cultural del Ministeri de Foment (197.400,50 euros), una inversió molt superior a la segona, que serà de 200.000 euros. Aquests diners es faran servir, segons Boya, per preparar el futur del nou espai. Com s'ha apuntat abans, l'any 2018 serà quan es farà l'obertura cap a la ciutadania. I entre el 2019 i el 2020, arribarà la inversió més gran, la d'un milió d'euros que servirà per a l'adequació de l'espai visitable, com un punt d'entrada al monument, un punt d'atenció al visitant, uns lavabos, entre altres. A més, també es treballarà a crear aplicacions per a dispositius mòbils que permetin veure en tres dimensions el teatre romà.

Les graderies del teatre romà i l'estructura metàl·lica que ajuda a interpretar com era realment Foto: Jonathan Oca
La tercera fase, que s'iniciarà a partir del 2020, encara sense pressupostar perquè no està quantificada, serà la que servirà per crear un gran parc arqueològic i urbà, que inclourà tres connexions: el teatre romà, les termes de Sant Miquel i el nimfeu, com ha explicat la consellera de Patrimoni, Begoña Floria. A més, se seguirà treballant per la Font dels Lleons, cap a la Tabacalera i per tota l'àrea de desenvolupament portuari. Floria ha destacat que "no sabem què hi ha a sota però preveiem que hi ha restes molt importants". A aquesta extensió i posada en valor d'aquestes restes, ha d'anar lligada amb la regeneració del barri del port, que ja està contemplat en el Cívic Tàrraco, tot i que només hi ha l'esquelet i que encara cal remarcar les prioritats i com s'integrarà el gran parc arqueològic, entre altres. Per fer-ho possible es construirà un centre interpretatiu, que serà un equipament per a ús social.
Floria ha volgut remarcar que el conjunt patrimonial que hi ha a l'espai del teatre, de més de 6.000 metres quadrats, té un valor universal que cal treballar-lo amb la comunitat científica. I també ha volgut recordar que es tracta d'un projecte d'una llaga durada, d'entre 15 o 20 anys, almenys.

La regidora Begoña Floria i Jusèp Boya, director general de Patrimoni Cultural Foto: Jonathan Oca