La setmana en què es compleixen tres anys de l'accident químic d'Iqoxe al polígon sud de Tarragona i que va posar fi a la vida de tres persones, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que a partir del febrer la Generalitat de Catalunya tindrà les competències per gestionar el servei d'alertes d'emergències a telèfons mòbils.
La tragèdia d'Iqoxe va marcar un abans i un després en la gestió de les emergències químiques, no només a la demarcació de Tarragona, sinó a tot Catalunya. Malgrat que judicialment encara queden moltes preguntes per respondre sobre aquell dia, paral·lelament el Govern català ha anat confeccionant un nou Plaseqta i intentant agilitzar i millorar la gestió d'emergències com la que va passar a Tarragona.
Després del simulacre d'accident químic que es va realitzar el passat 2 de novembre, el següent pas era assumir la gestió dels avisos d'emergències a telèfons mòbils. El conseller Elena ha anunciat que això serà una realitat a partir d'aquest mes de febrer. De fet, durant el simulacre del novembre del 2022 ja es va testejar aquest servei, però l'activació no la va fer el Govern català, ja que encara no en tenia la competència.
Així doncs, a partir del pròxim mes de febrer serà el Departament d'Interior, a través de Protecció Civil, qui assumirà la gestió d'aquest servei d'alertes d'emergències als telèfons mòbils dels ciutadans.

Quatre proves en quatre mesos
Tot i que el conseller ha recalcat que no serà un servei que s'activi a la lleugera, sí que està previst utilitzar-lo si hi ha una gran emergència, sigui per accident químic o per un fenomen meteorològic que comporti perill, entre d'altres.
En aquest sentit, i per familiaritzar la població amb aquest nou sistema, el conseller ha anunciat que es faran diverses proves a tot el territori català. «Farem quatre simulacres en quatre mesos consecutius al conjunt del territori».
Altres novetats que ha anunciat Elena en la seva compareixença han estat la instal·lació de dues noves sirenes de risc químic a la zona de la Pineda, al polígon Sud, les quals se sumen a les vuit ja instal·lades al territori durant el 2022 —una a Tarragona, dues a Vila-seca, una a Constantí, dues a Salou i dues a Reus—.
Posada en marxa del sistema de sensors
El Plaseqta contemplava la necessitat de sis sirenes més per cobrir les zones habitades més exposades en cas d'accident químic, i amb aquestes noves instal·lacions n'hi haurà un total de 13.
El conseller també ha explicat que durant el 2023 s'acabarà d'instal·lar el sistema de sensors, el qual un cop es posi en marxa podrà detectar fuites de 8 substàncies tòxiques. En total n'hi haurà 575: 175 al polígon Nord i 400 al polígon Sud.
Finalment, també s'ha anunciat que durant el 2023 es durà a terme una campanya publicitària relacionada amb el risc químic. Serà la primera d'aquestes característiques des de fa molts anys i es preveuen anuncis a la televisió, els mitjans digitals i de paper i les ràdios, així com cartelleria al carrer i diversos formats per arribar al màxim de població possible.
Cal recordar que ja es va anunciar que aquest 2023 es tornarà a fer un simulacre d'accident químic, similar al del novembre del 2022, però en aquesta ocasió al polígon Nord.