A punt per fer història
Els Jocs Mediterranis Tarragona 2018 ja han fet història per tres raons. La primera és que s'han convertit en els únics que s'han hagut de posposar un any. La segona, perquè han assolit la xifra més alta d'esportistes inscrits de tots els que s'han disputat fins ara. Els Comitès Olímpics Nacionals han inscrit fins a 3.622 participants (de 26 nacionalitats diferents) i que competiran en 33 disciplines diferents. Aquesta xifra supera a les registrades a Mersin 2013 (3.064), Pescara 2009 (3.368) o Almeria 2005 (3.214).
La tercera raó és que Tarragona s'ha convertit en la ciutat més petita que ha acollit uns Jocs Mediterranis de la història.

Amar Addadi i Josep Fèlix Ballesteros amb les boles del sorteig , mostrant el número 2018 Foto: Jonathan Oca
La celebració dels Jocs implica que Tarragona i 15 seus més -de Tarragona i Barcelona- acullin proves esportives entre el 22 de juny i l'1 de juliol. Està previst que, a banda dels esportistes, es desplacin 1.000 jutges i representants internacionals, uns 1.000 periodistes i 3.500 voluntaris. L'organització espera que els Jocs atreguin, almenys, 150.000 espectadors.
Els 15 moments que han escrit la història (prèvia) d'aquests Jocs Mediterranis:
1999: El pare del projecte dels Jocs Mediterranis, Pere Valls, posa la idea damunt la taula la idea d'acollir-ho a la ciutat però no és fins al 2007 que es comença a treballar amb una clara intenció de fer-ho. La primera pedra es va posar el 20 de març d'aquest mateix any, quan el ple va aprovar presentar-se com a seu.
Abril, 2009: El Govern de la Generalitat aprova un acord de Govern, que dona el seu suport total a la candidatura de Tarragona 2017 a ser la ciutat candidata del COE en el procés d’elecció de la seu als Jocs Mediterranis. Cinc dies més tard, el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) aprova la candidatura de Tarragona.
Octubre, 2011: Tarragona aconsegueix la victòria en la pugna per poder organitzar-ho i li guanya la partida a la ciutat d'Alexandria (Egipte) per només dos vots. Aquest dia, Tarragona es converteix en seu oficial dels XVIII Jocs Mediterranis que s'havien de celebrar l'any 2017.

Moment de la recollida de la bandera dels Jocs Mediterranis per part de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Foto: Cedida.
Agost - octubre, 2015: Miguel Cardenal, president del Consell Superior d'Esports (CSD per les sigles en castellà), comunica que l'ens no aportarà els 15 milions d'euros que es necessiten per als Jocs Mediterranis. Tres mesos més tard, afirma que s'ha arribat a un acord de finançament, molt allunyat de les pretensions de l'alcalde, però que arriben als 3,4 milions i que garanteixen la remodelació del camp del Nàstic -Nou Estadi- i també l'arranjament de la pista d'atletisme de Camp Clar, on hi ha ubicada l'Anella Mediterrània.
Juny de 2016: La Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Agrupació Guinovart Obres i Serveis Hispània i OHL inicia les obres del Palau d'Esports de Campclar. Cal recordar que la UTE integrada per Dragados, García Riera i Ruba, la guanyadora de l'execució del projecte es va fer enrere al mes de febrer d'aquell any perquè considerava que "no és viable econòmicament en els termes en què està plantejat". La seva renúncia provoca que sigui segona UTE qui porti a terme aquestes obres.
Novembre, 2016: Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, i Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE) ofereixen una roda de premsa per a comunicar el que era un secret a veus, que els Jocs Mediterranis s'ajornen un any per manca de finançament i s'anuncia ja la nova data per al 2018. Aquesta decisió compta amb el vistiplau del CIJM.

Josep F. Ballesteros, alcalde de Tarragona, i Alejandro Blanco, president del COE, en roda de premsa Foto: Jonathan Oca
Febrer, 2017: El govern municipal dona la raó a ERC i descarta l'oferta de Santa Gadea per a gestionar l'Anella Mediterrània. Aquesta operació, titllada de pelotazo per als republicans, va ser aprovada, inicialment en el plenari celebrat el juliol del 2016, gràcies als vots a favor dels 17 regidors del PSC, Cs, PP i UDC. ERC, la CUP i ICV van votar en contra i CiU es va abstenir.
Abril 2017: Desembarcament de pesos pesants del govern espanyol per mostrar el seu compromís amb els Jocs Mediterranis. En l'expedició popular, encapçalada per l'aleshores vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres Íñigo Méndez de Vigo i Cristóbal Montoro. L'objectiu de l'acte, la signatura del conveni entre el govern espanyol i els Jocs Mediterranis per a l'aportació de 10,5 milions per assegurar la viabilitat financera de l'esdeveniment esportiu.
Gener, 2018: El ja exministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, inaugura la remodelació en les instal·lacions del Nou Estadi. Va recordar que l'aportació total a l'esdeveniment esportiu és de més de 15 milions d'euros i alhora reafirma que el fet d'ajornar els Jocs un any va ser una decisió "encertada", que va servir alhora per "agafar més força i més finançament".

El ministres Montoro i Méndez de Vigo amb Sáenz de Santamaría a Tarragona Foto: Jonathan Oca
Març, 2018: L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) presenta l'informe que ha de ser una pauta per la gestió de l'Anella Mediterrània, un dels temes que més preocupen als ciutadans. En el document queda clara l'aposta de l'ens per una gestió pública dels equipaments i de l'activitat esportiva de la zona però sense no descarta una participació privada en l'explotació d'altres usos. Javier Villamayor, regidor comissionat dels Jocs Mediterranis, apunta en una entrevista a NacióTarragona que "la clau aquí està a trobar una fórmula flexible que impliqui també el sector privat, però en el que seria la promoció, mai en la gestió".
Maig, 2018: Amar Adaddi, president del CIJM, lloa la «perseverança» del comitè organitzador en els moments difícils i assegura que, quan falta un mes per a la celebració dels Jocs Mediterranis "és un moment de molta emoció però estem serens". Aquestes paraules les va pronunciar després que s'hagués celebrat el sorteig de les competicions d'equip dels Jocs Mediterranis, al Palau Firal i de Congressos de Tarragona.
Maig, 2018: RTVE reafirma la seva aposta pels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. Eladio Jareño, director de TVE, explica la programació, la cobertura i el desplegament de professionals que s'abocaran per cobrir l'esdeveniment esportiu que se celebrarà del 22 de juny a l'1 de juliol. Aquesta cobertura s'afegeix a la que faran TV3 i la Tac12 i la Xarxa.
Juny, 2018: Ballesteros es rendeix als peus dels alcaldes tarragonins. L'alcalde de Tarragona i president de la Fundació Tarragona 2018 es mostra satisfet per la "feina feta" per tots i destaca que "Tarragona sempre estarà en deute amb vosaltres". Josep Fèlix Ballesteros recorda que "s'han superat moltes dificultats però avui estem aquí tots, a punt de gaudir dels Jocs Mediterranis" i que mostra la unitat del territori que podria ser el preàmbul de noves iniciatives, com la de potenciar el turisme esportiu.