
Tots els participant del debat. Foto: Marina Pérez
Una cosa poc habitual és que tots els partits polítics coincideixin en un aspecte en concret, cosa que ha aconseguit el patrimoni arqueològic i històric de Tarragona. Tots els grups municipals que es presenten a les pròximes eleccions, el 24 de maig, han coincidit a dir que és l'element turístic més important de Tarragona. Per això creuen que és imprescindible mantenir-lo i conservar-lo en el millor estat possible a més de promocionar-lo. Tot això s'ha parlat al debat organitzat per la Real Societat Arqueològica Tarraconense que s'ha fet a la seu del Col·legi de Periodistes de Tarragona aquest djous a la tarda. Els vuit principals partits polítics que concorreran a les eleccions del 24 de maig - PSC, CiU, PP, Ara Tarragona, ERC, ICV-EUiA, CUP i Ciutadans - han tingut una representació en aquest col·loqui.
Tot i la coincidència inicial s'ha de destacar que els matisos són diferents en molts punts. Per la seva banda Jordi Marti, número dos de la CUP, lliga aquests elements de patrimoni amb l'educació, per això proposa un projecte educatiu de la ciutat per tal que tots els tarragonins coneguin Tarragona. Més o menys en la mateixa línia s'ha pronunciat Arga Sentís, alcaldable per ICV-EUiA, que defensa que «el patrimoni va més enllà, no és només un instrument turístic, és una forma de conèixer la ciutat i la seva història», per això vol destinar la taxa turística al seu manteniment. Pau Ricomà també ha estat d'acord amb aquesta afirmació, però considera que el Museu d'Història té una gran responsabilitat a l'hora de donar a conèixer Tarragona. Tots tres pensen que s'ha d'invertir molt més en patrimoni. Alhora, Martí ha assegurat que una remunicipalització és molt important per tal de poder controlar millor les despeses i els diners en aquest tema. Amb això ha afirmat que «només amb allò que ha desaparegut n'hi hauria de sobres per mantenir el patrimoni del nostre municipi».
Per la seva banda David Serra, membre d'Ara Tarragona, i Jordi Roca, del PP, han defensat que la inversió i el turisme «depèn de creure amb el patrimoni que tenim». Roca està totalment convençut que l'actual govern de la ciutat no creu amb tots els elements patrimonials que té, per això hi manquen inversions, no només de l'Ajuntament, sinó que també de la Generalitat i el Govern de Madrid. Per la seva banda Ciutadans també pensa que la Generalitat ha d'invertir més en el Museu Romà. Josep M. Prat, número dos de CiU, ha proposat la creació d'una regidoria específica de patrimoni que compti amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili. Begoña Floria, Tinent alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes, ha volgut deixar molt clar que durant aquesta legislatura «s'han fet grans esforços per dur a terme la inversió més gran possible en patrimoni» i també ha remarcat que «moltes coses que s'han dit ja s'han fet». En aquest cas ha tingut una referència a la regidoria que proposava CiU.
Un patrimoni que va més enllà de la Tàrraco Romana
Tots els grups polítics també han fet referència al patrimoni medieval o modernista que té Tarragona. Floria considera que això és una de les tasques pendents que s'ha de fer durant la pròxima legislatura. CiU ha sigut l'únic grup que ha parlat d'implicar el Port de Tarragona, port romà, en aquesta conservació i millora. La CUP i ICV-EUiA també han parlat de la Part Baixa i la importància que va tenir Tarragona durant la Guerra del Francès, dos aspectes que els dos partits consideren que s'han de donar a conèixer i fomentar.
Per altra banda el PP pensa que és molt important «invertir primer en el patrimoni que ja es coneix per després poder donar a conèixer la resta». També ha volgut retreure que «Tarraco Viva del 2015 té menys pressupost que el del 2005» i per ells això és molt greu. Prats creu que és molt important que el Museu Arqueològic s'instal·li a la Tabacalera, però mentre s'espera aquest trasllat «no es pot deixar de modernitzar i fer-lo atractiu».
Moment de tensió entre un assistent i Jordi Martí
Cal destacar que s'ha viscut un moment de tensió amb un assistent que ha volgut concretar les crítiques que feia Jordi Martí al fet que l'església no pagui IBI dels seus edificis de culte. Martí deia que això era inacceptable i que amb aquests diners es podrien fer més inversions a patrimoni. Mentre estava realitzant el seu discurs un home l'ha interromput i ha volgut aclarir la qüestió de l'IBI. Aquesta persona ha insistit en què totes les religions del món no paguen IBI dels seus edificis de culte, però sí que ho fan amb els de les altres. Això ho ha repetit uns quants cops. Després d'aquesta intervenció el membre de la CUP no ha tornat a continuar amb la seva explicació.