L'atenció primària està col·lapsada. Segons dades del Departament de Salut, a la regió sanitària del Camp de Tarragona aquest passat dilluns es va arribar a un màxim històric: 3.040 visites en un sol dia de pacients Covid. Sumat a què part del personal està dedicat també als centres de vacunació massiva i a què ens trobem en plena cinquena onada de contagis, la ja endèmica manca de personal al sistema sanitari -públic i concertat- no fa més que agreujar la situació.
Els més perjudicats, els usuaris, denuncien la dificultat a l'hora de contactar amb el seu CAP. Però també els professionals sanitaris es queixen i alguns, amb la síndrome del burnout, acaben agafant la baixa. Les baixes només són part d'un còctel encara més important, i és que a l'estiu -a diferència de l'any passat, no hi ha hagut reorganització- és quan se solen agafar la major part de les vacances. Al CAP Llibertat de Reus, s'han arribat a ajuntar 7 baixes alhora, d'un total de 13 metges.
Al CAP "més massificat" de la ciutat de Tarragona, el CAP Jaume I, les infermeres estan donant "el 300%". Ho diu Imma Martí Sendra, delegada de primària pel sindicat SATSE, que assegura que les treballadores estan "esgotades" perquè estan atenent malalts crònics, encarregant-se del procés de vacunació i també administren les incidències de l'àrea de respiratori o Covid.
Les infermeres són, al cap i a la fi, la "primera barrera" que ha de traspassar l'usuari que entra al seu centre de referència. Alguns fins i tot ignoren les mesures del Govern i continuen anant al CAP per a qualsevol dolència o per fer-se la PCR en saber que ha estat en contacte amb un positiu. D'altres, tot i no ignorar-ho, hi van igualment al·legant malestar: "La gent no és tonta, sap quins símptomes té la Covid, feta la llei feta la trampa".
En el mateix sector laboral, ha arribat el punt en què Tècnics de Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAI) fan les funcions d'infermeres: "Hi ha manca de personal i com que no hi ha borsa de treball no poden fer reforços d'Infermeria", destaca aquesta delegada de SATSE. Això a la pràctica vol dir que les vacances -poden arribar a representar un terç de la plantilla al mateix temps- s'agafen sabent que això perjudicarà la resta de companyes.
En la mateixa línia opina Tere Rubio, delegada de SATSE a la Fundació CAUS -pertanyent a la Xarxa Santa Tecla- i infermera del CAP de Torredembarra. Recorda que l'any passat ja van agafar les estudiants de quart curs i això ha provocat que enguany no hi hagi hagut substitucions. "Tothom està doblant torns", diu, "comença a ser la nostra activitat normal". A Torredembarra no hi ha punt de vacunació massiva, però al centre hi ha la possibilitat de fer-ho per a persones de mobilitat reduïda o que no es puguin desplaçar i, per tant, entre un i tres dies a la setmana el personal ha d'atendre també aquest servei.
[noticiadiari]2/222470[/noticiadiari]
A la capital del Baix Gaià l'increment de casos es va registrar especialment "a partir de la nit de Sant Joan". Després, brots ocasionats en discoteques van acabar de fer el fet i "s'ha contagiat tothom, tant la gent de fora com la gent d'aquí". I és que a les àrees bàsiques de salut de la costa acusen en les darreres setmanes de l'increment del turisme i de la segona residència.
Els contactes entre els joves també són més elevats i per això la Generalitat, sobrepassada per les circumstàncies, ha decidit no fer proves a contactes asimptomàtics, així com implantar el toc de queda. Això, però, no resol res, ja que segons Rubio "si no els fas la prova, la gent jove no fa el confinament". "Desbordats" pels contactes estrets i amb una mitjana de 120 proves diàries programades més les d'urgències, cada hora confirmen "2 o 3 positius" i acaben contagiant, també, als professionals.
[h3]Els metges, cap a casa derrotats[/h3]
Al CAP Llibertat Reus-3 -gestionat per l'ICS- la situació "està fatal", segons Francesc París, delegat del sindicat Metges de Catalunya (MC), que alerta que s'hauria de "començar de nou amb l'estudi de càrregues assistencials" que es va acordar al 2019 després de la vaga del sector. "Ha quedat obsolet perquè la manera de treballar ha canviat", afirma, fins al punt de superar les 300 consultes en un sol torn de treball.
I és que l'increment de visites telemàtiques és una evidència que no tan sols afecta als usuaris sinó també als professionals. Molts no se senten "còmodes" en aquesta nova praxi mèdica i "se'n van cap a casa amb la sensació que no s'ha acabat la feina" pel gran nombre de trucades que hi ha llistades. Si bé s'han posat alguns recursos en aquest sentit, encara és l'usuari qui quan arriba al CAP decideix si es vol fer o no la prova PCR o quin tipus de vacuna vol rebre. "Això no ha de ser així", lamenta París, que es pregunta "on ens hem equivocat" perquè la situació hagi arribat a un punt de límit com l'actual.
[noticiadiari]2/222456[/noticiadiari]
Per la seva banda, Manuel Carasol, delegat de Metges de Catalunya a l'atenció primària de la Fundació CAUS, així com també metge al CAP de Calafell, comenta que a l'atenció continuada -les urgències- és on es nota més el "col·lapse". Si bé abans feien entre 10 i 15 proves, ara en són més de 70 al dia i els positius són molts: 25 dilluns, al cap de setmana més de 70. "Hi ha molta gent que ve al CAP que no hi hauria d'acudir, és gent que té família o que són contactes estrets i no saben que han de fer quarantena", explica.
Pel que fa a reforços, és la mateixa situació que a la resta de l'atenció primària: "N'hi ha hagut, però no els que hi hauria d'haver, no hi ha metges disponibles". La conseqüència per al pacient: "Acabes deixant de veure gent o atendre bé altres patologies que no són Covid, que requereixen més atenció que no pas una simptomatologia lleu, però hi ha una alarma generalitzada que genera pressió".
[h3]Més d'un miler de signatures perquè reobrin els CAP[/h3]
Precisament al voltant de les queixes sobre l'atenció primària, la Rambla Nova de Tarragona acollirà el pròxim dimarts 20 de juliol una assemblea per reclamar "el 100%" de visites presencials. Sílvia Labodia Llop, portaveu del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, explica que ja han recollit més d'un miler de signatures. "La gent està molt cansada, a més té pinta que el nou model es quedarà molt de temps", afegeix, en relació a les contractacions de personal informàtic.
Qualifica de "desatenció" la que es dona a l'atenció primària i lamenta que molts contactes estrets de positius no han rebut la trucada de Salut informant-los dels passos que han de seguir. Però més enllà de la pandèmia, fins i tot, relata, hi ha qui denuncia haver estat més temps del compte amb una baixa perquè cap sanitari no li ha trucat per confirmar l'alta mèdica.
[noticiadiari]2/222449[/noticiadiari]
En el sentit de l'atenció telefònica, l'esglaó més dèbil és el 061. Sergi Arbonès, president del comitè d'empresa de la sala de Barcelona, explica que actualment viuen en una "allau de trucades" permanent que es veu intensificada sobretot quan les autoritats anuncien noves mesures.
Atenent consultes, comunicar-se amb contactes estrets de positius de Covid i gestionar les vacunacions, els treballadors del servei lamenten la "molta" eventualitat dels contractes, per tal d'evitar fer-los indefinits. "Això fa que la gent no acabi d'agafar rodatge i vagi tot més lent", diu Arbonès, que tot i així reconeix que quan s'acabi la pandèmia arribaran els expedients de regulació d'ocupació: "Un servei que abans el feiem 300 persones ara el fem més de 1.000".
La manca de personal, motiu del col·lapse dels CAP al Camp de Tarragona
Diversos centres fan més de 300 proves PCR cada dia i els professionals atenen més de 300 consultes per torn
ARA A PORTADA
-
-
-
Junts decidirà aquesta propera setmana si entra al govern municipal de Tarragona amb el PSC Redacció
-
Montferri impulsa la 2a edició de la Gaianada, la fira d'editorials i arts gràfiques del municipi Albert Oliva
-
S’aixeca el confinament als municipis afectats per l’incendi amb químics de Vilanova i la Geltrú TarragonaDigital
Publicat el 15 de juliol de 2021 a les 07:00
Et pot interessar
-
Societat Santa Oliva recupera l'enllumenat perdut pel robatori de cables
-
Societat El Montmell homenatjarà Imma Costa un any desprès de la seva mort
-
Societat Una vintena de famílies de Reus, sense plaça a I3: «No hi ha prou oferta a l'escola pública»
-
Societat L'Arboç cedeix a la Generalitat un terreny per fer-hi habitatge social
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Valls estudiaran la fòrmula per a la futura gestió del Pius Hospital
-
Societat L'Ajuntament de Tarragona adjudica l'estudi sobre la qualitat de l'aire al terme municipal a la UPC