Aquest dijous a les set del vespre des de la plaça Imperial Tàrraco sortirà una manifestació amb el lema Defensar la sanitat pública és defensar la vida. Després de diversos mesos recollint signatures i reclamacions, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona lliurarà al final de la marxa tots els suports recollits a la nova delegada de Salut al Camp de Tarragona, Dolça Cortasa.
Des de l'inici de la pandèmia, les directrius del Departament de Salut han fet variar el model d'atenció sanitària, especialment als CAP. A la ciutat de Tarragona, diversos col·lectius socials i veïnals han protagonitzat protestes en aquest sentit, que segons la portaveu del Grup de Treball, Sílvia Labodia, han provocat petites reformes però mantenint el sistema telemàtic.
- La manifestació té alguna motivació temporal o és per fer un toc d'atenció?
- Ve d'un treball de fa més de 9 o 10 mesos. Vam començar a posar reclamacions a les portes dels CAP, vam veure que estaven gairebé aturats, que la gent no tenia visites, que estaven patint molt perquè no tenien manera d'accedir-hi. Sempre diem que la gent que pateix una malaltia crònica se senten insegurs, descuidats, perquè el teu metge de referència és el teu doctor o doctora. I en pic tu no pots accedir penses "i si em poso malalta", "i si no em fan la revisió?". Vam voler fer una lluita unitària per cridar l'atenció als governants, i vam recollir signatures. El dia 7 d'abril és el dia mundial de la Salut i vam decidir lliurar les signatures als Serveis Territorials de Salut del Camp de Tarragona, a la senyora Dolça Cortasa, i després vam pensar de fer una mobilització.
- Es faran manifestacions en diferents poblacions catalanes.
- I n'hi ha una a París i en altres ciutats d'Europa per la sanitat pública. Més o menys tenim les mateixes problemàtiques però és arrel de la pandèmia que s'ha vist que si els governs no estan invertint el que haurien d'invertir en la sanitat, que segons l'OMS hauria de ser més del 25% del pressupost, això no millorarà. No podem contractar gent, no podem millorar els CAP... El CAP Jaume I de Tarragona és el que més ràtio de pacients té a tota la ciutat i barris. I no estan posant metges, els estan jubilant i no els estan substituint. S'atenen més de 30.000 usuaris i es necessitaria fins i tot un CAP nou, molt més gran, que pogués ser un CUAP.
- Des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública ja heu parlat amb la directora territorial de Salut, Dolça Cortasa. Quina és la conclusió?
- Ens van voler vendre el sistema telemàtic. Nosaltres els vam dir que hi havia molts problemes i van respondre que això no era cert, que si teníem algun cas particular el podíem enviar a través de reclamacions. Però ja estem fent reclamacions i no estem arreglant res. Fins i tot hem tingut problemes per entregar-les, al registre ens van dir que només en podíem portar de 10 en 10. Tenen el dret i el deure d'agafar-les.
- Quines reivindicacions s'hi van traslladar?
- Necessitem més treballadors a la sanitat, més contractes dignes i convenis laborals en condicions. Igual que el senyor Argimon, ens van dir que de metges i d'infermeres no en trobaven. No el troben perquè les condicions laborals són precàries i pèssimes i la gent acaba marxant. Tenim infermeres a Joan XXIII amb contractes de 8 hores setmanals, no es poden ni independitzar, segueixen a casa dels pares. I truquen a les 12 del migdia per treballar a partir de les 3 de la tarda. O un diumenge a les 9 per ser-hi a les 10. No són maneres de treballar. Parlen orgullosos dels sanitaris, però en canvi ells que són els que els han de cuidar no els cuiden. Són venedors de fum.
- Al principi de la pandèmia hi havia moltes queixes perquè els usuaris no podien contactar amb el CAP ni amb el seu metge de capçalera. Això s'ha arreglat mínimament?
- S'ha fet algun pedaç. A nosaltres ens han trucat infermeres dels CAP de Tarragona dient-nos que gràcies a les nostres taules, que molestem una mica, potser les reivindicacions arriben més on han d'arribar. Visiten més a la gent, agafen el telèfon tot i que has de prémer molts números, però és molt poca cosa el que s'ha arreglat.
- Quin perfil de persones tenen més problemes per accedir al CAP per la bretxa digital?
- Gent gran, els nouvinguts que no entenen l'idioma, gent que no té accés a la informàtica... La Meva Salut es pot quedar per fer tràmits, una baixa o una alta, una recepta electrònica, però no pots tindre un sistema telemàtic per un tema de salut. Ens explicava una usuària l'altre dia que va haver d'anar a Urgències de Joan XXIII, va sortir a les 2 de la matinada, li van receptar electrònicament un antibiòtic, se'n va anar a la farmàcia i la farmacèutica li va dir que no li podia donar perquè s'havia penjat La Meva Salut. Es creia que li havien receptat, però no li podia vendre sense recepta aquest antibiòtic. Aquella persona va haver de tornar a Joan XXIII, li van dir que la trucarien, i fins a les 12 o la 1 del migdia no li van poder donar l'antibiòtic. No podem confiar només en La Meva Salut, ens hi va la vida, i hi ha gent gran que té un fill o un nét que la poden ajudar, però hi ha gent que està sola. N'hi ha que fa més de dos anys que no els visiten: ni una analítica per mirar el sucre, el colesterol, ni una revisió de l'infermera... L'excusa és la Covid, bé, portem més de dos anys amb la Covid, jo crec que fa prou temps per saber què han de fer. Joan XXIII és ple de gent, a les consultes externes. Com és que als CAP no s'hi pot anar? Per què han de ser tan selectiu? Diuen que només allò que sigui greu. Fins que no passes per un metge no saps si pot ser greu o no.
- No s'acaba d'entendre que es pugui anar sense mascareta a interiors, l'última mesura que volen aplicar, però no al CAP.
- Pots anar al supermercat, pots sortir per la nit, pots seure a una cafeteria que es veu que no contagies, i resulta que al CAP que és el lloc més important de la sanitat pública, amb el 70% dels usuaris, no s'hi pot anar. Això fa que s'endarrereixin el diagnòstic i les proves, fa que molta gent acabi morint perquè quan arriba el moment potser ja no té solució.
- S'han recollit queixes també sobre les cues que es formen a dins i fora dels CAP?
- Moltes, sí. Fa molt poc que la gent ha pogut entrar als CAP, però ho han fet amb mesura. A les 8 del matí els deixen entrar de cinc en cinc.
- Què pot passar amb els CAP si no s'hi posa remei?
- La majoria de gent no sap com s'està venent la sanitat pública. Santa Tecla s'ho està menjant tot i usuaris com els del CAP de Vila-seca s'estan queixant moltíssim de l'atenció que reben. Hem d'aturar que les urpes de la privada es fiquin a la pública. Acabarem com a les pel·lícules estrangeres que la gent ha de pagar per la sanitat. La sanitat pública, si no la cuidem, acabarà sent com la beneficència, haurem de pagar nosaltres, que és nostre aquest servei.
[plantillacoronavirus]
«La Meva Salut es pot quedar per fer tràmits, però no per un tema de salut»
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona convoca aquest dijous una mobilització
ARA A PORTADA
-
Renaturalitzen el passeig fluvial del Francolí a l’Espluga amb un projecte que promou de la inserció laboral Redacció
-
Els delictes al Camp de Tarragona baixen un 9% durant el primer quadrimestre d'aquest 2025 TarragonaDigital
-
Els treballadors del Pius Hospital de Valls continuen les protestes i anuncien noves accions TarragonaDigital
-
L'Espluga de Francolí ofereix a la Generalitat 1.873 m2 de solars per a construir-hi habitatges de protecció oficial TarragonaDigital
-
Reus i Salou tornen a ser epicentres del Rally Catalunya - Costa Daurada Legend amb cinc categories TarragonaDigital
Publicat el 06 d’abril de 2022 a les 08:00
Et pot interessar
-
Societat Impulsen obres de millora a les instal·lacions del Cau de Montblanc
-
Societat Un centenar de farmàcies del Camp de Tarragona se sumen a la iniciativa solidària «Guardioles per fer memòria»
-
Societat Les associacions de veïns de Reus organitzen un gran recapte solidari d'aliments
-
Societat Dol a Tarragona per la mort de Pedro Algar, l'ànima del gegant Negrito