La Plataforma en Defensa de l'Ebre s'oposa al projecte per portar aigua als pantans del Priorat

Asseguren que la proposta fomenta una «confrontació de territoris» i que no soluciona l'emergència de sequera actual perquè és una obra «a tres anys vista»

El riu Ebre al seu pas per Amposta.
El riu Ebre al seu pas per Amposta. | ACN / J. Marsal
15 de gener de 2024
Actualitzat: 25 de març, 11:01h

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) estan "alarmats" amb la proposta d'Acció Climàtica per a abastir el reg de suport del Priorat. Com ha denunciat el portaveu Manolo Tomàs, captar aigua de l'Ebre per al Siurana, "un riudesviat a Reus i el Baix Camp", suposa "preservar, blindar i promocionar el transvasament actual, i suplir la mancança del Siurana amb aigua de l'Ebre". "El que ens porta el conseller de manera sibil·lina i subtil és una confrontació de territoris", ha lamentat Tomàs. Des del Priorat, la Plataforma pel RiuSiurana ha indicat que la solució per la comarca és no derivar aigua a Riudecanyes i que sigui el Priorat qui decideixi quin ús en fa de l'aigua.



La PDE alerta que la proposta que ha fet Mascort des de Falset "no té res a veure amb la situació actual de sequera i escassedat" perquè és una obra "a tres anys vista" i "s'ha de negociar amb la CHE" perquè la inclogui en el nou cicle de planificacióhidrològica del riu Ebre per a 2027-2031, una possibilitat "factible" tot i que no la consideren "convenient". "Ens crea confusió aquesta proposta actualment, sabent que no l'aplicaran a curt termini", ha remarcat el portaveu de la plataforma. "És una formamoderna de parlar de transvasament", ha afegit.

La Plataforma està d'acord a utilitzaraigua "de la conca de l'Ebre dins de la conca", però no de qualsevol manera. "Això és un transvasament, augmenta la pressió sobre el riu i augmenta els usos de l'aigua en termes agrícoles. No hi podem estar d'acord", ha dit Manolo Tomàs. La PDE assenyala que el Siurana és part de la conca de l'Ebre però és un riu "desviat i una anomalia" que genera els problemes d'escassedat al Priorat. "Si se soltés i complís la seva funció ambiental, arribar a l'Ebre, reompliria els aqüífers i se'n podria fer un úsagrícola", ha defensat.



En canvi, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha assegurat que "en cap cas", l'aigua de l'embassament del Siurana "s'utilitzarà per bombejar aigua al pantà de Riudecanyes". "És un projecte necessari per garantiraigua a una part dels pagesos de la conca de l'Ebre que avui també estan patint els efectes de la sequera, ha defensat Salvadó. "Està previst exclusivament per a aigua d'ús dins de la conca de l'Ebre", ha insistit recordant el projecte del Govern preveu que l'aigua del pantà de Riudecanyes provingui de l'aiguaregenerada de la depuradora de Reus.

Concordança amb el Priorat

Des de la Plataforma pel RiuSiurana han afirmat que la propostad’AccióClimàtica “és un projecte fet a copde talonari que demostra la enorme distància que hi ha entre l’administració i les necessitats del territori”, ha assenyalat un dels seus membres, Oriol Ponti. En la seva opinió, “en el cas del Siurana la solució és ben senzilla: deixar de transvasar aigua a Riudecanyes i que sigui el Priorat qui decideixi quin us fa de l’aigua, què necessita el riu, què necessiten els pobles i què necessiten els regants”, ha afirmat. Aquest dimarts, l’entitat conjuntament amb el Gepec i altres organitzacions ecologistes expressaran el seu posicionament en una roda de premsa.

Per altra banda, tant la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes com Unió de Pagesos per ara han declinatvalorar el projecte. Les dues entitats han explicat que de moment no en coneixen els detalls i que el Departament no els ha convocat a cap reunió.

La CHE assegura que no coneixia el projecte

La ConfederacióHidrogràfica de l'Ebre (CHE) assegura que "no ha tingut constància" fins ara de la proposta del Govern. Per aquest motiu, l'actuació no es va valorar en la planificació del ciclehidrològic de l'Ebre 2022-2027 i que no serà fins a la pròximarevisió que ho podran fer. La revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre ha d'estar llesta el desembre de 2027 i després es valoraran les actuacions referents a regadius que proposin les comunitats autònomes. La CHE avisa que l'actual sequera "ha revelat la vulnerabilitat" dels regadius i que aquesta circumstància s'haurà de tenir en compte en el pròxim cicle de planificació.

La CHE ha recordat que les obres i cessionsd'emergència que s'han fet a la conca de l'Ebre durant aquest episodi de sequera han estat "conjunturals i necessàries" i "per a episodis concrets". En un comunicat emès aquest dilluns a la tarda, l'organisme assenyala que les noves i futuresactuacions hauran de respectar criteris de sostenibilitat "com la garantia de l'aigua, la viabilitat ambiental, i l'existència de dret i de finançament".