La Policia Nacional vol expulsar de l'Estat el reusenc Mohamed Said Badaoui

Com a activista social està implicat en diverses entitats locals i presideix Adedcom

Publicat el 08 d’agost de 2022 a les 08:50

La Policia Nacional espanyola ha activat un expedient d'expulsió de l'Estat espanyol contra el reusenc Mohamed Said Badaoui. És un conegut activista social en diversos àmbits, i especialment en la defensa dels drets de la comunitat musulmana. Se l'acusa d'haver-se radicalitzat, motiu amb el qual s'argumenta l'expulsió i, ja abans, la negativa a concedir-li la nacionalitat espanyola.

 

El seu entorn, i altres entitats i col·lectius de Reus, han convocat una concentració de suport aquest dilluns, 8 d'agost, a les set de la tarda a la plaça del Mercadal. Una convocatòria que neix d'Adecom, entitat que presideix, però a la qual s'han sumat Reus Refugi, el Sindicat d'Habitatge de Reus i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. També hi han donat suport la CUP i En Comú Podem.

 

Li neguen la nacionalitat acusant-lo d'haver-se radicalitzat

Said Badaoui va arribar a Catalunya fa 30 anys, quan en tenia 10, i els últims vuit els ha viscut a Reus. És l'època en la qual, segons explica ell mateix a TarragonaDigital, es basa l'acusació contra ell. Ara fa dos anys va iniciar els tràmits per aconseguir la nacionalitat espanyola, després d'haver acumulat, sobradament, el temps necessari de permisos de residència i de treball en regla.

 

També va acreditar arrelament, ja que la seva dona és valenciana i ell té dues filles nascudes a Valls i un fill nascut a Reus. La petició de nacionalitat se li va denegar, segons explica, assegurant que és una persona radicalitzada. Quan se li va comunicar la decisió va presentar un recurs, que el jutge va acceptar.

 

El magistrat hauria donat 20 dies a la Policia Nacional per acreditar la radicalització de Said Badaoui, «i en lloc de fer-ho, han obert l'expedient», apunten des del seu entorn. Tot i la seva arribada del Marroc fa trenta anys, l'acusació de la Policia Nacional afirmaria que va venir entre els anys 2014 i 2015. És l'època en la qual Said Badaoui hauria començat la seva faceta d'activista social.

 

Els contactes i l'activitat a les xarxes com a prova

Segons detalla, a l'expedient se'l considera una persona radicalitzada perquè té contactes, és actiu a les xarxes socials i té intencions polítiques que poden influir en la política general de l'Estat. Va ser, durant anys, portaveu de la mesquita de Reus, i més recentment va fundar, juntament amb altres activistes, Adedcom. Es tracta d'una «associació sense ànim de lucre, creada amb l’objectiu de defensar els drets i interessos dels/les ciutadans/es que professin la religió de l’Islam».

 

Una defensa que va acompanyada de «promoure la convivència multicultural entre la ciutadania independentment de la religió que es professi». Des de l'entitat es veu l'expedient d'expulsió com un atac clar i evident contra l'activisme del seu president. Apunten que es basa en «una valoració subjectiva de les seves intencions sense cap prova».

 

Afegeixen que les acusacions es fonamenten «basant-se exclusivament en les xarxes socials, assenyalant que hi és una persona activa i que, a més, 'té contactes a tots els nivells'». Uns contactes que farien referència a la seva connexió amb diferents col·lectius de la ciutat —com els que li han donat suport— i amb l'esfera política local i catalana pel mateix motiu. Des d'Adedcom es té clar que l'objectiu d'aquest expedient d'expulsió és «silenciar les veus dissidents que denuncien, dia a dia, el racisme institucional, la islamofòbia i les vulneracions de drets reconeguts».

 

De fet asseguren que «les falses acusacions es basen en reunions públiques, arxiconegudes, amb representants del govern i majoritàriament publicades a les xarxes socials». Unes trobades, subratllen, «que no representen cap amenaça per a la societat ni infringeixen cap normativa».

 

També destaquen que l'expedient d'expulsió s'ha començat a tramitar després que Said Badaoui comencés els tràmits per aconseguir la nacionalitat espanyola. Entre les entitats que li donen suport, la definició de la situació és clara: «racisme institucional» i «racisme estructural i persecució política dels aparells de l'Estat espanyol».

 

Entitats de Reus defensen la trajectòria de Said Badaoui

Subratllen que el procés s'ha obert sense les garanties necessàries perquè Said Badoui es pugui defensar de manera correcta. Entre altres coses, perquè se li va notificar l'expedient divendres i se li donaven 48 hores per presentar al·legacions. Alguns dels col·lectius que li donen suport també fan incís en el fet d'activar una causa com aquesta en ple mes d'agost.

 

El procediment s'ha obert, segons apunten des de l'entitat, arran d'una acusació d'haver incomplert la llei espanyola sobre drets i llibertats dels ciutadans estrangers a l'Estat. L'expedient s'hauria posat en marxa acusant Said Badoui d'una infracció molt greu. Sense detallar els fets en concret, se l'acusa de «participar en activitats contràries a la seguretat nacional o que poden perjudicar les relacions d'Espanya amb altres països».

 

No ha sigut només Adedcom, entitat que presideix, sinó altres associacions i col·lectius qui ha sortit en defensa de Said Badoui. Per una banda, altres espais on participa de manera activa, com Reus Refugi, Sindicat d'Habitatge de Reus i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. També la CUP i En Comú Podem li han donat suport difonent la concentració convocada per aquests dilluns, 8 d'agost, a les set de la tarda.