La prova de sirenes passa desapercebuda per a la majoria

El tradicional simulacre del PLASEQCAT cada cop és més conegut entre la ciutadania

Publicat el 13 d’abril de 2015 a les 12:22
Actualitzat el 27 de juny de 2023 a les 11:51

Una unitat de Protecció Civil, aquest matí a la Canonja, durant el simulacre. Foto: Josep M. Llauradó


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha provat aquest dilluns al matí les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Al llarg del matí s’han activat les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 quilòmetres quadrats.
 
Aquests exercicis, que es realitzen dos cops l’any, serveixen per comprovar el seu funcionament i familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic. Durant la prova també s'ha fet un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.

En el cas del Camp de Tarragona, les poblacions que han participat d'aquesta prova són Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou. També, a les Terres de l'Ebre, hi ha hagut dues alarmes a Flix i a Tortosa.

Malgrat les recomanacions de quedar-se a l'interior dels edificis, els habitants dels diversos municipis caminaven tranquil·lament pel carrer o prenien el sol a les terrasses en un dia tan assoleiat com és el d'aquest dilluns del mes d'abril. Entre la resta de recomanacions hi ha la de tancar portes i finestres, no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible i no romandre a l'interior dels vehicles.
 
Participació ciutadana

Durant l'esdeveniment també s’ha informat en temps real a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 70.500 seguidors. S'ha demanat als veïns dels 37 municipis participants arreu de Catalunya que utilitzin twitter perquè informin si escolten la sirena, indicant la seva ubicació exacta, i adjuntant l’etiqueta #provasirenes. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que s'han rebut de ciutadans que han escoltat les sirenes s'han passat al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s'han escoltat, si el so se sent correctament, etc.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu. L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població ha sentit el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
 
Una valoració molt positiva

Raquel Canet, cap del servei de tecnologia del 112 ha fet una valoració molt positiva quant a resposta ciutadana. D'una banda, perquè «hi ha una tendència a la baixa en trucades», cosa que vol dir que «la ciutadania està assabentada del simulacre». De les 307 trucades el març de 2014 a les nostres comarques, s'ha passat a 221 l'octubre del mateix any i les peticions d'informació han baixat fins a les 162 en aquest dilluns 13 d'abril de 2015. 

D'altra banda, la implicació dels centres escolars ha estat important. Fins a una vintena han confirmat la seva participació en el «confinament», del total de 27 a tot Catalunya, unes dades que eleven a 12.800 persones les que potencialment han estat protagonistes d'aquest dia. En aquesta prova hi ha hagut una novetat: el confinament en un centre comercial de Cornellà de Llobregat, una experiència que des de Protecció Civil tenen previst d'ampliar «per arribar a un públic més gran». Pel que fa a la freqüència d'aquestes proves, la intenció és seguir amb les dues per any que actualment es duen a terme.