Les reflexions de proximitat d'aquest 2023 inclouen històries i vivències pròpies de diferents ponents, amb un especial 'reconeixement' envers aquelles persones del nostre territori, que viuen, treballen i impulsen projectes a Reus i Baix Camp. La programació completa de l'esdeveniment es pot consultar a la pàgina web de TEDxReus i, també, es poden comprar les entrades per 25 € els adults i 12 € els menors de 25 anys.
La proximitat també es farà palesa amb els reusencs Montse Llussà, qui presentarà l'esdeveniment TEDx, i Ariel Santamaria, que clourà la sessió amb una actuació musical.
Un vincle de família
L'agricultura del territori i, en concret, l'avellana de proximitat, serà protagonista de la primera de les xerrades, a càrrec de Joan Jordi Solé. "Som una família que ens dediquem a fer avellanes ecològiques i de qualitat a les Muntanyes de Prades, al poble de La Febró", explica Solé, qui fa aproximadament 10 anys va professionalitzar el conreu a les finques dels seus avis i d'altres que estaven abandonades.Afirma que "de petit ja treballava al camp i és un ofici que porta a dins des de sempre" i, en lloc d'explicar el seu projecte, aprofitarà el TEDxReus per presentar la situació actual del sector de l'avellana. "Parlaré de quins són els punts dèbils i quin és el futur de l'avellana al Camp de Tarragona", explica, assegurant que no participa en la iniciativa per "vendre avellanes al públic".
El principal objectiu de la ponència serà reivindicar el producte de Km0 i fer reflexionar a la gent sobre els factors que afecten els preus de les avellanes, el tancament de les explotacions locals i fomentar l'economia circular perquè el territori no s'empobreixi. "És un sector més i sempre que es compra un producte d'aquí, s'està contribuint a l'economia de la zona; si es compren a fora, els diners marxen i descapitalitzem al territori", conclou Joan Jordi Solé.

Un remolc ple d'avellanes Foto: ACN
Noves significacions
"Jo he anat creixent molt, però sense moure'm de casa, gràcies a les xarxes socials perquè em funcionen per arribar a gent de tot el món", expressa la violinista reusenca Astrid Torrente. En el seu cas, el vincle de Km0 passa per aprofitar les oportunitats que permeten als músics locals 'guanyar-se la vida' sense sortir de les nostres fronteres.De fet, reivindica que "la ciutat sempre ha d'apostar pel que hi hagi a casa; a vegades, quan venen artistes estrangers sembla que siguin millors, però hem demostrat que el que tenim aquí a la terra és molt bo". Aquesta aposta de proximitat, per exemple, es tradueix en actuacions de carrer -en espais de visibilitat que impulsa l'Ajuntament- o, per Nadal, quan el comerç local aposta per 'musicalitzar' les festes.
Les noves tecnologies han permès que "la música arribi molt més lluny, no només al nostre barri o ciutat", apunta Torrente, i més enllà de la proximitat en viu i en directe, ara es copsen altres significacions. La violinista toca per gent dels Estats Units, Mèxic o la Xina des de la seva habitació, també amenitza esdeveniments al territori, i afegeix que "li costa molt marxar de Reus, podria treballar des de qualsevol lloc del món, però la ciutat 'tira'; i tampoc li cal marxar a Madrid o Barcelona" perquè les opcions hi són, valora.
Preservar l'entorn natural
L'Aleix Roig i la Georgina Serven van decidir deixar-ho tot per "venir a viure a sota d'un desl millors dels foscos de Catalunya". Així ho explica Roig i així ho certifiquen la Fundació Starlight i al Generalitat de Catalunya: el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades i Montsant és la zona protegida més gran de cel fosc d'Europa.Han capturat imatges que han estat reconegudes per la NASA i han sigut finalistes en premis internacionals, però la tasca de divulgació científica i sensibilització, així com l'impacte econòmic de l'astroturisme, rau en punt -i de Km0- del mapa: el municipi de Prades.
En la seva TEDxTalk, l'astrògraf reivindicarà l'oportunitat que troben aquests territoris en el turisme d'estrelles. "Nosaltres som partidaris que hem de deixar els avions, agafar bicicletes i trens; per tant, té molt més sentit el turisme de Km0, de l'entorn més proper", exposa Aleix Roig. Per exemple, des del Parc organitzen esdeveniments que 'alimenten' el turisme de proximitat, tan prolífic i exitòs a Catalunya.

El cel de Prades és un dels millors llocs de Catalunya per gaudir de Llàgrimes de Sant Llorenç. Foto: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades
Així, la seva ponència descobrirà al públic la importància de protegir els cels foscos i la ferma conclusió que "quan et dediques amb passió a alguna cosa, a vegades passen coses meravelloses", afirma. Roig i Serven "fugien de la contaminació lumínica de les ciutats" i, ara ja com a pradencs, promouen la preservació de la biodiversitat, la protecció de la foscor i la reflexió sobre com hauríem d'il·luminar el nostre territori.
Consum responsable i sostenible
Reus compta amb una xarxa d'entitats i botigues que reivindiquen la proximitat i la sostenibilitat com a elements essencials. Dins d'aquest teixit, les germanes Núria i Gemma Hernández van instal·lar el seu projecte: la marca NUMON, una botiga-taller d'accessoris elaborats amb materials reciclats.També, venen productes d'altres artesans del territori perquè, segons explica Gemma Hernández, "és molt important conèixer les persones que hi ha al darrere i sobretot saber que ha estat fet aquí, perquè hi ha moltes marques dissenyades a Catalunya o Espanya que després no fan el sacrifici de quedar-se aquí a fabricar, amb els costos de producció que això suposa".
És per aquest motiu que la seva TEDxTalk focalitzarà en el comerç local, on la proximitat és clau no només en la producció -les seves motxilles són Km0 perquè es fabriquen al mateix local on es venen-, sinó també en l'atenció personalitzada amb els clients.
Així, desvelaran en la xerrada al Teatre Bartrina "el doble vessant que té un somriure" i faran reflexionar al públic sobre el seu entorn. A Reus, hi ha una xarxa de botigues a granel, que venen roba orgànica i projectes vegans i vegetarians que fomenten uns valors transgressors en termes de proximitat.