La reutilització de l'aigua de la depuradora de Sant Oliva, el gran repte pendent al Baix Penedès

El mal estat del col·lector provoca la filtració d'aigua marina, fent inviable l'ús urbà o industrial de l'aigua depurada

La depuradora de Santa Oliva.
La depuradora de Santa Oliva. | TGNDigital
18 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:32h

Catalunya es troba en una situació d'emergència pel que fa a l'abastament d'aigua a causa d'una sequera que obliga a millorar la gestió integral de l'aigua. Al Baix Penedès, la situació és tan delicada com en altres zones del país, ja que els quatre aqüífers dels quals la comarca s'abasteix es troben en mal estat, sigui per la poca quantitat d'aigua que tenen, o per la mala qualitat.

Davant d'això, un dels aspectes que podria donar oxigen al Baix Penedès seria que es pogués reutilitzar l'aigua de la depuradora comarcal, l'EDAR de Santa Oliva, amb finalitats urbanes o industrials, una cosa que ara no passa. Així s'apunta en un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al qual ha tingut accés l'Ajuntament del Vendrell.

La regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, ha explicat que l'ús terciari de la depuradora és, en aquests moments, "molt poc eficient". Això es deu al mal estat dels col·lectors que recullen les aigües residuals dels diferents municipis que formen part de l'EDAR. Aquests col·lectors, que baixen fins als nuclis marítims del Vendrell i després s'enfilen cap a la depuradora de Santa Oliva, són "com un formatge gruyère", el que provoca que es filtri aigua marina.

Com a resultat d'això, l'aigua que es depura té una alta salinitat, i fa"inviable" la seva reutilització. Aquest mal estat de la infraestructura és el que provoca també que l'aigua depurada baixi per la llera del torrent del Lluc, generant un curs constant d'aigua.

"Poc després de posar-se en marxa la depuradora, el 1999, hi va haver diversos aiguats que van malmetre les canonades", explica Rovira. L'ACA no va fer noves inversions per millorar la canalització, i l'aigua va acabar baixant pel torrent. Això provoca una altra situació no desitjada, que és la filtració de part d'aquesta aigua al subsòl. "L'aigua salinitzada no és bona pels aqüífers", reconeix Rovira. 

Esdevenir una Estació Regeneradora d'Aigua

L'ACA, el Consell Comarcal i els ajuntaments coincideixen que és necessari resoldre aquesta situació, de manera que l'aigua depurada pugui ser reutilitzada per a usos urbans (parcs i jardins o clavegueram) i usos industrials (Idiada en té una gran necessitat). El primer que cal fer és arreglar les canonades i el col·lector, perquè no continuï entrant aigua de mar. Després, caldrà fer diverses inversions perquè l'EDAR esdevingui una Estació Regeneradora d'Aigua (ERA).

D'aquesta manera es podria desinfectar l'aigua necessària que s'hagués de destinar a aquests usos.  "Això ajudaria a destensar els aqüífers de la zona", afirma la regidora de Medi Ambient, afegint que tots els municipis de la comarca podrien usar aquesta aigua fent acords de concessió. En un moment tan delicat com l'actual, aquesta és una mesura urgent que sembla que no pot esperar més.