La investigació, impulsada per l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats, s'iniciarà a nou municipis del Camp de Tarragona i hi participaran 4.000 usuaris. A Catalunya, es farà seguiment de 24.000 persones i al conjunt de l'Estat de 200.000. "És el primer gran projecte a l'altura d'altres països europeus; fins ara molts dels resultats aplicats venen de cohorts estrangers sense saber si s'adapten a la nostra població", ha dit l'investigador principal, Josep Basora.
En l'estudi s'aplicaran tècniques de medicina personalitzada i de precisió a persones d'entre 16 i 79 anys. Els primers resultats es podrien obtenir d'aquí a cinc anys, segons han explicat els seus impulsors en la presentació feta aquest dijous a Tarragona.
Nou municipis de Tarragona, primers a ser estudiats
L'estudi Cohort IMPaCT es farà en una primera fase a nou poblacions del Camp de Tarragona. En concret a els Pallaresos, Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Secuita, Perafort, la Pobla de Mafumet i els Garidells, així com el barri de Sant Ramon i Sant Salvador de Tarragona. Posteriorment, es desplegarà a l’Aldea (Baix Ebre), Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), Manresa, Lleida i l’Hospitalet de Llobregat.
S'ha fet una crida a les persones que rebin la trucada a acceptar formar part de l'estudi. Foto: TarragonaDigital
La mostra de l’estudi inclou persones d’entre 16 i 79 anys a qui des del centre d’atenció primària des d’on es coordina la investigació se’ls trucarà per demanar-los si hi volen participar. El seguiment dels participants es farà recopilant informació sobre el seus hàbits de vida i el seu estat de salut, a través de la realització de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques i de l’anàlisi de biomarcadors, que es duran a terme al mateix CAP.
Josep Basora Gallisà, director de l’IDIAPJGol i investigador principal de l’estudi a Catalunya, ha destaca que la col·laboració de la ciutadania en aquest projecte és essencial: "És clau que comprenguin el seu potencial, que repercutirà en la millora de la salut de tota la població”, ha apuntat.
Olga Ochoa, directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona, ha dit que aquest és un dels estudis més grans que s’han fet mai per avançar cap a una prevenció i una atenció a la salut personalitzades.
Per la seva banda, la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau Farrús, ha remarcat que “això no és només una investigació, sinó que és una oportunitat per a la ciutadania d’influir en la seva salut i en la de les generacions futures”. En aquest sentit, ha apel·lat a la ciutadania i ha demanat a totes les persones que rebin una trucada del seu CAP que s'hi sumin.