«La sanitat privada, fora de la pública», l'eterna reivindicació al Camp de Tarragona

El Grup de Treball de la Sanitat Pública denuncia el tancament de llits i de quiròfans a l'Hospital Joan XXIII i també l'accelerador lineal de l'antic hospital de Reus

Publicat el 07 d’agost de 2018 a les 11:14
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona torna a posar damunt la taula les mancances del sistema sanitari i alhora, la necessitat de "fer fora la sanitat privada de la pública" i exigeixen que no es faci negoci amb la salut dels usuaris. Aquest grup, que va néixer l'any 2013, ha fet balanç aquest dimarts de la situació actual, com fa cada estiu al hall de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Des del grup reclamen a l'Ajuntament de Tarragona que celebri un ple monogràfic sobre salut pública i així saber el posicionament de cadascú i establir una estratègia conjunta per aconseguir més força en les reivindicacions. Aquesta petició del 2016 encara no ha obtingut resposta per part del govern de Josep Fèlix Ballesteros, segons denuncien.

Tancament de l'accelerador lineal, a Reus

Xavi Milian, membre del consell d'administració de l'Hospital Sant Joan de Reus, ha denunciat que la direcció del centre hospitalari va decidir tancar "unilateralment" el servei l'accelerador lineal de l'antic hospital centre durant l'estiu. Això, segons el representant de la CUP, respon al fet que es vol estalviar 20.000 euros quan l'hospital té unes pèrdues anuals de 3,5 milions i per tant, aquest estalvi és irrisori, segons la formació anticapitalista.

Això no és el que opina el cap de servei de l'Institut d'Oncologia de la Catalunya Sud, Joan Borràs, qui va explicar que "tot i que la conseqüència és un estalvi, que pot ser positiu", no és aquesta la "primera finalitat", ja que la mesura respon a "criteris organitzatius".

L'accelerador lineal de l'hospital vell es va aturar el 16 de juliol i segons l'hospital que els pacients es van programar als altres dos acceleradors del centre nou. Borràs també va afirmar que els acceleradors lineals en funcionament no veuran augmentada la jornada per rebre els pacients del vell hospital, perquè els usuaris que canvien de centre s'encabiran en els buits de l'agenda.

Milian considera que amb el tancament d'aquest accelerador, la mitjana de pacients de cada accelerador -n'hi ha quatre, dels quals tres a Reus i un a Tortosa- es veurà afectada. El cupaire ha afirmat que es passarà de més 600 usuaris per any per màquina a a 724 pacients. Aquesta xifra actual i també l'anterior, "ja estan per sobre de la mitjana permesa que és de 400 usuaris per any i màquina" i suposen "gairebé el doble".

El mateix cupaire ha assegurat que aquest dimecres es tornarà a reobrir el servei però només de 8 h a 11 h del matí i exigeix que obri tot el dia, no només aquestes hores.
 

Una pancarta situada a l'exterior de l'Hospital Joan XXIII Foto: Jonathan Oca



Milian també ha denunciat que un 60% dels treballadors del Sant Joan de Reus - més de 700 persones- tenen contractes temporals i això afecta la qualitat del servei assistencial als usuaris i també als mateixos treballadors.

Per tot plegat, exigeix que la privada no posi els peus a la pública i que s'acabi amb tots els "plans funcionals" que fa anys que denuncien els cupaires i el grup de treball. La situació només acabarà quan "una sanitat 100% pública pugui gestionar els recursos pensant únicament en el benestar dels usuaris", ha sentenciat.

Cupaires i defensors de la sanitat pública han lamentat que el problema s'estigui fent etern per culpa d'uns partits polítics que permeten les "conxorxes" sanitàries, on les mútues són les grans beneficiades.

A més, denuncien a l'estiu que s'han tancat almenys 50 llits de l'hospital Joan XXIII i també quiròfans, com el de CMA (Cirurgia Major Ambulatòria) que estarà obert només en horari de matí durant el mes de juliol i abaixarà la persiana a l'agost. El quiròfan 6, de la segona planta, tancarà al juliol i agost. Aquest no és l'únic, ja que el de la planta de pediatria i ginecologia també estarà tancat durant aquests mesos.

Satisfets i sorpresos per la iniciativa de la CET

El col·lectiu, format per sindicats com Cobas i CGT, també la CUP i persones a títol individual, ha destacat els sorprèn la iniciativa de la CET de crear una plataforma per defensar la sanitat pública quan "hem estat soles durant tots aquests lluitant" sense el seu suport ni el seu interès.

Es mostren satisfets per la nova iniciava però alhora també els sorprèn que amb aquells amb qui hi volen participar siguin els mateixos partits que "perpetuen el model" que s'està denunciant. Han recordat que no han estat convidats, formalment, a participar en la reunió i presentació de la plataforma, com va avançar NacióTarragona.