La segona fase de la vianalització del raval de Santa Anna de Reus començarà a l'estiu amb la intenció que acabin a finals de tardor. Comptarà amb un pressupost de 775.000 euros, el doble dels 374.000 euros de la primera. Precisament el tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim hauria de quedar enllestit el 31 de març.
La primera fase cobreix el tram entre la plaça del Prim i el carrer de Santa Anna. L'obra en si ja s'ha acabat, i falta que s'instal·li el mobiliari urbà i els elements tecnològics. En concret, càmeres de vigilància, pilones amb lector de matrícula i punts de wifi públic.
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha afirmat que «en una setmana està previst que acabi la instal·lació del mobiliari urbà». Es tracta dels bancs de fusta amb vegetació que es repartiran al llarg d'aquesta primera meitat del raval de Santa Anna. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha apuntat que «les obres estan a punt de finalitzar».
Ha detallat que «si climatològicament i pel que fa als subministraments no hi ha cap sobrevingut, haurien d'acabar el 31 de març». En paral·lel s'estan preparant els contractes que sortiran a concurs públic per executar la segona fase. Cobrirà el tram entre la plaça de Catalunya i el carrer de Santa Anna i, a més, el carrer de Salvador Espriu.
El segon tram del raval Santa Anna, reformat a finals d'any
El projecte de vianalització del raval de Santa Anna acabarà amb les obres d'aquest segon tram. Ara s'ha aprovat inicialment el projecte, que preveu seguir el disseny i l'execució de la primera fase. El calendari que planteja el govern local implica començar les obres «de cara a l'estiu» perquè s'executin durant la tardor.
Berasategui ha aclarit que «intentarem evitar costi el que costi haver-les d'interrompre, les volem comprimir a la tardor». En el cas del carrer de Salvador Espriu, que connecta el raval amb el carrer de l'Amargura, s'està acabant d'estudiar com quedarà l'entrada al pàrquing del Simonet. Ara mateix s'hi accedeix i se'n surt per dalt, i seguirà sent així quan s'hagin fet les obres.

La regidora afirma que «estem treballant colze a colze per trobar la solució òptima» per garantir l'accés a l'aparcament alhora que es vianalitza el carrer. La inclusió del carrer de Salvador Espriu explica, en bona part, que el pressupost d'aquesta fase sigui de 775.000 euros en front dels 374.000 euros de la primera fase.
Originalment es volia tenir el projecte d'aquesta segona fase redactat el mes de gener. La idea era poder encadenar les obres de les dues fases. No ha sigut el canvi de calendari més notable, ja que el primer anunci fet al respecte situava les obres de la primera fase passada la Setmana Santa del 2021.
La logística global i l'aturada per Nadal explicarien l'allargament de les obres
Carles Pellicer ha subratllat que les actuacions s'han dissenyat «perquè hi hagi les mínimes afectacions per a veïns i botiguers». Un aspecte del qual discrepen alguns dels negocis de la zona, que consideren que els treballs s'han allargat més del compte. El cas és que, quan es va aprovar el projecte, es preveia haver enllestit la primera fase el passat mes de gener.
Segons ha explicat Marina Berasategui, «tenim algunes cadenes de subministrament que ara mateix, al mercat, pateixen molts endarreriments». Això ha provocat aquest retard, sumant al fet d'haver de gestionar la mobilitat de la zona afectada i les campanyes comercials. Tal com ha recordat Pellicer, «per la campanya de Nadal es va parar durant un mes, pràcticament, i és el que ara s'ha recuperat, tot no pot ser».
L'alcalde coincideix amb la regidora que «entre això i la falta de material, s'està fent tot el possible perquè hi hagi la mínima afectació possible». Tot i això, Berasategui ha assegurat que «a la segona fase podrem treballar amb més anticipació». Tots dos han recordat que, malgrat les molèsties que està patint el comerç de la zona, serà precisament un dels beneficiats pel canvi.
L'objectiu principal és el de reduir la mobilitat contaminant i donar prioritat als vianants. Un efecte d'aquesta voluntat, insisteix Pellicer, és «crear una circulació de persones de la qual el comerç se'n veurà beneficiat». Tal com recorda, «el pas de cotxes és un pas de cotxes, no té cap avantatge, millor que hi passin persones que puguin veure aparadors i passejar».