La sequera obliga a treure els peixos dels pantans de Riudecanyes i dels Guiamets

Amb aquesta mesura es vol preservar la qualitat de l'aigua i salvar els animals, els quals poden morir per asfíxia

L'embassament de Riudecanyes està gairebé sec.
L'embassament de Riudecanyes està gairebé sec. | Laia Solanellas
10 d'agost de 2023, 09:59
Actualitzat: 10:06h
Ja s'havia fet al pantà de Sau i ara toca al de Riudecanyes i al dels Guiamets. El nivell dels embassaments, al 5%, ha portat a l'empresa pública Forestal Catalana a engegar un procés de pesca elèctrica dels peixos que encara hi hagi en aquests indrets. Segons ha avançat el Diari Més, el Govern va treure ahir la licitació del contracte, que contempla salvar els peixosautòctons però sacrificarà els exòtics.

La sequera ha buidat els embassaments i, a la pràctica, pot provocar la mort d'aquests animals per asfíxia. La concentració de nitrats podria perjudicar la qualitat de l'aigua i és aquest el motiu que al·lega la Generalitat per dur a terme aquestes tasques.

Dos municipis del Baix Camp, oficialment en emergència


De fet, des d'aquest dimecres, 9 d'agost, han entrat oficialment en vigor les restriccions previstes per la situaciód'emergència per sequera a l'aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes.

A la demarcació de Tarragona són dos els municipis que beuen del pantà de Riudecanyes i que hauran d'aplicar les restriccions que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) imposa en aquesta situació.

Riudecanyes i Duesaigües són els primers municipis del territori que hauran de limitar el seu consumd'aigua a 200 litres per habitant i dia, tindran prohibitrentar els vehicles a casa, així com el reg de jardins i zones verdes (públics i privats), omplir fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d'aigua dolça.

Les restriccions també afecten el regagrícola —es pot autoritzar només el de supervivència de conreus llenyosos—, alhora que s'han de reduir un 25% el consum dels usuaris industrials i també en els usos recreatius.