Civit ha valorat positivament el seu primer any de mandat i ha agraït la col·laboració dels regidors i tècnics de l'Ajuntament en la seva tasca, especialment, de la secretària de la Sindicatura, Maria Cinta Salvadó. L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha volgut recalcar, també, que la Sindicatura de Greuges "garanteix a l'administració i ajuda a millorar la feina de l’administració pública”.
La síndica ha detallat que les actuacions d'ofici feien referència, generalment, "al mal estat del paviment i material urbà, branques d'arbres caigudes pel vent i elements com mobles, matalassos i electrodomèstics que els usuaris havien deixat al carrer". Així mateix, ha celebrat que les consultes han disminuït un 15'55% respecte de l'any 2022 i un 38'21% respecte del 2021.

La Síndica de Greuges de Reus ha exposat les qüestions més destacades de l'any 2023 Foto: TarragonaDigital
Majoritàriament, aquestes es van produir perquè els ciutadans i ciutadanes no sabien a on dirigir-se dins el Palau Municipal, a més de notificacions que no entenien, consultes contractuals i jurídiques, o bé, consultes de ciutadans d'altres municipis, que van treballar per derivar amb immediatesa a les institucions competents.
Gairebé 200 queixes recollides
Anna Civit ha exposat els motius principals que van portar als reusencs i reusenques formalitzar fins a 187 queixes, 132 adreçades a l'Ajuntament o empreses municipals i 55 a institucions com la Sindicatura de Catalunya, el Defensor del Pueblo o l'Oficina del Consumidor, entre altres.Entre les causes, ha destacat: els canvis en l'organigrama polític per la nova legislatura, el desacord en el retorn d'impostos i altres tràmits d'Hisenda, el retard en la resposta a instàncies i recursos presentats, sorolls en actes públics i manca de lavabos públics, queixes pel desplegament del carril bici i la suspensió dels carrils d'acceleració i desceleració a l'avinguda de Tarragona, el tancament de la residència de gent gran o queixes de persones vulnerables.
[noticiadiari]99/15630[/noticiadiari]
Així el resum de les actuacions dutes a terme és el següent:
- Consulta, informació i assessorament general: 152 (42,6%)
- Actuacions de queixes admeses i recomanació acceptada: 43 (12,01%)
- Actuacions de queixes admeses i pendents de resposta: 25 (6,98%)
- Actuacions de queixes admeses i no acceptades: 17 (4,75%)
- Actuacions de queixes admeses i arxivades per desistiment: 14 (3,91%)
- Actuacions de queixes inadmeses: 29 (8,10%)
- Actuació d’ofici acceptada per recomanació: 19 (5,31%)
- Consultes derivades al Síndic de Greuges de Catalunya o altres: 50 (13,97%)
- Actuació derivada del Defensor del Pueblo: 7 (1,96%)
- Pendent de tramitació o comprovació: 2 (0,56%)
- El gruix de les actuacions realitzades s’han fet de manera presencial (178, que representen el 49,72%); seguit del contacte telefònic (136; el 37,99%); via Internet (24; el 6,70%); i d’ofici (20; el 5,59%)
Valoració de l'any 2023
La Síndica Municipal de Greuges ha conclòs que l'any 2023 ha sigut "com un màster en ciutadania, no acadèmicament, sinó a peu de carrer" i ha afegit que "la ciutat és de totes aquelles persones que l'habiten i tenen dret a la mateixa ciutat". Així, ha instat a l'Ajuntament i les diferents regidories a una major celeritat i atenció ciutadana.La memòria presenta l’estadística d’actuacions per regidories atenent el canvi de mandat municipal i es presenten en dos períodes: de l’1 de gener al 20 de juny i del 21 de juny al 31 de desembre.
Els expedients tramitats de gener a juny han estat majoritàriament en les regidories d'Hisenda i Bon Govern (38) i de Seguretat, Convivència i Civisme (26) i altres organismes (79). Els expedients tramitats de juny a desembre han estat, sobretot, en les àrees de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern (38) i de Via Pública (18), i altres organismes (61).
Pel que fa al perfil dels usuaris, el 57% són dones; el 36%, homes; l’1% col·lectius; i el 6% restant són actuacions d’ofici. Pel que fa a l’edat, el 77% tenen entre 36 i 65 anys; l’11% més de 65 anys; el 6% menys de 35 anys; i el 6% són d’ofici. De fet, la portaveu de la CUP, Mònica Pàmies, ha evidenciat que "les dones són les més afectades per la pobresa i la manca de recursos i que la bretxa digital fa que encara no se sentin ben ateses a l'OAC".