La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha aprovat aquest cap de setmana quatre nous acords que afectaran totes les colles que en formen part. Ho ha fet durant la seva assemblea general celebrada a Mollet del Vallès. Els quatre nous punts fan referència a la relació amb les colles a l'exterior, a la creació de la categoria de "colla de deu", a un augment de les quotes i als drets de comunicació i imatge de les colles.
L'acord que es preveu més polèmic és el que ratifica la cessió dels drets de comunicació i de retransmissions a la Coordinadora, tant televisives com per internet, perquè la CCCC pugui negociar amb un doble criteri: garantir una adequada difusió del món casteller i, alhora, salvar la continuïtat del conveni actual entre l'ens que agrupa les colles, la Generalitat, TVC i Damm.
El document aprovat també defineix quins tipus d'actuacions i retransmissions queden afectades per l'acord, i la Junta s'ha compromès a crear un grup de treball per analitzar en profunditat tota la qüestió dels drets de comunicació per presentar-ne les conclusions a la propera assemblea.
L'aprovació d'aquest punt, que va comptar amb el suport del 82,6% dels vots, hauria provocat que La Xarxa abandoni la seva aposta per les retransmissions castelleres en directe que havia fet els últims anys. Segons ha pogut saber NacióCastells, La Xarxa va anunciar a les colles el dijous al vespre que deixaria de produir i emetre programes castellers. L'ens no ha volgut ampliar, per ara, aquesta informació, i s'ha remès a un comunicat que emetran en els propers dies.
Dues de les colles amb més potencial mediàtic, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, han emès un comunicat conjunt lamentant l'acord aprovat, tot i que afirmen que la cessió d'aquests drets no s'ha oficialitzat mai i que, per tant, no es pot ratificar. Tampoc disposen, diuen, dels drets individuals dels castellers, tot i estar-hi treballant.
La diversitat en les condicions de cada actuació, com per exemple, el fet que qui contracta les colles tingui els drets d'imatge, cada cop més habitual, també complica les coses, segons verds i rosats, que diuen que "cal estudiar conjuntament la millor fórmula per formalitzar la cessió que ens empari legalment a totes les parts i ens permeti garantir la bona difusió del món casteller als mitjans de comunicació".
Les dues colles han agraït a TV3 i La Xarxa la seva difusió del món casteller, i lamenten que aquesta última hagi decidit cessar la seva aposta. També han agraït a Damm el patrocini, i han volgut remarcar que "hem treballat per augmentar la seva visibilitat com a patrocinador", com el fet de portar el logotip a la indumentària, un fet que va rebutjar i reprovar la Coordinadora.
L'acord de la CCCC també posaria en risc l'actuació organitzada per la Xarxa i pensada en termes televisius en què havien de participar les quatre colles de deu, que rebrien una compensació econòmica important. De fet, i tot i que fa més d'un any que se'n parla, la complexitat de les condicions, la manca de consens de les quatre colles i l'atapeïment del calendari fa que, a aquestes alçades, no hi hagi novetats.
Quotes més cares, colles "de deu" i una nova relació amb les colles estrangeres
L'assemblea de la Coordinadora, a què van assistir 56 colles també va aprovar tres acords més, tots per àmplia majoria. A més d'aprovar els comptes del 2016 i el pressupost per al 2017, que serà de 712.453 euros, les colles van aprovar crear la categoria de colles de deu, que serà per les colles que hagin descarregat com a mínim dues estructures de deu pisos o equivalent al llarg de les últimes tres temporades.
El segon acord, aprovat amb un 70% dels vots, va marcar un significatiu increment en les quotes que paguen les colles, que a més per primer cop té en compte el nivell de cada colla i per tant el número d'assegurats. La raó d'aquest augment de quotes es troba sobretot en el creixement de la despesa de pòlisses d'assegurances, que ha passat en cinc anys de 288.424 euros (2013) a 479.988 (2017).
D'altra banda, també es va aprovar el protocol de relació de la CCCC amb agrupacions i colles castelleres a l'exterior, un compromís que s'havia adquirit en l'assemblea anterior. Aquest protocol estableix que la relació de la CCCC amb colles de fora dels Països Catalans es farà via conveni, és a dir, que no seran formalment membres de la CCCC, i marca les condicions necessàries per accedir a aquest conveni i els beneficis i obligacions de cadascuna de les parts. La preparació d'aquest protocol s'ha treballat amb algunes d'aquestes colles a l'exterior, així com amb el departament d'Afers Exteriors de la Generalitat.
Aquest últim punt també ha merescut les crítiques dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, que creuen que "exclou realitats castelleres existents" per ser massa reduccionista i no preveure la inclusió de colles en cultures i societats "molt diferents a la nostra". Verds i rosats han apadrinat projectes lluny de Catalunya: els Castellers de Lo Prado, a Xile, i els Xiquets de Hangzhou, a la Xina, respectivament.
La Xarxa deixarà d'emetre i produir retransmissions castelleres
Ho fa per l'acord de l'assemblea de la CCCC que ratifica la cessió dels drets d'imatge de les colles a la coordinadora | La Xarxa donarà explicacions aviat, i els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella critiquen l'acord | La CCCC també ha aprovat apujar les quotes, crear la categoria de colla de deu i establir un nou protocol amb les colles de l'estranger
Ara a portada
Publicat el 20 de març de 2017 a les 20:22
Et pot interessar
-
Societat El Baix Penedès queda exclòs de l'ampliació de la Línia 8 de Rodalies
-
Societat Les obres del barri de Rodríguez Pita de Segur comencen dimarts
-
Societat Santa Oliva aprofita les vacances escolars per fer millores als centres educatius
-
Societat Salou incrementa la presència de la Policia Local als carrers durant la Setmana Santa