La zona nord de Reus comptarà, a principis de l'any vinent, amb un nou servei de bus a demanda. En la majoria de casos substituirà les línies d'autobús regulars actuals que ofereix Reus Transport. Sota el nom de Bus per tu, la novetat principal és que tindrà més flexibilitat i funcionarà a través d'una aplicació mòbil.
L'Ajuntament ha presentat aquest dilluns la nova oferta, que asseguren que «revolucionarà el servei de transport públic a la ciutat». Així ho ha afirmat la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó. Donarà cobertura a la zona del cementiri, de les urbanitzacions Sant Joan, i el Pinar i el barri Gaudí.
Al Pinar i al cementiri deixarà d'operar-hi la línia regular d'autobús de Reus, i el servei es cobrirà exclusivament amb aquesta nova modalitat. A la urbanització Sant Joan ja hi havia l'anterior format de bus a demanda, i ara quedarà substituït per aquest. L'excepció a tot plegat és el barri Gaudí, on la línia 10 continuarà funcionant amb normalitat.
El nou bus a demanda, a través d'una aplicació o una trucada
En aquesta zona, el nou bus a demanda s'ha ideat perquè serveixi de transport al CAP Llibertat. El dispensari del barri va tancar amb l'esclat de la pandèmia, però no s'ha tornat a obrir. Malgrat les diverses reclamacions fetes al plenari —especialment per part del PSC—, no se sap ni si es plantejarà la seva reobertura en algun moment.
Segons s'ha plantejat aquest dilluns, ha sigut precisament el trajecte des del barri Gaudí al CAP Llibertat el que ha motivat la posada en marxa del nou servei. Des del govern local es considera que aquest nou Bus per tu com un avenç en mobilitat sostenible. Llauradó apunta que «l'objectiu és substituir aquests trajectes que les persones es veien obligades a fer amb vehicle privat i que puguin optar per aquest servei».
Es farà servir principalment amb una aplicació informàtica. Els usuaris demanaran l'autobús a través del telèfon mòbil especificant el dia, l'hora i la parada que necessiten i quantes persones el faran servir. Des del mòbil podran veure quant temps tardarà a passar.
El sistema informàtic establirà un recorregut que permeti recollir persones que hagin demanat el servei alhora, o gairebé, des de diferents punts. Una segona manera de fer anar el servei és a través d'una trucada telefònica. Per a les persones que no tinguin un mòbil intel·ligent o no el sàpiguen fer anar amb plenes competències, Reus Transport habilitarà un número de telèfon.
La prova pilot decidirà si s'implanta a la zona sud
D'aquesta manera serà l'operari de l'empresa municipal qui farà la demanda del servei en nom de la persona usuària. Sigui quina sigui la parada des d'on s'agafi aquest autobús a demanda, la parada de baixada serà a l'avinguda de Sant Jordi. Aquesta oferta s'incorpora a les línies de Reus Transport i, per tant, funcionarà amb els mateixos bitllets i abonaments, i amb la mateixa capacitat per fer transbords.
S'ha de posar en marxa durant el primer trimestre del 2023 i la prova pilot durarà entre dos i tres mesos. Funcionarà entre dos quarts de vuit del matí i les sis de la tarda i tindrà capacitat per a 25 passatgers. Si la prova pilot es tanca amb èxit, l'Ajuntament de Reus estudiarà implantar aquest servei a la zona sud de la ciutat.
La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, i presidenta de Reus Transport, Marina Berasategui, ha posat en relleu que aquesta nova modalitat suposa millorar l'oferta per als usuaris afectats. Ha afegit, a més, que també tindrà un impacte positiu a la resta de la xarxa de transport municipal. Ha recordat que, actualment, l'autobús a demanda implica que una línia regular es desviï de manera puntual cap a una parada amb aquest sistema.
Millores a les zones afectades i a altres línies
La nova modalitat, «permet millorar altres serveis que ara prestaven el servei a la demanda per desplaçament». Ha posat d'exemple el Pinar, on ara hi ha sis expedicions diàries o el cementiri, on n'hi ha dues. Amb el Bus per tu, segons ha explicat Berasategui, se'n podran fer més, tot i que no s'ha especificat quantes.
Pel que fa a la urbanització Sant Joan, el servei d'autobús guanyarà «fiabilitat» perquè deixarà de dependre d'haver de desviar puntualment el vehicle que cobreix la línia 50. Berasategui ha destacat que s'implantarà en àrees «que són zones de demanda baixa». Això vol dir que no seria viable, exposen, mantenir línies regulars d'autobusos que anirien proporcionalment molt buits.
Llauradó ha insistit que «si podem substituir trajectes curts que es feien amb el cotxe per aquest altre servei, contribuïm a la mobilitat sostenible». De rebot, segons ha afegit, també es millorarà el servei d'autobús al polígon AgroReus. «Concretament en alleugerir la càrrega que té per al bus a demanda la línia 31», ha detallat Berasategui.
Es tracta del recorregut que cobreix part d'aquesta zona industrial de la ciutat. Com que les línies regulars del cementiri i del Pinar desapareixeran, el vehicle que les feia s'incorporarà a la línia d'AgroReus per reforçar-la. Això suposarà duplicar el nombre d'expedicions cap al polígon en horari laborable.
El nou servei Bus per tu ja s'ha presentat al consell d'administració de Reus Transport. El conseller del PSC i regidor municipal, Daniel Marcos, afirma que «veiem amb bons ulls aquesta proposta». Manté que «és una reivindicació nostra de fa molts anys atès que hi ha molts barris que estan desconnectats de la xarxa de transport públic i alguns tenen poca freqüència de pas».
És per això que reivindica que, la prova pilot, s'hauria d'haver fet també a altres zones «si és que realment el que es vol és fer créixer al transport públic». Posa d'exemple les urbanitzacions de Blancafort i d'Aigüesverds, on no arriben les línies regulars d'autobús de Reus. Afirma, de fet, que Reus Transport i Marina Berasategui tenen «nul·la voluntat per escoltar i estudiar les demandes veïnals».