L'AEQT subvenciona les reformes que ha hagut de fer el Banc dels Aliments

L'entitat ha hagut d'adequar-se a diversos requisits del departament de Salut que han implicat millores a les càmeres frigorífiques entre altres

Publicat el 19 de juny de 2023 a les 11:07
L'AEQT i el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona han signat un conveni de col·laboració en benefici de l'entitat del tercer sector. L'objectiu principal és costejar les reformes i les modificacions que s'han hagut de fer a la seu, a Reus, per ajustar-se als requisits marcats pel departament de Salut de la Generalitat. S'han hagut de fer actuacions a les càmeres frigorífiques, s'ha adquirit nou mobiliari i s'han dut a terme altres intervencions.

Tal com han subratllat des del Banc dels Aliments, el volum de persones ateses s'ha estabilitzat lleugerament després de l'increment viscut arran de la pandèmia. A hores d'ara s'ajuda a 37.651 persones a través de les donacions que reben i que es deriven a altres entitats del tercer sector. El seu president, Josep Maria Solanes, ha alertat que hi ha persones ateses pel Banc o per entitats vinculades que necessiten aquests ajuts malgrat tenir un sou.

Segons ha plantejat el director, Manuel de la Calzada, l'any 2018 s'atenien, a tota la demarcació, unes 28.000 persones. La xifra va escalar fins a les més de 40.000 persones durant la pandèmia. Actualment, l'últim registra indica que hi ha 37.651 persones beneficiades per l'activitat del Banc.
 

El magatzem i les càmeres del Banc dels Aliments mostren la situació de les donacions Foto: Jordi Olària Gras


Volen incrementar algunes de les escasses donacions públiques

A aquest escenari cal sumar-hi que, precisament arran de la pandèmia, "el món alimentari s'ha optimitzat", és a dir, que sobra menys menjar que fa tres o quatre anys. Ha posat d'exemple empreses que havien arribat a fer donacions de vint palets i que, des de fa mesos, han quedat rebaixades a dos palets. Cal tenir en compte, també, que fa relativament poc que han començat a treballar directament amb la Generalitat per rebre suport públic.

Fins ara, pel que fa a les administracions, la Diputació és una de les principals donants al Banc dels Aliments de Tarragona. Solanes ha admès que hi ha pocs Ajuntaments que tinguin la capacitat econòmica necessària per implicar-s'hi. Tot i això, sí que ha deixat clar que el de Reus aporta "quantitats poc elevades" i el de Tarragona, directament no hi fa cap aportació.

És per això que, conscients del moment polític actual, volen aprofitar els primers cent dies del nou mandat municipal per dirigir-se als consistoris de la demarcació. Una de les evidències de la situació complicada és que fa temps que han deixat de funcionar només a partir de donacions de menjar i s'ha passat a comprar-ne per poder fer front a la demanda que reben.

Amb aquest escenari, des del Banc dels Aliments s'agraeixen les aportacions d'empreses i entitats privades, com la que va associada al conveni firmat aquest dilluns amb l'AEQT. Solanes ho considera una manera d'"aprofitar la presència d'una part molt important del món econòmic" de la regió.

El president de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona, Ignasi Cañagueral, ha definit el Banc dels Aliments com una entitat "clau" per al territori. Ha subratllat que les empreses de l'AEQH ja fan donacions a títol particular a l'entitat, "però van considerar que era necessari fer un pas més".