L'Aeroport de Reus com a porta d'entrada a la Costa Daurada: el repte de l'àrea metropolitana

La futura àrea metropolitana del Camp de Tarragona i el consens entre municipis determinaran el creixement turístic dels pròxims anys

L'Aeroport de Reus preveu un creixement del 16% per aquest 2024
L'Aeroport de Reus preveu un creixement del 16% per aquest 2024 | ACN
15 de gener de 2024
Actualitzat: 09 d'abril, 18:16h

L'Aeroport de Reus va superar el milió de passatgers el 2023 i les previsions per enguany contemplen un creixement del 16%, assolint un nombre total de viatgers d'entre 1,1 i 1,2 milions. Xifres molt pròximes a les del 2019 i que refermen l'impuls que es va donar, ja fa dues dècades, amb la creació de la Taula Estratègica de l'Aeroport.

La regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus i presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, apunta, de fet, que el balanç no només és positiu perquè van ser pioners fa vint anys, sinó perquè "el que està aconseguint l'Aeroport de Reus no és fàcil -dins el sector aeroportuari- i hi té bastant a veure el funcionament publicoprivat que representa la Taula".

El conveni de promoció que van establir els municipis dels voltants i administracions com el Patronat de la Diputació, les Cambres de Comerç de Reus, Valls i Tarragona, i més endavant la Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de Turisme; centralitza recursos per impulsar la destinació de la Costa Daurada, i també les Terres de l'Ebre.

Acte commemoratiu per celebrar els 20 anys de la Taula Estratègica de l’Aeroport de Reus, el passat mes de novembre a La Boella Foto: Cedida

Atraure turisme internacional

Aquest 2024, l'Aeroport de Reus consolidarà la seva unió amb vuit països diferents, mantenint algunes rutes i estrenant altres noves: Regne Unit, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica, França, Alemanya, República Txeca i Espanya. "I la voluntat és que tothom que arribi pugui gaudir de tot allò que els podem oferir", assenyala Llauradó.

 

A més, reflexiona que "determinats vols que, fins ara, només arribaven a Barcelona, podrien venir a Reus o Girona perquè Catalunya té una xarxa aeroportuària" i reivindica que "hi ha d'haver una aposta per part d'Aena com a empresa que els gestiona i que ha de veure avantatges en desviar-los cap aquí".

La visió economicista, malgrat tot, és la que sovint pesa més per l'impacte econòmic que es genera per a l'empresa a Barcelona, a partir d'una sèrie de negocis de restauració i oci. "Hem d'intentar influir perquè es vegi també un equilibri territorial", valora Noemí Llauradó.

Sense oblidar el turisme nacional

Especialment, des de l'Ajuntament de Reus es busca promocionar el turisme d'escapada o de day-trip, una opció que se suma al ventall de possibilitats de la Costa Daurada i a la qual poden accedir els turistes estrangers.

Alhora, moltes de les propostes culturals i d'oci reusenques s'adrecen sobretot a viatgers de l'àrea metropolitana de Barcelona, Aragó i València. "La gent quan ve se sorprèn gratament de tot el que tenim a Reus i, per això, hem de cercar noves oportunitats", afirma la regidora de Projecció de Ciutat.

Un futur, també, empresarial

Segons explica Noemí Llauradó, més enllà de l'objectiu merament turístic, des de la Taula Estratègica de l'Aeroport de Reus "s'està estudiant el transport econòmic i comercial, pel que fa a mercaderies o altres interessos empresarials".

Aquesta línia es treballa amb l'objectiu que "la infraestructura ens connecti dins l'àmbit econòmic i que encara sigui un major facilitador", afegeix. Llauradó detalla que les Cambres de Comerç de Reus i Valls es van comprometre a elaborar una DAFO per valorar aquestes opcions de creixement per l'Aeroport.

Àrea Metropolitana de Tarragona: el territori s'uneix

En ambdós sentits, turístic i empresarial, serà essencial el paper de l'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona. La presidenta de la Diputació considera que "serà molt rellevant i molt positiu", especialment, en qüestions com la mobilitat i el transport, que són prioritats i reptes alhora i que "es poden millorar de forma 'metropolitana'", recalca.

En aquest sentit, reivindica que caldrà "pensar que l'Aeroport de Reus no és d'una única ciutat, de la mateixa manera que el Port de Tarragona, sinó del territori", tenint en compte que aquesta regió metropolitana actuarà com "una ciutat única que planifica polítiques públiques i serveis de manera conjunta", afegeix Llauradó.



Aquest posicionament necessita sumar, també, la col·laboració del sector privat, de l'hostaleria i la restauració. La Costa Daurada ofereix una sèrie d'atractius (enogastronomia, patrimoni modernista, programació cultural, Tarraco romana) que desestacionalitzen el turisme i el desvinculen del fet que únicament sigui "sol i platja".

La regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus proposa que hotels i restaurants obrin més dies l'any. Així, "els vols estaran interessats a venir a l'Aeroport de Reus, ja que si poden arribar aquí, però no hi ha allotjaments oberts, difícilment serà una infraestructura atractiva", conclou.