El passat dilluns 7 de febrer, durant el Consell d'Alcaldesses i Alcaldes de la Conca de Barberà, es van presentar les línies estratègiques del pla de gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua. Es tracta de les accions que poden afectar a la comarca de la Conca de Barberà en els propers anys.
El director de l'ACA va presentar les diferents línies de subvenció que estan previstes a nivell municipal i comarcal durant el 2022. Es destinaran a l'abastament d'aigua en alta, al transport d'aigua mitjançant vehicles cisterna. També a la millora del control dels cabals subministrats en alta i a la redacció o actualització de plans directors d'abastament.
Pel que fa a les subvencions pel manteniment i conservació de lleres, l'ACA també aprovarà subvencions per actuacions de prevenció i reparació de danys en domini públic hidràulic en trams urbans de lleres públiques i per actuacions per a la reducció del risc d'inundacions.
D'altra banda, també es va fer una revisió a la planificació dels propers quinquennis a nivell de disposició de nous sistemes de sanejament a la comarca. Actualment, ja s'està treballant en la redacció dels projectes de sanejament de cinc municipis (Blancafort, Vilanova de Prades, Pira, Barberà de la Conca i Vilaverd).
Es preveu que aquest any es signi els convenis de col·laboració entre el Consell i l'ACA per a la redacció dels projectes de sanejament de Passanant i Belltall, Vallclara i Aguiló.
Actualment, des del Consell Comarcal s'estan gestionant cinc sistemes de sanejament que donen servei als municipis de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt, Solivella, Vimbodí i Senan i els nuclis de Poblet i Les Masies. Des de l'ACA es creu que la gestió del sanejament en l'àmbit comarcal és el model a seguir a la resta de Catalunya.
Durant aquest 2022, està previst dur a terme diverses actuacions a les depuradores de la comarca, entre les quals destaquen el canvi del sistema d'aireació del reactor de Sta. Coloma de Queralt. Així s'optimitzarà el consum energètic i la qualitat del procés, la renovació de les línies de fangs de l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt i Solivella, i l'actualització dels sistemes elèctrics de Montblanc.
Paral·lelament, s'han fet estudis per a la implantació de plaques solars a totes les instal·lacions i s'està treballant amb la implantació de la gestió d'actius als sistemes, per certificar una gestió de qualitat en totes les plantes quant a procés, d'optimització energètica, de control mediambiental, formació i seguretat i salut.