Les obres per construir habitatge protegit i un aparcament a l'antiga Hispània de Reus tindran la supervisió de l'Agència de Residus de Catalunya. L'organisme «acompanyarà» l'execució de les obres i revisarà que s'apliquin els protocols necessaris. La decisió l'ha anunciat aquest dimecres el seu director, Isaac Peraire, arran dels nivells de contaminació que hi ha al subsol.
El responsable del Govern a l'Agència ha visitat el solar, que ara és una zona blava, aquest dimecres 28 de desembre. Ho ha fet acompanyat de la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui i del conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis, Carles Prats. S'hi han citat amb l'Associació de Veïns Horts de Miró, que havien transmès la seva preocupació a l'Ajuntament.
Els representants polítics han volgut enviar un missatge de tranquil·litat després de l'alerta feta pública per la CUP sobre els alts nivells de contaminació que s'han detectat a la zona. Berasategui assegura que el projecte tècnic contempla el tractament de descontaminació. «L'Agència de Residus no només estarà supervisant la nostra feina, sinó que també serà al nostre costat per garantir que tot es faci correctament», ha exposat.
Peraire, per la seva banda, ha agraït haver pogut parlar amb els veïns, «que legítimament tenen una preocupació pel que ha de passar aquí». És per això que el director de l'Agència s'ha compromès a informar-los de tots els protocols que s'estableixen en casos de contaminació del sol. Això implicarà convocar una exposició pública del procediment a seguir «quan s'hagi avançat en l'adjudicació de les obres».
Els protocols de descontaminació s'explicaran en audiència pública
Quan se sàpiga quina empresa serà l'encarregada de fer-les, l'Agència i l'Ajuntament explicaran en una audiència pública els passos que s'hauran de seguir. Peraire ha aclarit que el personal tècnic de l'àrea de sols contaminats de l'ARC «farà aquest acompanyament i seguiment» mentre es facin les obres. Ha apuntat que «partim d'un avantatge, que és que ja se sap que aquí hi ha un sol contaminat, i no sempre passa».
En aquest sentit, per tant, «sabem que hi ha un sol contaminat, sabem quins són els procediments a seguir i sabem que l'Ajuntament ho farà, com no pot ser d'altra manera». Serà quan s'hagi adjudicat el contracte que s'aclarirà quin procediment concret se seguirà. Peraire ha subratllat que «es farà el procés habitual per descontaminar el sol, amb els EPI corresponents, la seguretat corresponent i la gestió del residu resultant corresponent».
Ha volgut deixar clar que «som aquí per donar respostes i informació, perquè és així com es combaten altres informacions que potser puguin ser alarmistes». «I no només amb els veïns, també amb els grups polítics que convingui», ha afegit. Per part del veïnat, des de l'Associació de Veïns Horts de Miró s'assegura que s'estarà a sobre del desenvolupament de les obres.
La seva presidenta, Pilar Flamenco, confia que l'Agència i l'Ajuntament compliran els compromisos contrets aquest dimecres. «Ens han promès que posaran tots els mitjans perquè la neteja del terreny es faci amb els protocols, la normativa i les mesures de seguretat que s'hagin de posar», explica. Per part seva han demanat poder parlar amb l'empresa adjudicatària quan n'hi hagi una, a més de mantenir una via de comunicació amb l'Agència de Residus i amb l'Ajuntament.
L'alerta de la CUP fa implicar l'Agència de Residus en l'execució de les obres
Després de la trobada amb l'ARC i l'Ajuntament confia que «si no estiguessin segurs que això és controlable, no s'aventurarien a fer-ho». La contaminació de l'antiga Hispània ha arribat a l'Agència de Residus de Catalunya arran d'una comunicació de la CUP de Reus. La formació va alertar que els estudis previs encarregats per l'Ajuntament de Reus evidenciaven alts nivells de contaminació al subsol.
Els materials que s'hi han detectat es correspondrien amb els residus propis de l'activitat de l'empresa d'autobusos que hi havia. Segons va denunciar la regidora Mònica Pàmies, el govern de Reus hauria ignorat diversos protocols establerts per la normativa en aquests casos. Per una banda, l'obligació d'informar l'Agència de Residus dels resultats dels estudis.
Els informes es van fer l'any 2020, però el consistori reusenc no n'havia dit res. L'alerta de la CUP va suposar obrir un expedient a l'ARC, que va demanar la informació necessària a l'Ajuntament. La segona falta del govern, segons va denunciar Pàmies, va ser no respondre la petició de l'Agència.
Va ser la formació anticapitalista qui va enviar la documentació del cas davant del silenci del consistori. Per últim, la regidora va denunciar, també, que la normativa estableix la necessitat d'informar el veïnat de la zona, un gest que tampoc s'ha produït fins ara. Des de la CUP s'ha alertat, també, que el pressupost de les obres està mal calculat, ja que no té en compte el procés de descontaminació.
Segons expliquen, l'ha de fer una empresa especialitzada, no la que faci les obres, i amb uns procediments que el pressupost de la licitació no contempla. El govern de Reus, per contra, manté que el projecte està ben plantejat i que té en compte els estudis previs i la contaminació que van evidenciar. Davant d'aquest escenari, la CUP havia reclamat que s'aturés el projecte per replantejar-lo.
El pàrquing costarà el doble del que es va preveure inicialment
La seva aposta era renunciar a l'aparcament subterrani i reduir les obres a la construcció dels habitatges protegits. De tot el solar de l'antiga Hispània, els edificis s'han de construir a una part on no s'ha trobat contaminació. El pàrquing, en canvi, ha d'ocupar tota la parcel·la.
És per això que consideren que, per mantenir la iniciativa de construir una seixantena de pisos protegits, calia renunciar a l'aparcament. El govern ho ha negat repetidament, i després d'aprovar definitivament el projecte fa uns dies, aquest mateix dimecres s'ha tret a concurs públic el contracte de les obres. El pressupost total és de 22.672.374,19 euros i es divideix en dos lots.
Tal com s'havia informat, el primer servirà per construir els blocs de pisos protegits i per fer el forat del pàrquing. Dels 22,6 milions d'euros se'n destinaran 19.610.237,60. Els 3.062.136,59 euros restants corresponen al segon lot, el de les instal·lacions del pàrquing.
Es tracta d'un pressupost total que supera en set milions d'euros el que s'havia anunciat inicialment. Segons la presentació que en va fer el govern de Reus, el projecte sencer havia de costar 15.176.578 euros. També la CUP va fer públic el sobrecost que s'ha acabat imputant a la construcció de l'aparcament.
Aquesta part del projecte en concret s'havia anunciat amb un pressupost d'uns cinc milions d'euros, però finalment en costarà més d'onze. Marina Berasategui ha aclarit que «havíem de calcular que les empentes laterals s'havien de reforçar». És a dir, que s'ha modificat el procediment de construcció per garantir que les obres no afectin les cases del voltant i per tenir en compte «l'ajustament de preus» a causa de la inflació.
ACTUALITZACIÓ 29/12
La trobada amb Perarie, «una visita de cortesia»
Aquest dijous, 29 de desembre, la CUP de Reus ha convocat una roda de premsa per denunciar diverses infraccions en un contracte públic de l'Ajuntament de Reus. En concret el que explota l'Última Llar per la recollida, el trasllat i la custòdia d'animals. Durant la compareixença, preguntada per la premsa, la regidora Mònica Pàmies s'ha referit a la visita del director de l'Agència de Residues de Catalunya a l'antiga Hispània.
«Va ser una visita de cortesia política entre Esquerra Republicana i Esquerra Republicana», ha comentat irònicament. El cas és que la regidora d'Urbanisme de Reus, Marina Berasategui, i el director de l'ARC, Isaac Peraire, són càrrecs públics del mateix partit. També ho és el tercer representant polític present dimecres, el conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis, Carles Prats.
Per part de la CUP, Pàmies assegura que «confiem que el servei tècnic de l'Agència de Residus de Catalunya estigui molt a sobre d'aquest procés, per això vam fer la denúncia». Subratlla que, aquest dimecres, s'ha reconegut que hi ha «una contaminació del sol greu i un protocol a dur a terme que no estava recollit en cap documentació. De fet insisteix «que no està valorat econòmicament aquest sobrecost».
Ha criticat que Isaac Peraire no fes referència al fet que va ser la CUP qui va alertar l'ARC després de dos anys de silenci per part de l'Ajuntament. Ha recordat que era el consistori qui havia d'alertar-la tan bon punt va tenir els informes, l'any 2020. També ha subratllat que el govern municipal no va respondre la petició d'informació que l'Agència va fer arran de la denúncia i va ser la CUP qui va facilitar-la.