L'Ajuntament de Calafell aprova el Pla de Mobilitat amb 23 línies d'actuació

Les mesures que s'implantaran poden suposar inversions de fins a 11 milions d'euros

L'Ajuntament de Calafell ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.
L'Ajuntament de Calafell ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. | Ajuntament de Calafell
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:18h
El ple de l'Ajuntament de Calafell ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), un document que serà el full de ruta del municipi en aquesta matèria en els pròxims anys. Segons ha informat el consistori, es preveuen 23 grans línies d'actuació, que representaran una inversió que pot arribar als 11 milions d'euros.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha assegurat que "l'existència d'aquest document i el procés de participació ciutadana amb què s'ha redactat permetran, però, accedir a importants subvencions europees per a implantar les mesures previstes".
 

"El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible no tracta únicament de qüestions ambientals"

El tinent d'alcalde d'Estratègia Urbana, i regidor responsable de Mobilitat, Miguel Ángel Perín ha explicat que "el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible no tracta únicament de qüestions ambientals. Volem reduir la contaminació i fomentar el transport públic, sí. Però també millorar la seguretat viària, pacificar carrers de molt trànsit, facilitar la mobilitat a peu i, en general, fer un municipi més amable per a tothom".

El regidor Perín ha dit també que "ara mateix tenim serveis molt deficitaris, com el transport públic o el transport escolar, que podrien aconseguir subvencions gràcies al fet de disposar d'un instrument com aquest Pla de Mobilitat Sostenible".
 

Els objectius del Pla de Mobilitat

Les mesures planificades tenen diversos objectius, com millorar la qualitat de la mobilitat i la seguretat viària, reduint l'accidentalitat i respectant l'espai públic destinat a cada mode de transport. Així mateix, també es vol sectoritzar el municipi, incrementant la superfície d'espai públic de qualitat urbana en accessibilitat, espais verds i seguretat.

La voluntat és que amb el Pla de Mobilitat també s'incrementi l'ús de la bicicleta, amb noves infraestructures i itineraris al front litoral i vertebrant el territori de muntanya. Pel que fa al transport col·lectiu, l'objectiu és que sigui de qualitat i competitiu respecte al vehicle privat, analitzant també la viabilitat de sistemes flexibles o a demanda.

En aquest sentit, també es vol fomentar l'ús racional del vehicle privat, amb l'aplicació de mesures que facilitin el traspàs de ciutadans a altres transports més sostenibles. Un altre objectiu és optimitzar l'oferta d'aparcament, amb la possibilitat d'implantar sistemes de regulació.

També es vol garantir una distribució de mercaderies àgil i ordenada, amb nous sistemes via app. Es tracta de facilitar les activitats econòmiques, de forma compatible amb la mobilitat general. Es treballarà també en la generació de punts de recollida per al comerç electrònic.

Finalment, es vol controlar i disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica provocats pel trànsit, sensibilitzant i conscienciant la ciutadania sobre els valors de la mobilitat sostenible i segura.
 

Horitzó temporal

El Pla de Mobilitat traça un horitzó temporal, sempre supeditat a la disponibilitat econòmica, amb mesures a curt termini (en un màxim de dos anys) i amb mesures a mig-llarg termini (de 3 a 6 anys).

"Aquest plantejament també ha tingut en compte els escenaris de creixement demogràfic del municipi en els pròxims anys i la seva lògica repercussió en les dinàmiques de mobilitat", ha subratllat Perín.