[noticiadiari]99/14266[/noticiadiari]
La previsió és que les reunions s’iniciïn a partir de l’abril i que l’ordenança pugui ser aprovada entre el setembre i l’octubre d'aquest 2024. Vázquez ha especificat que tot i que el consistori “no té cap criteri preestablert”, sí que tenen clar que “han d’anar de la mà d’altres municipis veïns”, com és el cas de l’Ajuntament de Tarragona, qui també es veu obligat a implementar aquesta ZBE.
Segons Vázquez, aquesta ordenança serà el document que definirà normativament els criteris d’accés i circulació de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat, per poder determinar quins vehicles podran entrar i circular dins d’aquesta zona que engloba 2,68 km² del total de 52,8 km² que té el municipi. De fet, es tracta de l’espai més cèntric de la ciutat, on resideix el 66% de la població.
Procés participatiu amb la ciutadania
Abans de començar a redactar aquesta regulació, el consistori es reunirà amb la ciutadania per “recollir propostes i consideracions”. Per fer-ho, treballarà en diferents àmbits d’actuació com són el polític, on es crearà una comissió formada per tots els grups municipals, així com els tècnics especialistes del consistori i representants d’entitats; el tècnic, on es reuniran els treballadors vinculats directament al projecte com són la Guàrdia Urbana, Mobilitat, Salut, entre altres.També, el territorial, per reunir-se amb diversos ajuntaments de Catalunya i l’Autoritat del Transport Metropolità; i el públic, on l’Ajuntament de Reus organitzarà jornades per presentar el projecte a la ciutadania i que aquesta pugui participar-hi i proposar consideracions a través de la plataforma digital Reus Participa.
[noticiadiari]99/14723[/noticiadiari]
Aquesta nova ordenança és el “paraigües jurídic” que englobarà el conjunt d’actuacions que el consistori ha desenvolupat durant els últims anys. Entre ells, destaca l’elaboració del Pla de la Zona de Baixes Emissions que ha de definir els objectius a assolir, d'acord també amb el Pla de la Qualitat de l'Aire que la Generalitat tramita pel 2027. Aquest es troba en procés de licitació pública, tot i que l’Ajuntament espera que s’adjudiqui en les pròximes setmanes.
Paral·lelament, el consistori continua treballant en la instal·lació d’elements físics i eines tecnològiques que permetin la implantació de la ZBE. Es tracta de càmeres lectores de matrícula i de visualització avançada amb analítica de dades per tal de controlar i la monitoritzar els accessos a la zona.

La regidora Dolors Vázquez ha actualitzat l'estat del projecte Foto: Sandra Pérez
Accions complementàries
També, s’instal·laran càmeres de seguiment de l’estat del trànsit en els principals accessos i rotondes d’entrada a la ciutat, una xarxa de sensors de qualitat d’aire i soroll connectats i una plataforma de gestió per analitzar i fer seguiment de les dades obtingudes, entre altres. Aquest projecte tècnic va ser adjudicat a l’empresa Alumbrados Viarios SA per un import de 700.000 euros.Durant els últims mesos, el consistori també ha posat en marxa altres mesures complementàries com són pla d’aparcaments dissuasius, la pacificació del trànsit, els projectes de vianalització, el desplegament de la xarxa de carrils bici, la bicicleta compartida, el bus a demanda i les estacions de Bellissens i Intermodal, així com accions de sensibilització i informació.
[noticiadiari]99/13513[/noticiadiari]
Tot plegat, i segons ha detallat la regidora Vázquez, amb l’objectiu final de millorar la salut de la ciutadania i lluitar contra el canvi climàtic, a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Es fonamenten en dues línies d'acció: anàlisi i seguiment de la qualitat de l'aire i la contaminació acústica, i aposta per la mobilitat sostenible a partir d'alternatives més eficients, segures i connectades.
Definir una ZBE
Com a municipi amb més de 50.000 habitants, és d'obligat compliment que Reus implanti la zona de baixes emissions d'acord amb la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Alhora, s'adiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l'aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l'OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents.Aquesta ZBE haurà de ser una àrea fàcilment identificable i reconeixible; incloure una part significativa de la població, superfície del municipi o del trànsit de vehicles de motor; i facilitar l'accés a peu des del perímetre a qualsevol punt de l'interior. Aquesta serà de les avingudes principals cap endins.
L’Ajuntament ha rebut diversos ajuts per implantar i desplegar el projecte: 4,7 MEUR de finançament Next Generation de la UE, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de ZBE del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat (133.684,93 euros) i de la Diputació de Tarragona en el marc del PAM 2020-2023 (679.529,14 euros).