L'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbana de Tarragona decretada pel Tribunal Suprem, qualificada de "mala notícia" pel govern municipal, servirà per replantejar les polítiques urbanístiques de la ciutat. Ho han assegurat l'alcalde, Pau Ricomà, i el regidor de l'àrea, Xavier Puig, en una roda de premsa telemàtica celebrada l'endemà de rebre la sentència.
Allò que es temien especialment els anteriors governs serà una realitat: set anys després que s'aprovés de manera definitiva el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l'Ajuntament de Tarragona haurà de "començar de nou" la seva tramitació, a causa d'un procés judicial endegat per l'empresa CLH, afectada per un dels plans.
Ricomà creu, però, que aquesta nova tramitació, que inclourà reformes importants, trigarà "la meitat" del que va suposar l'anterior. Mentrestant, Tarragona es torna a regir per les normes del Pla General de 1995 i això pot comportar diversos maldecaps quant a llicències que el consistori encara ha d'avaluar. Algunes d'elles són la residència Domus (a la Vall de l'Arrabassada), el pla del Culubret (PPU-62), la zona del Pou Boronat, entre d'altres.
Per tal de fer possible la redacció del nou pla, caldrà més personal a l'àrea d'Urbanisme, segons ha detallat Xavier Puig. Una de les noves contractacions previstes és la d'un gerent, però també de tècnics que puguin fer possible una revisió a fons d'un planejament "més propi del segle XX que no del XXI". Això suposarà un sobrecost econòmic per a l'Ajuntament que, de moment, no tenen quantificat.
[noticia]39220[/noticia]
Normes transitòries "immediates"
Per poder seguir treballant en l'expansió de la ciutat, l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya es posaran a treballar, segons ha detallat el mateix regidor, en unes normes urbanístiques "transitòries" que regiran aquestes polítiques a partir dels pròxims "dies o setmanes". Puig ha assenyalat que seran "de caràcter immediat".
La voluntat d'aquestes normatives seran "salvaguardar els plans que estan en marxa", però que no evitaran la revisió "ineludible i necessària" del POUM a "mig termini". Puig creu que aquesta revisió podria potenciar "eixos comercials més reeixits, fer una ciutat compacta i més basada en la sostenibilitat".
El PP-10, el PP-1 i la Savinosa tiren endavant
El Pla Parcial 10, corresponent al polígon on s'hi ha d'instal·lar l'empresa Ten Brinke -al costat de l'Anella Mediterrània de Campclar-, tirarà endavant ja que hi ha les obres en marxa. També pot continuar la tramitació de la urbanització del Pla Parcial 1, entre l'avinguda Andorra i l'avinguda Catalunya. Pel que fa a la proposta duta a terme per la Diputació per omplir d'activitat la zona del preventori de la Savinosa, inicialment tampoc sembla que hi hagi cap afectació, tot i que l'Ajuntament hi ha plantejat algunes esmenes. Segons Puig, tampoc no caldrà tirar enrere el PMU 14, al voltant de l'Escola Sant Pau, ni el Pla d'Actuació 58.
CLH, fora
L'escull amb què s'ha topat el POUM de 2013 també serà cavall de batalla en el nou Pla General. La planta de la Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) suposa un trencament urbanístic entre Ponent i el nucli central de la ciutat i, en aquest sentit, la voluntat és construir-hi habitatges. Per això, "CLH ha de sortir d'on està", segons Pau Ricomà, ja que "limita el creixement" i "la cohesió" de la ciutat. Ara bé, ha assenyalat: "No ens oblidarem de demanar l'informe d'hidrocarburs".
El Tribunal Suprem diu en la seva sentència que a l'hora d'elaborar el planejament es va ometre l'informe previ estatal en matèria d'hidrocarburs, considerat un tràmit "substancial". El POUM de 2013 qualificava els terrenys on s'ubica la companyia CLH com a sòl urbà no consolidat a ordenar mitjançant un pla de millora urbana -el PMU 40-. La finalitat era convertir l'ús industrial existent en terciari a la zona confrontant amb el polígon Francolí i residencial a la zona que toca al riu, més pròxima a la ciutat. També es preveia regenerar la façana fluvial, adequar-hi un parc públic lineal i construir-hi un pont, entre d'altres. La finalització del procés judicial ja es veia vindre al 2018, però no ha estat fins al canvi de govern quan la sentència ja es pot considerar "ferma".
[noticiadiari]2/150459[/noticiadiari]
L'Ajuntament de Tarragona ampliarà la plantilla d'Urbanisme per tramitar un nou POUM
El govern de Pau Ricomà es pren la suspensió del que es va aprovar el 2013 com una "oportunitat" per revisar planejaments "del segle XX"
Publicat el 17 de novembre de 2020 a les 16:09
Et pot interessar
-
Societat Valls recuperarà l'Hort del Rector i la muralla de Sant Antoni a finals del 2026
-
Societat El Govern vol rellançar el sector de l'avellana al Camp de Tarragona i potenciar el seu valor
-
Societat Molins Tarragó, l'empresa pionera de la Conca de Barberà que busca trobar relleu per garantir la continuïtat
-
Societat L'Ajuntament de Tarragona compra un edifici al centre de la ciutat per destinar-lo a habitatge social
-
Societat El Morell promou la rehabilitació de façanes, el tancament de parcel·les i la pavimentació de voreres
-
Societat El festival Psicurt torna a superar el rècord de curtmetratges rebuts amb la seva 10a edició