
El monument a Lluís Companys, a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
De res no ha servit la proposta per part d'Esquerra de fer que els regidors votessin de manera nominal en la moció que demanava emplaçar a l'Estat a anul·lar la sentència del judici sumaríssim al l'expresident Lluís Companys. El grup republicà volia aconseguir que consellers socialistes com Josep Maria Milà - soci d'Òmnium -, Elvira Ferrando o Francesc Roca - tots tres presents en els actes d'homenatge a Companys celebrats a Tarragona - poguessin votar a favor de la proposta, però finalment s'han abstingut, juntament amb el seu grup i els de Ciutadans. La moció ha estat aprovada amb el «sí» d'Esquerra, la CUP, ICV-EUiA i CiU, mentre que ha obtingut un «no» rotund del Partit Popular.
El portaveu d'Esquerra, Pau Ricomà, ha assenyalat que «no era una qüestió d'independència, sinó de democràcia contra totalitarisme», però això no ha convençut el PSC, que ha al·legat que «la sentència ja és nul·la de ple dret com a mínim en la consciència de tots nosaltres». Per la seva banda, Ciutadans i el PP s'han justificat amb el redactat de la moció, que responsabilitzava l'Estat espanyol dels actes comesos durant la dictadura, cosa amb la qual no hi estaven d'acord.
Tarragona aprova engegar pressupostos participatius
Una altra de les mocions aprovades al plenari d'aquest divendres ha estat la que presentava el grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular sobre els pressupostos participatius, que en realitat, tal com van afirmar en roda de premsa, era molt semblant a una del PSC a Tortosa. En aquesta ocasió, els socialistes no hi han votat a favor però la seva abstenció ha facilitat que s'aprovés amb només els suports d'ICV-EUiA i d'Esquerra. Ciutadans i CiU s'han abstingut i el PP hi ha votat en contra.
Tal com consta a la moció, a partir d'ara s'haurà de constituir un grup motor que reglamenti el procés, que començaria l'any vinent per decidir sobre algunes partides dels pressupostos de 2017. Tot i que la moció s'ha tirat endavant, Jordi Fortuny, regidor d'ERC, ha afirmat que tem que l'abstenció del PSC signifiqui que es puguin ajornar en el temps i no se'ls prengui «seriosament». Per la seva banda, la portaveu socialista Begoña Floria ha asegurat que l'obligació del govern «és representar també els ciutadans que no volen participar».
El ple amb menys assistència
La bancada del Partit Popular ha acabat el ple, cap a dos quarts de quatre de la tarda, amb una sola representant: Inmaculada Rodríguez. Com més avançaven els punts de l'ordre del dia, més regidors anaven marxant pels seus compromisos personals, laborals o amb altres institucions. En el cas del Partit Popular, José Luis Martínez no ha ni aparegut, mentre que Alejandro Fernández no ha trigat gaire a abandonar el Saló de plens. Quan ja s'acabava, el seu company Jordi Roca també ha marxat. Per la seva banda, l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el tinent d'alcalde Pau Pérez tot i que han presidit el ple al principi ràpidament han deixat el relleu a Javier Villamayor. Segons fonts municipals, Ballesteros tenia una reunió «important» de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Pérez ha assistit al funeral a València d'una persona propera a ell.
Només tres mocions rebutjades
De les vint-i-una propostes que s'havien presentat per part dels grups municipals a aquest plenari, només tres han estat rebutjades. A banda de la consulta sobre els Jocs, PP, PSC i Ciutadans s'han aliat per tombar la moció per declarar Tarragona com a ciutat insubmisa a la Llei Wert i a la que demanava crear una comissió de seguiment sobre el contracte de neteja que el consistori té amb l'empresa Fomento de Contrataciones y Contratas (FCC). El ple ha durat vora set hores i mitja i, aquest cop sí, s'han pogut llegir i respondre els precs i preguntes.