En aquest sentit, la despesa corrent del pressupost arriba als 188 milions d'euros, mentre que les inversions suposaran 21 milions d'euros —17 MEUR dels comptes del 2024, 14 dels quals finançat amb un préstec, i 4 milions d'un modificatiu de crèdit que s'aprovarà en el plenari del pròxim 29 novembre—.
Aquests comptes inclouen l'increment de taxes i impostos proposat pel PSC i que es va aprovar fa unes setmanes amb el suport de Junts per Catalunya i En Comú Podem.
És un pressupost de "consens" i de "ciutat"
El govern municipal portarà a votació el pressupost del 2024 el dimecres 29 de novembre a la tarda i tot sembla indicar que tirarà endavant. En aquest sentit, el PSC compta amb l'abstenció d'ERC —a canvi d'un paquet d'inversions de 4,2 MEUR— i Junts i En Comú Podem sembla que no s'oposaran als comptes.La consellera d'Economia i Hisenda, Isabel Mascaró, ha explicat que és un pressupost de "consens", que té com a prioritats "l'impuls a l'activació econòmica i promoció de marca de ciutat, l'habitatge social, la cultura, el patrimoni, els esports i la millora en l'eficiència energètica".
"Volem agrair la lleialtat i el compromís de Junts per Catalunya i En Comú Podem, que van apostar per aprovar les ordenances fiscals i que faran possible que tinguem uns pressupostos per transformar la ciutat amb projectes renovadors i continuar amb els que ja estaven en marxa i que són bons per Tarragona", ha dit la consellera.
Així mateix, Mascaró ha afegit que "també valorem positivament que s'hagi sumat ERC, la qual cosa demostra que aquest és un pressupost de consens i de ciutat".
D'on han sortit els 14 milions d'euros que faltaven per quadrar el pressupost?
Tant l'alcalde Viñuales com la consellera Mascaró van explicar que faltaven 14 MEUR per quadrar la despesa corrent del pressupost del 2024. La voluntat del govern era incrementar un 20% l'IBI per aconseguir la major part d'aquests diners, tot i que finalment la pujada només va ser del 7,4%.També es va aprovar un increment en la taxa de la taxa de la brossa del 12%, en la taxa d'ocupació de les terrasses (20%) i en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), en un 33%. A més d'un recàrrec de fins al 150% de l'IBI per als propietaris de pisos buits.
A banda de l'increment de taxes i impostos, s'ha decretat una reducció del 5% en les empreses municipals, s'ha contingut la despesa —amb una retallada del 7,4% en la partida de sous a regidors i assessors—, s'ha refinançat un préstec, s'ha incorporat una previsió d'uns 2 milions d'euros de la Participació en Ingressos de l'Estat i s'eliminarà la gerència del Patronat Municipal de Turisme.
Tot això s'ha fet sense recórrer al romanent de tresoreria, que quan estigui disponible, una vegada tancat el pressupost del 2023, es destinarà a amortitzar deute. La voluntat, segons ha explicat la consellera, és deixar per sota del 80% la ràtio d'endeutament.
Se superen els 20 milions d'euros en inversions
Isabel Mascaró ha destacat sobre les inversions que "per primera vegada, passem dels 20 milions d'euros en inversions. L'increment respecte de l'any passat és del 80%, ja que hem passat d'11 milions d'euros el 2023 a 21 MEUR l'any vinent".Aquests 21 milions d'euros es desglossen en 14 MEUR d'un préstec, 4 milions d'euros del modificatiu de crèdit, 2,1 milions d'euros de venda de patrimoni i 0,6 milions d'euros de subvencions d'altres administracions i una aportació d'Ematsa.
Les inversions tenen com a eixos clau cultura i patrimoni, activació econòmica, esports, habitatge social i tenir cura de l'espai públic. En aquest sentit, les partides més importants es destinen a la nova Biblioteca de Torreforta (1,9 MEUR), el col·lector pluvial de la Part Baixa (1,56 MEUR) i la millora en l'enllumenat públic (1,47 MEUR).
També superen el milió d'euros, les inversions en el nou gimnàs de Sant Pere i Sant Pau (1,1 MEUR) o la urbanització del polígon Francolí (1 MEUR).