L'Ajuntament del Morell estalviarà 125.000 anuals instal·lant plaques solars

De moment, el consistori morellenc ja ha posat panells solars en els 760 metres quadrats de la teulada del pavelló

Imatge aèria de les plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta del pavelló del Morell.
Imatge aèria de les plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta del pavelló del Morell. | Cedida
15 de març del 2023
Actualitzat a les 15:43h
L'Ajuntament del Morell preveu instal·lar plaques fotovoltaiques a diversos edificis municipals en els pròxims deu anys i estalviar entre 125.000 i 135.000 euros anuals. De moment, el consistori ja ha posat panells solars en els 760 metres quadrats de la teulada del pavelló —amb una inversió de 157.000 euros— i espera fer-ho a la nau municipal

Aquesta implantació arriba després d'un estudi extern sobre consum energètic a les instal·lacions municipals. Amb aquesta iniciativa, l'equip de govern espera arribar a la "neutralitat" energètica i impulsar una comunitat d'autoconsum local en una segona fase.

L'alcalde del municipi, Eloi Calbet, ha lamentat que el projecte no hagi rebut cap ajut dels fons europeus Next Generation.
 

Un estalvi de 20.000 euros anuals amb les plaques solars del pavelló

El consistori va analitzar el consum de tots els edificis municipals i la capacitat fotovoltaica que hi ha en totes les cobertes. "Es va analitzar el municipi en global", ha remarcat Xavier Requena, de l'empresa Promambient que ha fet l'estudi. Després d'això, s'ha dissenyat un pla de desenvolupament entre cinc i deu anys vista.

Per ara, s'ha prioritzat el pavelló que ja compta amb 100 quilowatts de potència instal·lada a través de les plaques solars. L'Ajuntament espera estalviar 20.000 euros a l'any amb aquesta primera instal·lació de la qual també aprofitarà els excedents per a altres edificis.

El poliesportiu ha estat el primer edifici on s'han col·locat panells i aviat es farà a la nau municipal. També tenen previst posar-ne a la llar d'infants, l'espai dels jubilats o el centre cultural.

Calbet ha recordat que el país està vivint una "transformació energètica" i ha emmarcat aquesta actuació per fer front al canvi climàtic.
 

Sense Next Generation

Durant la presentació, l'alcalde també ha lamentat que "troba a faltar" les administracions a l'hora de subvencionar projectes com aquest. Calbet ha carregat contra el govern espanyol, qui reparteix els fons europeus.

Les plaques solars del Morell han quedat fora de la convocatòria, tot i ser un projecte "molt singular en l'àmbit del país", ha denunciat el batlle. "Coneixen ben poc la realitat del territori", ha etzibat.