L'Ajuntament no va oferir cap espai municipal per traslladar la Sindriada

La decisió va ser presa per l'organització buscant «no generar sobrecost a l'activitat» | La valoració de Sant Magí és «positiva» ja que «ha estat un dels més multitudinaris»

Publicat el 20 d’agost de 2015 a les 12:42
Actualitzat el 29 de novembre de 2023 a les 10:18

Tot tipus de persones es van apropar a la Sindriada, al Pub Highland. Foto: Josep M. Llauradó


«Un dels Sant Magí més multitudinaris» no s'escapa de polèmiques. L'Ajuntament de Tarragona, mitjançant la seva alcaldessa accidental Begoña Floria, ha valorat positivament el desenvolupament de la Festa Major petita. El pont del dia 15, els dies ennuvolats o l'increment de participació de la gent de la ciutat serien factors que explicarien el major interès que ha despertat enguany. Floria, però, s'ha vist obligada a donar explicacions sobre el trasllat de la Sindriada o dues qüestions més menors com la prohibició d'instal·lar dues barres de bar al carrer Sant Domènec o els urinaris públics pel que fa a la seva forma i ubicació.

El passat 17 d'agost les previsions de pluja - tot i que finalment no va ploure - van fer traslladar la Sindriada, un dels actes més emblemàtics de Sant Magí i que en els darrers anys és impulsat per Jordi Viñolas, abans a través de la «Pipel Entertainment» i ara amb «El Feriante». L'organització va consultar amb els tècnics de l'Ajuntament i van proposar el pub Highland com a lloc alternatiu. Floria, el germà de la qual és el propietari d'aquest establiment d'oci nocturn de la Rambla Vella, assegura que va preguntar «fins a tres cops» si estaven segurs ja que «hi hauria polèmica» i per això creu que la decisió final va ser «objectiva». La polèmica va encendre les xarxes socials un cop es va comunicar la decisió, reclamant que es fes en un espai municipal, reivindicació que va ser recollida pel grup municipal de Ciutadans.

Xavi Gonzàlez, tècnic de l'Ajuntament, ha assegurat que «la voluntat era no generar sobrecost a l'activitat», una explicació que ja van donar el mateix dia des del perfil de Twitter del consistori. Tampoc creuen que hi hagués alternativa: «la Casa de la Festa és un espai museístic, no reuneix les condicions». L'única alternativa, emulant les festes de Santa Tecla, seria preparar un espai habilitat en cas de pluja, però recorda que «això suposaria tindre un escenari, recursos i personal que no doblarien el cost però sí que hi afegirien». La Sindriada va recollir un total de mil euros, sis-cents dels quals es van fer amb la Watermelon Pool del passat dia 15 al carrer Trinquet Vell. 

Nou pressupostos d'urinaris

Un altre dels temes que va remoure la festa va ser la forma i la ubicació dels urinaris públics. Els grups municipals de Convergència i Unió i del Partit Popular van demanar canviar de lloc aquestes instal·lacions, una mesura que el consistori descarta ja que «si les festes es fan en espais patrimonials, els urinaris han d'estar allà, si no la gent hi acaba pixant igualment». Gonzàlez ha remarcat que «les ubicacions estan ja estudiades i fa més de deu anys que són les mateixes» i no ha entrat a valorar la seva forma: «poden agradar més o menys», ha dit, «però són els que suposaven un cost més baix». En total, s'haurien mirat fins a nou pressupostos diferents i en funció d'això haurien triat els famosos urinaris que alguns tarragonins han destacat que deixarien poc marge a la intimitat.

Denegades dues barres a dos bars del carrer Sant Domènec per recomanació de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil

Alguns propietaris de bars situats al carrer de Sant Domènec havien denunciat públicament que l'Ajuntament, a diferència d'altres anys, els havia prohibit a última hora la instal·lació de cap barra al carrer. Alguns amb permís i altres sense, tots n'havien posat en anys anteriors. Per recomanació de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, però, enguany l'Ajuntament ho ha prohibit, segons ha dit Floria, «a tots excepte als que tenen terrassa» i ha qualificat d'«anomalia» que els ho haguessin permès en edicions anteriors de la festa. Cal recordar que els establiments de la Part Alta, especialment els que són a prop de concerts i actes de tota mena, fan el seu agost entre Sant Magí i Santa Tecla.