L’Ajuntament reclama la tercera planta de l'EOI per a ús docent

Aprova una moció del PP que insta a la Generalitat a buscar una nova seu per al departament d'Economia i Finances

Publicat el 29 d’abril de 2014 a les 10:17
Espai on s`ubicarà la biblioteca de l`EOI amb el sostre remodelat de l`antiga fàbrica de la Chartreuse. Foto: Oriol Montesó.

El ple municipal ha aprovat una moció presentada pel Partit Popular en la qual es demana a la Generalitat que busqui un lloc alternatiu per als serveis territorials d’Economia i Finances de Tarragona. El text inclou un apartat en què l’Ajuntament de Tarragona es compromet a donar totes les facilitats per trobar una seu alternativa a les oficines de la Generalitat que no sigui la tercera planta de l’EOI i proposa l’excomissaria dels Mossos de les Gavarres. 
 
La segona vegada que la tercera planta de l’Escola Oficial d’Idiomes irromp al ple del consistori tarragoní se salda amb un resultat idèntic: tots els regidors (PSC, PP i ICV-EUiA) a favor que l’equipament educatiu faci ús de tot l’espai rehabilitat tret del grup municipal de Convergència i Unió.
 
Victòria Forns, estretament relacionada amb el món acadèmic de la ciutat, ha defensat la decisió de la delegació del Govern explicant que «en lloc de 6 MEUR es va fer una rehabilitació que acabarà costant 17 MEUR a causa dels pagaments diferits». La regidora i diputada convergent proposa els usos compartits de la tercera planta: «la tercera planta ara és diàfana, posem-nos d’acord en la distribució de l’espai», en aquest sentit, Forns ha fet una crida a la comunitat educativa perquè es posi en contacte amb el departament d’Economia i Finances per acordar la distribució de l’espai.
 
Arga Sentís, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, considera que és impossible compatibilitzar l’ús dels espais entre la comunitat educativa de l’EOI i el departament d’Economia i Finances, que té accés a dades de caràcter confidencial.
 
Jordi Roca, regidor i diputat del PP, ha estat l’encarregat de defensar aquesta moció portant-la al terreny de «Barcelunya». El conseller de l’Ajuntament de Tarragona ha sumat l’afer de la tercera planta a una sèrie de «greuges» del Govern català contra Tarragona. Una comparativa que ha portat Roca a lamentar des de la pèrdua del nom la universitat dècades enrere fins a la futura elisió del nom de Tarragona en el macrocomplex de BCN World.
 
Carme Crespo, tinent d’alcalde d’Ensenyament del consistori tarragoní, també ha aprofitat l’ocasió per parlar d’altres «greuges» que Tarragona pateix a mans de la Generalitat i ha dubtat del suposat estalvi que representarà la pèrdua de la tercera planta de l’EOI. La regidora ha apuntat que el Govern gastarà més de 200.000€ a posar a punt la tercera planta per als serveis d’Economia i Finances: «quants anys trigarà a amortitzar-se aquesta inversió que no anirà a altres necessitats de la ciutat?», ha comentat Crespo fent referència a una altra moció en la qual el ple ha instat la Generalitat a invertir en la conservació dels monuments de Tarragona que són Patrimoni de la Humanitat.

Més de vint anys esperant l’edifici definitiu per rebre’l escapçat
 
Els nascuts als anys setanta vam estudiar idiomes a l’edifici dels Caputxins de la Rambla Nova sentint unes paraules llargament repetides: «en un parell de cursos ens traslladarem». Poc ens imaginàvem que, al segle XXI, les noves generacions seguirien el mateix camí i sentirien els mateixos mots. El maig de 2011, l’Ajuntament de Tarragona agafa les regnes d’un projecte que cap dels governs de la Generalitat va saber desencallar i es compromet a fer-se càrrec del cost de l’obra de rehabilitació de l’antic edifici de la Chartreuse —nova seu de l’EOI— a canvi que el Govern català ho acabi pagant a terminis. Els 22 mesos del període d’execució es compleixen i el curs 2013-2104 comença a la nova seu. Malgrat tot, el Govern de la Generalitat decideix no destinar a l’Escola Oficial d’Idiomes la tercera planta, que havia d’acollir la biblioteca, l’aula d’autoaprenentatge i la sala d’actes. El motiu és «l’austeritat i l’estalvi» i la solució, ubicar-hi els serveis territorials del departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. 
 
Aquesta mesura convertia un trasllat llargament esperat en un canvi d’espai agredolç en el qual s’aprofitava el mobiliari vell i es perdien uns equipaments característics de les altres Escoles Oficials d’Idiomes catalanes com la biblioteca. Des d’un inici, notíciestgn es va fer ressò de la indignació del col·lectiu educatiu de l’EOI Tarragona i de les accions que va dur a terme: recollida de 5.000 signatures i reunió amb el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; i, en veure que això no servia de res, cancel·lació de totes les activitats del curs, acte d’inauguració inclòs, com a mesura de protesta.
 
Paral·lelament, ICV-EUiA i el PP van portar al Parlament de Catalunya i a l’Ajuntament de Tarragona sengles propostes que exigien a la Generalitat el retorn de la tercera planta a l’ús acadèmic. La segona va prosperar amb els vots en contra del grup municipal de CiU i la frase del regidor convergent Robert Vendrell, «si no els agrada, s’hi posen fulles», deixant clar que la Generalitat farà el que voldrà amb l’espai perquè «és seu». La proposta de resolució a la cambra catalana va córrer una sort ben diferent i els diputats de CiU i ERC la van rebutjar.
 
El PP proposa utilitzar l’antiga comissaria dels Mossos
 
L’estalvi del lloguer de l’edifici que ocupen els serveis territorials d’Economia i Finances al carrer Monestir de Poblet és el motiu que esgrimeix el Govern català, que disposa de nombrosos edificis en desús i de la seva propietat arreu de la ciutat. Un exemple és l’antiga comissaria dels Mossos d’Esquadra a les Gavarres, que està buida des de 2011. En aquest sentit, el diputat popular Jordi Roca va presentar una proposta de resolució al Parlament perquè les oficines d’Economia i Finances vagin a l’antiga comissaria i l’EOI recuperi la tercera planta. La proposta encara no s’ha debatut.
 
Malgrat tot, des de la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona ja s’ha anunciat que la decisió d’ubicar el departament d’Economia i Finances a la tercera planta de l’EOI és «inamovible».
 
Noves mobilitzacions
 
Aquest Sant Jordi, mentre la tercera planta de l’antic edifici de la Chartreuse continua buida, els estudiants de l’EOI Tarragona han iniciat mobilitzacions per reclamar-la. Una classe davant l’antiga escola a la Rambla Nova ha estat la primera acció. Segons els estudiants, «una escola amb un certificat ISO de qualitat no es pot permetre no tenir una biblioteca digna, així com una sala d’autoaprenentatge i sala d’estudis i una sala d’actes on organitzar esdeveniments com conferències, actes literaris i culturals de tota mena».
Els estudiants de l’EOI reclamen, també, més comunicació entre administracions: «pensem que la titularitat de l’escola és de la Generalitat, però l’Ajuntament de Tarragona és qui va fer les obres, unes obres pensades per a ús educatiu, no administratiu. Si no, per què al lloc on inicialment s’havia destinat a sala d’actes hi ha una tarima? Una oficina no necessita cap tarima».
 
Demanem a la Generalitat que reconsideri la seva posició i busqui un lloc alternatiu per al departament d’Economia i Finances, perquè «estem segurs que el trobaria». 

Les mobilitzacions acabaran aquest dimarts quan els estudiants faran una passejada de l’antiga EOI de la Rambla Nova a la nova. Aquestes accions es complementaran amb una queixa formal al Síndic de Greuges de Catalunya que actualment s’està preparant i que es presentarà en les pròximes setmanes.