La finalització del contracte mancomunat de la recollida de residus al Baix Penedès està portant un ball de municipis que entren i surten. Si Calafell, primer, i Santa Oliva, després, van optar per recuperar el servei des de l'Ajuntament, altres municipis estan fent el camí a la inversa. És el cas de la Bisbal del Penedès i, el més recent que s'ha anunciat, l'Arboç.
El municipi és un dels que no formava part del servei mancomunat, fet que li va permetre aplicar la recollida porta a porta més aviat. Això es va traduir en unes xifres de reciclatge superiors a les de la mitjana de municipis que formaven part d'EcoBP. Però la situació canviarà amb el nou contracte comarcal que s'ha de licitar abans d'acabar l'any.
La poda i l'orgànica, primer pas
L'últim ple de l'Arboç va servir per aprovar un conveni de cessió de la recollida de residus al Consell Comarcal. El conveni, de moment, servirà per delegar al Consell les competències en el tractament i l'eliminació de la fracció orgànica i de la poda. La resta de fraccions se seguiran gestionant des del municipi.
La decisió s'ha pres perquè aquests residus es puguin portar a la planta del Botarell, que és la que es fa servir des del Consell Comarcal. Segons l'Ajuntament, aquesta planta té uns costos per tona menys elevats que la que usava fins ara el consistori, que era la de la mancomunitat Penedès-Garraf. El govern local calcula que amb aquest canvi tindran un estalvi d'uns 50.000 euros anuals.
Però el traspàs del servei de recollida al projecte mancomunat serà complet quan entri en marxa el nou contracte al Consell Comarcal. La previsió és que la licitació es pugui fer abans d'acabar aquest any. L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, ha explicat que això no suposarà cap canvi en el model, i que es mantindrà el porta a porta.
De fet, des del Consell han estat treballant amb un nou model que anomenen «a la carta». La idea és que cada municipi opti per la recollida que més s'adapti a les seves característiques.