L’Arxiu Comarcal recorda la història de l’emissora Ràdio El Vendrell

Ràdio el Vendrell va nèixer l’any 1950 per iniciativa d’un ràdioaficionat

Toni Platero als estudis del carrer Sant Magí
Toni Platero als estudis del carrer Sant Magí | ACBP
ACBP
12 de febrer de 2021, 16:10

El 13 de febrer és el Dia Internacional de la Ràdio. L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ho vol celebrar recordant els inicis de l’emissora local del Vendrell. El 17 de juny de 1950 es va inaugurar l’emissora Radio Vendrell, estació repetidora de Radio Tarragona, E.A.J. 33, als baixos del carrer Sant Magí, número 5.  La seva creació va ser possible gràcies a l’entusiasme del radioaficionat vendrellenc Joan Arbós Perramon. Després d’obtenir l’autorització corresponent, Joan Arbós va muntar una emissora filial de Radio Tarragona al seu domicili del carrer de les Garrofes. En aquesta aventura l’acompanyaren Josep Julivert, Josep Armengol i Joan Julivert.

Amb la inauguració d’aquesta nova seu el 1950, que va comptar amb el recolzament de l’Ajuntament del Vendrell i del Sindicat Local d’Iniciatives, s’inicià pròpiament la història radiofònica del Vendrell gràcies al treball i la implicació de nombrosos col·laboradors, dirigits primer per Carles Gestí i després per Joaquim Bo i Josep Maria Poblet, els quals van portar informació i entreteniment als vilatans i comarcans. Val a dir que, en ple franquisme, les emissores estaven controlades pel règim i la llengua d’emissió era el castellà.

La ràdio va esdevenir indispensable per a tothom. La varietat dels programes que s’emetien fou la clau de l’èxit: informació esportiva, festivals benèfics, radioteatre presentat per Josep Maria Inglès Rafecas, retransmissions d’exercicis espirituals i, el 1963, misses des de l’església parroquial de Sant Salvador, retransmissions d’actuacions castelleres, audicions musicals i música en directe; fins i tot es va formar un grup instrumental, anomenat Quartet Radio Vendrell, envejat per altres emissores locals, que el formaven Magí Mercader, al piano, Casimir Coll, al violí, Joan Carné, al violoncel, i el mateix Carles Gestí, al contrabaix.

Un dels programes que va tenir força seguiment fou Emisión Infantil, dirigit per Francesc Carné organitzava una comitiva d’infants que s’adreçava a l’Hospital del Santíssim Salvador per lliurar als avis residents un obsequi per Nadal. Aquesta campanya nadalenca va tenir continuïtat fins i tot després del tancament de l’emissora, gràcies al mateix Carné que seguí dirigint aquest acte benèfic. La publicitat i la petició de discos per part dels oients va ser una font d’ingressos important. A més a més, el 1960 l’Ajuntament del Vendrell, veient l’abast de l’emissora, va contractar els seus serveis per divulgar les notes municipals.

El 2 de setembre de 1956 es van inaugurar uns nous estudis i un locutori al local de l’emissora. Cal recordar que, durant els dies de la Fira de Santa Teresa, aquestes instal·lacions acollien una exposició de fotografia sobre temes vendrellencs. A finals de 1962, les condicions tècniques de l’emissora començaven a fer trontollar la seva continuïtat. Aquest problema es va poder resoldre temporalment al juny de 1963, quan es va instal·lar una nova antena que ampliava el seu radi d’emissió. Però la situació econòmica era crítica, de manera que el 1964 es va fer una reestructuració interna i es van elaborar uns estatuts. Malauradament, aquests esforços no foren suficients i el juliol de 1965, amb setze anys de funcionament, Radio Vendrell va suspendre les emissions perquè no complia amb la normativa sobre radiodifusió. El 28 de desembre de 1965 el Consell local presidit per l’alcalde Casimir Coll va acordar iniciar les gestions per convertir Radio Vendrell en una ràdio de freqüència modulada i, a tal efecte, es va crear una comissió que presidí Josep Mañé Mañé.

Tanmateix, no fou fins al 24 de gener de 1981 que s’inaugurà Ràdio El Vendrell com a emissora del Baix Penedès, de freqüència modulada. La represa de l’activitat es va fer al mateix local, per bé que a l’abril de 1984 l’Ajuntament hi va realitzar obres de reforma per millorar la distribució de les seves dependències. Els temps havien canviat i la majoria dels programes s’emetien en català i amb una àmplia programació d’àmbit comarcal.

Amb els anys, la incorporació de noves tecnologies va requerir millorar l’equipament, per la qual cosa l’Ajuntament del Vendrell apostà per traslladar l’emissora a una nova seu, concretament l’edifici remodelat de l’antic Hospital de Sant Salvador del Vendrell, construït per l’arquitecte Ramon Salas Ricomà el 1880. Després dels corresponents treballs de rehabilitació i adaptació, es va inaugurar la nova seu de Ràdio El Vendrell el 9 de juliol de 1994, la qual persisteix fins avui.

Per conèixer més detalls de la seva història, es pot consultar el fons documental de Radio Vendrell, que es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès que abraça de 1950 a 1991 i que està format per les sèries de correspondència, petició de discos, comptabilitat, contractes d'anuncis publicitaris i programes radiofònics.