Les catifes de flors de tres municipis tarragonins opten al reconeixement de la UNESCO

El pròxim mes de març es presentarà la candidatura de l'art de crear catifes de flors a Patrimoni Cultural Immaterial

Publicat el 22 de gener de 2024 a les 10:14
El Parlament de Catalunya va aprovar fa unes setmanes una declaració institucional per donar suport a la candidatura de l'art de crear catifes de flors com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La proposta, impulsada per la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, es presentarà el mes de març de 2024 i serà valorada durant l'any 2025.

La declaració aprovada assenyala que "l'elaboració de catifes és un procés complex que implica moltes persones en tasques diferents i, per tant, és el resultat d'un treball col·lectiu i en equip. Té unes característiques que podrien acostar-la a l'artesania, però va més enllà, perquè és un element festiu i ja és considerada un art efímer. Actualment, és una pràctica absolutament viva que ha evolucionat i s'ha adaptat a la societat de cada moment".

A la demarcació de Tarragona, tres associacions vinculades a l'art de les catifes de flors formen part de la iniciativa de la Federació Catalana i d'entitats de Malta, Itàlia Bèlgica i Mèxic: els Amics de les Alfombres de Bellvei, l'Associació La Bota de Calafell i la Confraria la Verònica de Reus.

Les entitats tarragonines que opten al reconeixement de la UNESCO

A Bellvei, l'Associació Amics de les Alfombres va començar a fer catifes per la processó del Corpus l'any 1960 i avui son unes 74 famílies, la majoria del poble, qui mantenen la tradició. Les catifes es dibuixen al terra amb guix per fer els traços de les imatges, després es perfilen i omplen amb els granet de carbonat de calci posant cada color al seu lloc. 

L'any 2019 es va recuperar la festivitat del Corpus a Calafell i alhora també es van restablir elements propis d'aquesta festa, com en les catifes florals. L'Associació La Bota de Calafell es va crear l'any 2020 i compta amb una trentena de persones vinculades, un 75% dones i un 25% homes.

A Reus, aquest 2024 commemoraran el 75è aniversari de la Confraria la Verònica i celebraran el 25è aniversari de la confecció de catifes pròpies. Va ser el 1999 quan la Confraria va recuperar la tradició catalana de fer catifes per Corpus i van fer les primeres catifes. A dia d'avui l'entitat està formada per unes 150 persones.