Les treballadores de tots els centres educatius afectats van assistir a la gal·la amb pancartes amb el lema de la campanya, "Qui cuida les que cuiden?", i van llegir un manifest. La protesta es va realitzar de manera totalment pacífica i respectuosa i els organitzadors dels premis no els van posar cap impediment. Els guardons tenen la voluntat de reconèixer els projectes i experiències educatives de la ciutat i estaven presidits pel conseller d'Educació, Manel Castaño.
Prèviament, totes les escoles van pactar que qui fos la guanyadora de la nit llegiria un document elaborat de manera conjunta per reivindicar la igualtat de drets laborals entre educadores. Finalment, el guardó se'l va emportar la llar del Serrallo, qui va ser l'encarregada de fer el discurs davant les autoritats.
.jpg)
Educadores amb pancartes a l'entrada dels Premis Imet. Foto: Cedida
El compromís de l'Ajuntament
Segons informen fonts del moviment al NacióTarragona, en finalitzar els premis , diversos membres de l'equip de govern de l'Ajuntament van parlar amb elles per trasllada'ls-hi el seu compromís i voluntat de canvi. Des del consistori se'ls va informar que els pressupostos municipals contemplaven una partida destinada als seus salaris. D'aquesta manera, si finalment els comptes es poden tirar endavant en el proper plenari, les treballadores podran començar a negociar les noves condicions abans que acabi l'any.
Contentes, però amb cautela
La cinquantena de treballadores de les llars municipals afectades s'han mostrat contentes amb la notícia i agraeixen el compromís del consistori, però asseguren que ho viuen amb cautela. Després de dos anys de lluita, diuen, saben que tràmits i les negociacions amb l'administració són llargues. "Ens alegra que la nostra qüestió estigui damunt de la taula i que se'ns hagi escoltat, però continuarem reivindicant fins a aconseguir-ho", explicaven a aquest diari.
La problemàtica
Ara fa dos anys, el consistori va municipalitzar la gestió de les llars del Serrallo, El Miracle, Sant Salvador, Cèsar August, Sant Pere i Sant Pau, l'Arrabassada i Bonavista, que fins aleshores eren d'empreses externes. Després de negociacions amb els sindicats, es va prometre a les treballadores que, amb el canvi, les seves condicions laborals deixarien de ser les que tenien a les empreses privades i s'adaptarien a les que marca el conveni laboral de l'Ajuntament. Els serveis jurídics municipals ja han elaborat un informe on s'especifica com s'hauran d'incorporar aquestes noves empleades públiques i ja n'ha determinat les condicions, però, després de dos cursos, els canvis encara no han arribat.
Això provoca que les educadores faci dos anys que pateixen grans desequilibris entre la plantilla en funció de si són treballadores de borsa, funcionàries o personal subrogat. Segons expliquen, les diferències salarials arriben als 500 euros mensuals (7.000 anuals) per fer la mateixa feina i també varia la compensació en el descompte de les baixes laborals i el nombre d'hores de jornada.