Les estades secretes de Perón a Coma-ruga: realitat o llegenda?

La història es tracta al documental ‘Buenos días, sr. PresidenteÂ’, del cineasta Laureano Clavero, que ja es pot veure a la plataforma ‘No FicciónÂ’

Publicat el 19 de febrer de 2022 a les 05:00

Hi ha una llegenda llunyana que assegura que l’expresident argentí Juan Domingo Perón va fer diverses estades a Coma-ruga als anys seixanta. Unes visites secretes que van tenir lloc quan estava exiliat a Espanya, gràcies a l’asil polític que li havia concedit Franco. Però, són certes aquestes històries?

 

El cineasta argentí —resident a Calafell— Laureano Clavero va intentar posar llum a la foscor el 2015 amb el seu documental ‘Buenos días, sr. Presidente’. Ara, tots els que tinguin curiositat per aquesta història la tenen al seu abast a la plataforma ‘No Ficción’, on s’ha incorporat recentment.

 

El testimoni de Victorio Carbonell

En conversa amb TarragonaDigital, Clavero explica la gènesi d’aquest projecte. «La història em va arribar a través del periodista José Manuel Baselga. Em va explicar que una persona que havia estat cambrer de l’antic hotel Brisamar de Coma-ruga assegurava haver servit un àpat a Perón el 1964», apunta.

 

Aquesta persona era Victorio Carbonell, que en aquella època era un jove de només setze anys. A l’hotel li van encarregar de portar un àpat a la casa residencial Villa Buenaventura, situada a l’altra banda del carrer. Aquest edifici d’estil noucentista havia estat la residència d’Andreu Trillas, un dels impulsors del desenvolupament urbanístic de Coma-ruga amb la Societat Brisamar.

 

Segons explicava Carbonell, quan va trucar a la porta el va obrir el mateix Perón, al qual va reconèixer. Clavero, que es confessa un apassionat de la història del peronisme, va decidir entrevistar Victorio Carbonell per treure l’entrellat de la història. Diferents detalls que li va explicar van fer que la trobés versemblant.

 

El rodatge del documental 'Buenos días, sr. Presidente'.
Victorio Carbonell ha donat el seu testimoni al documental. | Cedida

 

La connexió amb Andreu Trillas

«Aquells anys Perón vivia a Madrid exiliat, però tenia el metge a Barcelona, i ningú sap on dormia quan feia aquestes visites», apunta el cineasta. A l’Argentina, l’expresident havia travat amistat amb Andreu Trillas, que regentava el Cabaret Tabaris, un dels locals més exclusius de Buenos Aires. Clavero ven molt factible que, gràcies a aquesta connexió, l’expresident pogués allotjar-se a Villa Buenaventura quan visitava el seu metge a Barcelona.

 

Un altre nom destacat és el de l’arquitecte argentí Valentin Brodsky, que va dissenyar diverses de les construccions de Trillas a Coma-ruga. Brodsky era un dels arquitectes més famosos d’Argentina i el seu nom completa el triangle que formava amb Trillas i Perón.

 

El documental compta amb el testimoni de Victorio Carbonell, així com de José Manuel Baselga. Fins ara se n’havia fet una sola projecció al Museu Deu del Vendrell el 2015, quan es va estrenar. Ara, amb motiu de la incorporació a la plataforma ‘No Ficción’, Clavero hi ha fet alguns petits canvis i ja està a l’abast de tothom.