Des del SOC aposten per conscienciar les empreses en el "valor afegit" que incorporen les persones trans i, per aquest motiu, s'estén aquesta política per tot Catalunya, amb la previsió que en altres indrets també es pugui incloure en el futur. Aquest anunci coincideix en la celebració, demà dimecres, del dia de la visibilitat trans.
"Sabem que hi ha persones que quan inicien el seu trànsit, o quan ja l'han fet, l'empresa les engega al carrer. Per això volem acompanyar-les, sense etiquetar-les i sense fer prejudicis, en allò que necessitin", ha dit la directora general d'Igualtat, Mireia Mata.
El nom sentit
Un dels aspectes en el que ja s'està treballant és que l'administració atengui les persones en funció del "nom sentit", és a dir, no demanar el gènere de l'interlocutor, ni tampoc negar el dret a utilitzar un altre nom diferent al que consta als documents oficials, com pugui ser el DNI. Mata ha assenyalat que ja fa un any que s'aplica aquesta política, que es veurà complementada ara per la contractació d'una persona formadora en cadascun dels vuit punts i la creació d'una comunitat virtual d'aprenentatge.
Àlex Bixquert, que serà formador a l'oficina de Tarragona Centre, ha explicat que l'objectiu és aconseguir la igualtat d'oportunitats. Per la seva banda, Àlex Fernández, un jove trans de Tarragona, considera que un recurs com aquest s'hauria d'haver implementat fa temps. En el seu cas, quan va començar la seva transició estava treballant en un restaurant oriental, però va acabar deixant la feina en lloc d'explicar-li la situació al seu cap, a qui coneixia des de petit. "Per por no vaig sortir de l'armari com a persona trans", lamenta
El col·lectiu també es troba amb problemes per poder treballar de cara al públic. "Si no tens un cert cispassing, és a dir, si no t'assembles molt a un noi o a una noia, és molt més complicat trobar-ne", constata Fernández. A més, lamenta que a l'estat espanyol calgui acreditar dos anys de tractament hormonal per poder canviar el gènere que apareix al DNI. "De moment, jo només m'he pogut canviar el nom", explica aquest jove tarragoní.
A més, l'Àlex lamenta que als currículums calgui posar una fotografia i determinar el gènere. "Això pot ser molt invasiu si ets una persona trans", avisa. Per això, celebra la implantació del nou servei d'orientació específica i personalitzada a les oficines del SOC: "És molt important tenir algú acompanyant-te de la mà i que et pugui ajudar quan vagis a una empresa i diguis: Hola, soci una persona totalment normal. Puc trobar feina igual que tu?".

L'oficina de treball de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó