"Aquest juliol es fa sí o sí, el curs es comença allà de totes totes", ha dit Audí, que entén el "nerviosisme" de les famílies dels alumnes, que fa anys que esperen l'obertura definitiva del centre. De fet, en un comunicat a Twitter, l'Associació de Famílies d'Alumnes de l'Escola Arrabassada lamenta que no tenen encara una data per començar a preparar el centre, ja sigui amb la cuina, la distribució de els aules o les activitats extraescolars. El centre està previst que sigui un Institut-escola, si bé els alumnes de secundària hauran d'esperar a la construcció d'un edifici al costat, i mentrestant hauran de fer classe en barracons.
La Generalitat, per la seva banda, ha fet un balanç positiu dels seus primers 365 dies al capdavant de la delegació territorial. La delegada Teresa Pallarès ha comparegut amb els responsables de cadascun dels departaments per plantejar quines han estat les principals línies de treball i quines són les propostes de futur. Entre elles hi ha la concentració de tots els serveis de la Generalitat en un sol edifici, que podria ser l'antiga presó, un cop aquesta deixi de funcionar com a centre de dia.
A banda, ha reclamat a l'Estat la descentralització de la gestió del servei d'alarmes per SMS en cas d'accident químic, alhora que tenen la intenció d'organitzar un simulacre per aquest proper mes de novembre, després de dos anys de pandèmia i els fets d'IQOXE al 2020.
Pallarès ha destacat que les polítiques al servei de les ciutadanes i ciutadans del territori en la gestió de la pandèmia de la Covid-19, i l’inici del conflicte bèl·lic a Ucraïna, han marcat bona part de l’agenda del Govern. "S’han desencallat projectes clau per a la ciutat de Tarragona com el Fòrum Judicial i la Ciutat del Repòs, s’han començat les obres del nou Hospital Joan XXIII i s’ha efectuat el traspàs del Palau d’Esports Catalunya a l’Ajuntament", ha explicat.
L’inici de la guerra a Ucraïna, fet que ha comportat que més de 3.000 ucraïnesos es refugiïn als dispositius d’allotjament d’urgència del Camp de Tarragona, juntament amb la gestió de la Covid han motivat la celebració de més d’una vintena de reunions amb els sectors implicats i representants del món local oferint-los en aquestes trobades un espai d’informació i assessorament.

L'equip de la delegació territorial a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
Pallarès ha posat en valor que aquest 2022 és l’any dels grans projectes. Al gener es van iniciar les obres de canalització del barranc de Barenys a Salou, l’actuació finançada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb un cost de 17 milions d'euros s'executarà en un termini de 18 mesos. Amb aquesta actuació llargament reivindicada s’evitaran possibles inundacions.
També s’ha a tret a licitació la redacció del projecte constructiu del primer tram del tramvia del Camp de Tarragona, entre Cambrils i Vila-seca. El document definirà tècnicament les actuacions necessàries per a la implantació d’un sistema de tramvia, de 14,60 quilòmetres de longitud, als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca.
En matèria de cohesió territorial, s’han iniciat els treballs per a la redacció del Pla director de Mobilitat al Camp de Tarragona que definirà les estratègies de mobilitat d’una àrea amb 640.000 habitants de les sis comarques i que es preveu estigui enllestit a finals de l’any 2023.
S’han iniciat les obres d’ampliació del nou hospital Joan XXIII de Tarragona i s’ha inaugurat la primera fase de la nova UCI, amb la construcció de 12 boxs i una inversió total de 5,8 milions d’euros entre obres i equipaments. "Continuen a bon ritme les obres de construcció del nou centre obert de Tarragona (COTA) i a finals d’aquest any es preveu la seva inauguració. També enguany està previst que s’elabori el projecte de la Ciutat de la Justícia que es licitarà al 2023, amb un pressupost previst de 70 milions d’euros. D’aquesta manera Tarragona podrà disposar finalment d’unes dependències judicials concentrades en un únic equipament com la resta de capitals catalanes, que s’ubicarà a la zona del Francolí", ha assenyalat la delegada.