L'«espectacle casteller més gran del món» comptarà amb 42 colles

Només 4 han renunciat a participar en alguna de les tres jornades del certamen del Concurs de Tarragona

Publicat el 09 de setembre de 2022 a les 12:15
Tot preparat per l'"espectacle casteller més gran del món". Un total de 42 colles castelleres han acceptat la invitació dels organitzadors per als dies 25 de setembre i 1 i 2 d'octubre. El Concurs de Castells de Tarragona recupera d'aquesta manera la normalitat després de l'inici de la pandèmia. La plaça del Castell de Torredembarra el primer dia i la Tàrraco Arena Plaça els dos següents seran l'escenari de la 28a edició d'un concurs marcat, en clau local, per la participació de la colla castellera de Sant Pere i Sant Pau. Els de la camisa verda s'han guanyat a pols el seu lloc entre les 18 agrupacions més en forma del panorama, juntament amb els Moixiganguers d'Igualada i els Xiquets de Reus, que també són novetat en la diada de diumenge.

D'entre les 46 agrupacions convidades, només n'hi ha 4 que han rebutjat participar-hi. Es tracta d'una banda de la ja habitual negativa dels Minyons de Terrassa, que no està d'acord amb la celebració ni amb la filosofia del concurs, mentre que també els Tirallongues de Manresa i els Castellers de Caldes han decidit no acceptar participar-hi perquè no es veien preparats per fer-ho. Una darrera colla, els Al·lots de Llevant, no ha donat explicacions per la seva negativa.

A banda de les tres cites principals, el Concurs de Castells comptarà per tercer cop amb una diada internacional, el dia 1 d'octubre a les 12 del migdia amb cinc colles: els castellers de Madrid, de Copenhaguen, de Paris, de Londres i d'Andorra.

"Teníem certs dubtes de si podríem comptar-hi i quin tipus de concurs podríem oferir", ha assenyalat la regidora de Cultura i Festes, Inés Solé, en la presentació del concurs. Finalment, el nombre d'agrupacions serà similar a altres edicions i 9 d'elles fins i tot han participat de manera ininterrompuda en la jornada de diumenge en totes les edicions. "La competitivitat castellera és intrínseca al fet casteller", ha comentat Solé. L'organització ha celebrat que les quatre colles de la ciutat de Tarragona formin part de ple mèrit de les colles que faran castells el cap de setmana de l'1 i 2 d'octubre: mentre que els Xiquets del Serrallo serà a la jornada de dissabte, les altres tres (Xiquets, Jove i Sant Pere i Sant Pau) seran a la de diumenge.

A més del concurs casteller habitual, l'organització continuarà amb el concurs de grallers, en el que un jurat valorarà el toc i la interpretació d'aquesta "part fonamental dels castells", mentre que també se seguirà fent el concurs de fotografia a través de Twitter i Instagram, amb premis relacionats amb el turisme a Tarragona.

Per decidir la ubicació de les colles i la seva actuació a la plaça corresponent, aquest diumenge 11 de setembre a dos quarts de vuit del vespre es farà el sorteig en format teatral al Teatre Tarragona. Serà un acte obert a la ciutadania.

[h3]Obre la Casa de la Festa[/h3]
I alhora que les colles escalfen motors pel Concurs de Castells, la ciutat de Tarragona es veurà immersa a partir de dilluns vinent en les festes majors. Santa Tecla celebra els 700 anys i per aquest motiu s'estan acabant d'ultimar detalls, un d'ells la reforma de la Casa de la Festa. L'equipament reobre avui després de detectar-s'hi "deficiències greus" que s'hauran de continuar abordant un cop passi la festa major. Concretament, en una primera fase s'ha rascat, polit i sanejat totes les humitats i s'ha pintat l'espai. Les visites guiades i la resta d'activitats es podran fer amb normalitat, però amb la previsió de tancar de nou entre el 30 de setembre i el 3 o 4 d'octubre per iniciar la segona fase, en una actuació que consisteix a arreglar serveis, finestres i fusteria. De cara a l'any vinent, la tercera fase abordarà la museïtzació i la catalogació dels elements. 
 

Els impulsors del Concurs de Castells, després de la roda de premsa d'aquest divendres. Foto: Eloi Tost/ACN