L'estació de Sant Vicenç de Calders compleix aquest 2022 els seus 135 anys d'existència. Per commemorar l'efemèride, s'han preparat diversos actes que es faran aquest diumenge 24 d'abril. Uns actes amb els quals es vol recordar la història i els orígens d'aquesta important infraestructura i la seva colònia ferroviària.
Així, a les onze del matí es farà una visita guiada on s'explicarà la història de l'estació i de la colònia ferroviària. La sortida serà des de la plaça de la colònia, davant del pavelló C. A les 12.30 hores s'inaugurarà l'exposició fotogràfica 'Nus ferroviari de Sant Vicenç de Calders', al local de les antigues escoles.
Una exposició on es recullen instantànies de diferents èpoques del complex i el barri ferroviari. S'ha confirmat la presència de Manel Gràcia, que va ser cap de l'estació entre els anys 1972 i 1993. Els seus pares van ser dels primers habitants de la colònia ferroviària, el 1910.
Des del 1887
L'estació de Sant Vicenç de Calders es va construir el 1887, a la línia que des del 1883 unia Valls i Vilanova i la Geltrú. En aquells terrenys hi havia anteriorment una extensa zona d'estanys, amb camps de garrofers, que arribava fins al mar. Seria el que en el futur esdevindria el nucli de Coma-ruga, dins del municipi de Sant Vicenç de Calders.
L'estació ràpidament es va convertir en un important nucli de comunicacions, on confluïen les línies ferroviàries de l'interior i de la costa. Això va fer que el nombre de treballadors cresqués de forma ràpida i calgués construir habitatges que els donessin cabuda. Així és com entre els anys 1905 i 1911 es van fer els sis primers Pavellons de l'Estació, que acollirien les primeres famílies.

Els anys següents s'anirien afegint altres edificis, així com serveis bàsics que demanaven les famílies. L'escola, la pista exterior o el local amb sala de teatre en serien alguns. Durant la Guerra Civil, l'estació va quedar molt malmesa pels bombardejos, motiu pel qual es va haver de reconstruir el 1941.
Fins a 300 veïns
Tal com explica la historiadora Adriana Rivas —veïna de la colònia— els anys 50 i 60 van ser els de màxima esplendor. El Barri Ferroviari va arribar a tenir 300 habitants, afegint una petita capella i un servei mèdic als serveis que ja tenien. A finals del segle XX, però, es va iniciar una època de decadència, amb la marxa de molts treballadors i l'abandonament per part d'Adif del manteniment de la colònia.
Els últims anys la situació ha canviat, gràcies a la creació de l'Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària. Aquesta entitat, junt amb la tasca de l'Associació Familiar Ferroviària, ha reivindicat el seu llegat, amb l'objectiu de preservar aquest important patrimoni. D'aquesta manera, han aconseguit tombar el pla d'enderroc que estava previst en un pla urbanístic del 2007.
Els actes d'aquest diumenge els han impulsat l'Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders i l'Associació Familiar Ferroviària. També col·laboren l'Ajuntament del Vendrell, el Museu del Ferrocarril i l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès.