L'estudi de la qualitat de l'aire revela un increment de compostos volàtils al polígon sud

Tot i aquest repunt, els responsables de l'Observatori destaquen que «la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona és bona»

L'Observatori ha presentat els resultats de la qualitat de l'aire de l'any 2023 al Camp de Tarragona.
L'Observatori ha presentat els resultats de la qualitat de l'aire de l'any 2023 al Camp de Tarragona. | TarragonaDigital
19 de març de 2024, 12:20
Actualitzat: 12:26h
Aquest dimarts 19 de març s'ha presentat la sisena edició de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, que avalua les immisions —l'aire que es respira— i la presència de Compostos Orgànics Volàtils (COV). Es tracta d'un projecte impulsat per Repsol, amb el suport de l'AEQT, la coordinació de l'Institut Cerdà i la direcció científica de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ja acumula un cicle sencer de cinc d'anys d'anàlisis i unes 70.000 dades sobre la qualitat de l'aire.

Els responsables de l'estudi han assenyalat que un any més els valors mitjans de benzè i d'1,3 butadiè continuen per sota dels límits d'immisió que estableix la legislació i els valors de referències, respectivament. Així mateix, també valoren positivament l'estabilitat de les dades, un fet que, diuen, reforça els resultats.

L'estudi ha detectat durant el 2023 un increment de COV als punts de mesurament més pròxims a l'entorn del polígon químic sud. Es tracta, principalment, de la Universitat Laboral, la Canonja, la Pineda i Torreforta. 
 

Les grans novetats

Una de les grans novetats de l'informe del 2023 és l'avaluació en continu de les immisions d'1,3 butadiè durant un any sencer, amb mostres recollides cada mitja hora a través d'un cromatògraf instal·lat al Morell i un altre, aquest encara en fase de proves, al terme municipal de Constantí.

Així mateix, també com a novetat del 2023, destaca l'adhesió dels ajuntaments de Tarragona i Vila-seca a l'Observatori. En aquest sentit, ja són 18 les entitats i institucions que en formen part.

En tercer lloc, l'estudi ha ampliat els compostos volàtils que es mesuren, arribant ja a la xifra de 75.
 

"Les dades de la qualitat de l'aire són bones"

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha assenyalat que "les dades de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona són bones", alhora que ha afegit que des de l'empresa és fa "una valoració molt positiva". En aquest sentit, ha destacat que les dades del benzè i l'1,3 butadiè estan per sota dels que marca la normativa i dels valors de referència.

Sancho ha valorat positivament el fet que per primera vegada s'ha mesurat en continu durant tot l'any l'1,3 butadiè, podent recollir les puntes d'immisió. Sobre la qüestió ha assenyalat que el 99% de les dades han donat valors per sota del límit de referència marcat, destacant alhora que la mitjana anual s'ha situat per sota dels 2 micrograms per metre cúbic (µg/m3).

El màxim responsable de Repsol a Tarragona, que ha destacat el fet de poder seguir en temps real les dades d'aquest compost i actuar en conseqüència, s'ha marcat com a objectiu que el 0% de les puntes de mesurament de l'1,3 butadiè no superi els valors del límit de referència que tenen fixat en els 20 µg/m3.

Els responsables de l'estudi han demanat una vegada més a les institucions responsables que fixin els límits de referència per la presència de COV en les immissions. Consideren que d'aquesta manera el treball per a la millora de la qualitat de l'aire seria més eficient.
 

El benzè i l'1,3 butadiè

L'estudi para especial atenció als compostos que es fabriquen en les instal·lacions del Camp de Tarragona, que singularitzen l'atmosfera de la zona, com per exemple el benzè, l'1,3 butadiè. En aquest sentit, només existeix normativa pel control dels COV en el cas del benzè.

En aquest cas, els valors se situen molt per sota dels 5 µg/m3 que marca la normativa, tot i que són els valors més alts de la sèrie històrica. En aquest sentit, els valors més elevats es donen a la Universitat Laboral i a Constantí, amb 1,77 i 1,68 respectivament, encara que per sobre de l'1 també hi ha els punts de la Pineda, la Canonja, Vila-seca, Campclar i Torreforta.

Pel que fa a l'1,3 butadiè, cap dels punts de mesurament supera els 2 µg/m3 que marca la referència d'Ontàrio (Canadà), tot i que en alguns punts la mitjana s'apropa molt a aquesta xifra. Es tracta de la Laboral (1,73), el Morell (1,67) i Constantí (1,62), que són punts situats a prop de plantes de producció.
 

22 punts de mostreig en 15 municipis

Durant l'any 2023, l'Observatori de la Qualitat de l'Aire va recollir dades en 18 punts de mostreig en 11 municipis del Camp de Tarragona. Les dades analitzades corresponen a Alcover, Constantí, el Morell, la Pobla de Mafumet, Puigdelfí, Tarragona, Vilallonga del Camp, Reus, Valls i Vila-seca.

Així mateix, hi ha quatre punts més en municipis de referència: Prades —població amb poca activitat contaminant—, Barcelona —com a ciutat amb un important impacte del trànsit—, així com Lleida i Girona —municipis comparables a Tarragona—.

Segons l'informe, les quatre ciutats estudiades amb una població d'entre 100.000 i 140.000 habitants (Tarragona, Reus, Lleida i Girona), presenten una concentració de COV d'entre 29 i 39 µg/m3, amb les ciutats tarragonines amb valors més baixos.

A la ciutat de Tarragona, on hi ha diversos punts de mesurament, les dades fluctuen, dels 29,9 µg/m3 a Tarragona centre, als 82,5 de la Universitat Laboral.