Comella ha assegurat també que es crearà un nou organisme, a través del qual es gestionarà l'hospital i les diferents empreses que en depenen, que segurament tindrà la forma d'empresa pública. Es descarta la figura del consorci, ja que segons el representant del CatSalut, era molt complexe perquè oferia moltes difucultats de l'ambit jurídic, de finançament i d'estructura.
El CatSalut serà amo i senyor del Sant Joan de Reus, una diferència que no estava fixada en l'acord signat en l'exconseller Toni Comín i l'Ajuntament de Reus que es va materialitzar el passat 18 d'abril del 2017. En aquella ocasió es va explicar que el CatSalut entraria al Consell d'administració de la nova entitat que es creés amb un 55% i el consistori del Baix Camp tindrà un 45%, però que aquest últim en mantindrà la presidència. Comella ha afirmat que es nomenarà un nou gerent proposat pel CatSalut.
Està previst que la nova empresa pública també absorbeixi l'atenció sanitària, la primària i els laboratoris i per tant, l'Hospital Sant Joan, els Centres d'Atenció Primària (CAP) que han estat gestionats des de SAGESSA i GINSA en formaran part. Així com Gecohsa, que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre i que també passarà a mans de la Generalitat.
Aquesta nova situació de l'hospital i de la resta d'empreses filials no afecta els treballadors, ja que Comella ha destacat, des del mateix hospital de Reus, que es respectaran els diferents convenis vigents que hi ha en el moment actual.
Amb aquest pas, de qui és l'hospital?
L'Hospital Sant Joan de Reus s'integrarà dins de la xarxa sanitària del CatSalut però l'ajuntament de la capital del Baix Camp en seguirà sent el propietari. Ara bé, el consistori traspassarà amb dret de superfície al Servei Català per un període de 99 anys. L'entitat gestionarà les instal·lacions però la propietat de l'immoble es manté. Comella destaca que no és una venda ni una absorció i ho deixa en "solució".

Roda de premsa a l'Hospital Sant Joan de Reus aquest migdia Foto: Jonathan Oca
El dèficit que s'arrossega
Comella ha negat que el dèficit de l'Hospital Sant Joan de Reus sigui de 6 o 8 milions i deixa la forquilla entre els 2 i els 2,5 milions d'euros. Des del CatSalut s'encarregaran d'eliminar el desequilibri econòmic que ve arrossegant des del 2016.
L'hospital, perseguit per l'ombra de la dissolució
Amb aquest pas endavant del CatSalut per controlar el Sant Joan, s'acaben totes les incògnites sobre el seu futur, s'assegura la viabilitat de centre hospitalari i es talla de soca-rel el que podia haver estat, ja, la tercera possible dissolució.
La primera va arribar amb el desviament de 4 milions d'euros de l'empresa GECOHSA, que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre, per sufragar dèficit de l'hospital de Baix Camp l'any 2016. La segona operació administrativa, aquesta més recent, va passar l'any passat quan es va acordar reduir el seu capital social, que era de 3,5 milions, per a fixar-lo en poc més de 60.000 euros.
Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha destacat que "avui arriba la solució necessària per a l'hospital". El batlle ha destacat que el Sant Joan de Reus és "el millor hospital del territori i un dels millors del país" i que des del consistori s'ha estat portant a terme una competència que era pròpia de la Generalitat i que "avui, és el dia que l'assumeix públicament".
Pellicer afirma que amb "l'acord marc", els reptes de l'hospital "queden resolts" i "la gestió futura queda garantida".