L'Hospital Sant Joan de Reus realitza dues operacions pioneres assistides per robot

Era la primera vegada que es portaven a terme unes intervencions d'aquestes característiques a la demarcació de Tarragona

L'Hospital Sant Joan de Reus ha fet les dues primeres artroplàsties assistides per robots de la demarcació
L'Hospital Sant Joan de Reus ha fet les dues primeres artroplàsties assistides per robots de la demarcació | Cedida
20 de desembre del 2023
Actualitzat a les 16:05h
Un equip mèdic del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, encapçalat pel Dr. Eugeni García Almagro i la Dra. Núria Turallols Vidal, han dut a terme les primeres artroplàsties totals de genoll assistides per robot a la demarcació de Tarragona.

Es tracta d'un procediment quirúrgic altament efectiu per a pacients amb artrosi de genoll simptomàtic en etapa terminal i consisteix en la substitució total de l’articulació del genoll per una pròtesi. Les intervencions als dos pacients s'han realitzat aquest dimecres 20 de desembre al matí de forma exitosa.

Els professionals hospitalaris estimen que ambdós processos de recuperació seran més ràpids i satisfactoris que si s’haguessin sotmès a un procés quirúrgic convencional. 

Assistència robotitzada

L’artroplàstia total de genoll assistida per robot facilita la implantació de la pròtesi amb menor traumatisme dels teixits tous i el posicionament de l’implant. Els talls ossis són molts més precisos i permeten aconseguir una millor alineació de les extremitats i una millor tensió lligamentosa, tant en flexió com en extensió del  genoll.

El conjunt dels factors permet que es pugui iniciar abans el programa de rehabilitació. A més, s’ha demostrat que  s’alleugereix el dolor en el postoperatori immediat, fet que millora la qualitat de vida dels pacients alhora que s’allarga la vida de l’implant i es disminueixen els resultats clínics adversos.

Pel Dr. García Almagro, amb l’artroplàstia total de genoll assistida per robot “fem un pas endavant entrant  plenament en una tecnologia capdavantera que permet oferir als nostres pacients una tècnica quirúrgica reproduïble i, per tant, més segura respecte als resultats funcionals”. 

Pel que fa a la cirurgia convencional, la robòtica també té l’avantatge que no és necessari que els pacients portadors de claus intramedul·lars se sotmetin a una cirurgia prèvia per portar a terme la seva extracció.