La Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV), conjuntament amb l'ETSEQ, ha organitzat aquest divendres 14 de febrer la taula rodona 'El creixent lideratge de les dones en la recerca química', celebrada en el marc de la celebració internacional Global Women's Breakfast 2025 (GWB). L'objectiu de la GWB és establir una xarxa activa de persones de tots els gèneres per superar les barreres que impedeixen la igualtat de gènere en la ciència. L'acte, que enguany porta per lema 'Accelerar la igualtat en la ciència' ha tingut lloc sota els auspicis de la IUPAC, Unió Internacional de Química Pura i Aplicada, i s'ha celebrat a la sala Graus de l'ETSEQ.
Amaia Bastero, EMEA TS&D Associate Director for Packaging & Specialty Plastics a Dow, ha destacat que "al sector químic espanyol un 44% són dones, xifra superior a la mitjana d'altres sectors industrials. Pel que fa a l'àrea de Recerca de Dow EMEA, la xifra de dones en posicions de lideratge és d'un 60%. Aquestes dades avalen que el sector aposta pel talent femení. Al meu parer, per tal que les posicions de més responsabilitats estiguin ocupades per dones cal una combinació de dos factors, d'una banda, que les empreses apostin per un entorn inclusiu quant a gènere. I, que les mateixes dones lluitin per ocupar aquestes posicions de lideratge empresarial".
En el debat han participat també Marta Sales, líder de recerca de SEESLAB (Science and Engineering of Emerging Systems) i professora del Departament d'Enginyeria Química de la URV; Adrianna Nogalska, cap de la Línia de Tecnologies de l'Hidrogen en la unitat de Tecnologia química de EURECAT; i Elisabet Romero, cap del grup 'Disseny i construcció de sistemes bio-inspirats per a la conversió d'energia solar en combustible' de l'ICIQ. La moderació de la taula ha anat a càrrec de la Dra. Montserrat Diéguez, coordinadora del programa de doctorat 'Ciència i Tecnologia Química' i professora del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV.
La Global Women's Breakfast és organitzada per la IUPAC, Unió Internacional de Química Pura i Aplicada, que és l'autoritat mundial en matèria de normes digitals en química; nomenclatura i terminologia químiques. La IUPAC és líder en la provisió de coneixements científics objectius per a la resolució de problemes globals crítics que afecten tots els aspectes de la química que tenen un impacte social.