L'incivisme deixa una factura d'1,6 milions d'euros a Tarragona l'any 2016

L'alcalde destaca que hi ha un 10% de la ciutadania que fa "bretolades i animalades" i això "ens afecta a tots" | Uns 800.000 euros s'han destinat a recollir residus dipositats fora de lloc

Publicat el 23 de març de 2017 a les 14:40
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros destaca que hi ha un 10% de la ciutadania que fa "bretolades i animalades" i això "ens afecta a tots". A aquests diners, s'hi han de sumar més de 500.000 euros que han anat destinats a campanyes informatives i de conscienciació, a tècnics per gestionar els desperfectes i a informadors. Segons el batlle, es podria dir que "costa gairebé 2,2 milions i amb aquest pressupost es podria construir un una guarderia o un centre cívic cada dos anys".

Ballesteros en roda de premsa ha mostrat diferents fotografies a través de les quals pretenia denunciar públicament les situacions d'incivisme, com deixar les bosses fora dels contenidors, pintar les plaques dels noms dels carrers. "No és per queixar-nos sinó que és perquè creiem que és perfectament evitable", ha expressat. A tot això ha afegit que el cost de l'incivisme es manté estable respecte a l'any anterior però destaca que hi ha més conscienciació i defensa les campanyes que s'han portat a terme però admet que "no té una incidència real en el dia a dia".

A banda d'això, el mateix alcalde reconeix que "l'incivisme no és un fet únic a Tarragona" i afecta molts ajuntaments catalans i espanyols, "com el d'Alcalà d'Henares, que vaig visitar divendres passat", ha afegit. 

El departament de Neteja

La part més important de la factura generada per l'incivisme és la que es destina a la neteja. Segons la regidora de Neteja, Ivana Martínez, el cost durant l'any és d'1.278.994,10 euros i d'aquests, uns 800.000 euros, s'han destinat a la recollida de tot tipus de residus dipositats fora de lloc. La mateixa consellera denuncia i lamenta que es recullen més de 2.000 quilos diaris de residus fora dels contenidors. Ara bé, en totes les despeses també s'hi inclou la neteja de xiclets, la reparació de contenidors i papereres, la neteja de pintades i l'arranjament de les passarel·les de les platges.

Pel que fa als abocadors il·legals, Martínez ha destacat que en tenen prop de 70 localitzats, alguns en terrenys públics i altres en privats i que ja estan actuant, tant en l'àmbit d'inspecció com de tasques de neteja.

Per altra banda, des de l'Ajuntament es defensa que el fet d'endurir les sancions -470 durant el 2016- no és el camí, ja que "no volem recaptar diners, volem que es facin les coses bé perquè això ens costa diners a tots els tarragonins i tarragonines", ha dit Martínez.
 

Ballesteros mostrant una fotografia d'un acte incívic a Tarragona Foto: Jonathan Oca

Parc infantils

Encara que no hi ha un barri "més incívic" que un altre a Tarragona, José Luís Martín, regidor d'espais públics, ha lamentat que a Bonavista s'han produït dos episodis força lamentables, concretament en dos parcs infantils. Un a la Coma, on algú ha encès una barbacoa al costat de l'espai de jocs per la canalla –quan hi ha espais habilitats per a encendre foc- i l'altre al parc que hi ha a prop de la plaça de la Constitució, davant l'església. En aquesta ocasió es va encendre una foguera damunt el cautxú que protegeix la zona on juguen els infants. Cal recordar que aquest parc, poc després que l'obrissin al públic ja va haver de ser arranjat, l'actuació va costar més de 6.000 euros.

Martín destaca que han invertit 325.950 euros en espais públics i 7.312, 54 euros es gasten en reparar les pilones, els polsadors de semàfors de vianants i càmeres de control de trànsit, entre d'altres. El popular lamenta que es destinen 26.000 euros anuals en parcs infantils i d'aquests, 20.000 euros es destinen a arranjar els jocs malmesos per actes vandàlics.​