L'insuficient suport local al PDECat obliga a replantejar l'aliança amb Junts

El reusenc Marc Arza va quedar lluny d'assolir representació, en la línia del partit al global de Catalunya

Publicat el 15 de febrer de 2021 a les 08:12
Era una de les consignes de campanya: d'entre tots els regidors i càrrecs públics de l'espai de Junts per Catalunya des del 2017 a la demarcació de Tarragona, la majoria s'havien quedat al PDECat. Figures rellevants del partit com Ferran Bel, diputat al Congrés i exalcalde de Tortosa, Carles Pellicer, alcalde de Reus, o Quim Nin, vicepresident primer de la Diputació, havien donat suport públic a la formació de Carme Chacón.

Ni un dels pressupostos més alts entre les formacions sense representació, ni les quotes imposades per la Junta Electoral en campanya, ni tampoc la presència en tots els debats ha fet possible l'entrada al Parlament. Volien ser la clau del nou Govern, però el país ha girat cap a l'esquerra i, de pas, ha donat més del 50% dels vots emesos a formacions independentistes.

El PDECat només ha guanyat -a la demarcació de Tarragona- a Forès, a la Conca de Barberà, on han superat per 8 vots a Junts (40 a 32). A Vila-seca -on comptava amb el suport de l'alcalde actual i de l'anterior- han sumat més vots que la mitjana (232, 3,18%), un fet que també s'ha produït a Reus, d'on era el candidat, Marc Arza (1.002, 3,04%).

Ara queda pendent conèixer quin serà el futur polític de la formació. Un dels escenaris que la seva militància reconeix és tornar a establir converses amb Junts per refer un front que podria haver donat un diputat més al nou partit creat per Carles Puigdemont. Si bé en altres demarcacions els comitès locals s'han passat generalment a Junts, el PDECat conserva encara avui places importants al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.

[eleccionscat2021]PR43[/eleccionscat2021]

Junts només aconsegueix imposar-se a l'Alt Camp i la Conca

La victòria "històrica" de Raquel Sans i el seu equip i la recuperació del PSC a la costa tarragonina va deixar la nit d'ahir en un segon pla a Junts. Tercera força a només 2.000 vots dels socialistes, la formació liderada per Albert Batet va preservar primeres posicions especialment a l'Alt Camp i a la Conca de Barberà. A Valls -d'on és Batet- i a Montblanc la victòria de Junts va ser incontestable.

Batet va valorar "molt positivament" els 4 diputats aconseguits a la demarcació: "Malgrat ser un nou partit i sense drets electorals, hem obtingut un gran resultat", va afirmar. Així mateix, va agrair la confiança dels més de 53.300 suports i va destacar "la victòria històrica de l'independentisme, que ha assolit per primera vegada superar el 50% dels vots i la majoria parlamentària més àmplia amb 74 diputats". A parer seu, "el poble de Catalunya ens ha donat un mandat explícit. Ara ens toca ser coherents i conseqüents, i obliga els partits independentistes a entendre'ns".

[plantillaeleccions]