Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 1 de juliol tres homes per haver comès diversos robatoris en comerços del Vendrell. Quan els van identificar, van comprovar que acumulaven més de cinquanta antecedents policials. El jutjat en funcions de guàrdia els va deixar en llibertat amb càrrecs.
Tres dies després es produïa una situació similar, amb la detenció d’un home i una dona que havien robat en diversos supermercats. Aquests tenien prop d’una vintena d’antecedents policials. Són els dos exemples més recents d’un problema que s’ha multiplicat en moltes ciutats del país, i que al Vendrell es nota amb força.
Es tracta de lladres multireincidents que fan del petit furt la seva manera de viure. Com que són furts de menys de 400 euros, aquests només comporten una multa, encara que hi hagi reincidència. Per això, encara que se’ls vagi detenint, queden en llibertat i segueixen fent les mateixes actuacions.
Lladres coneguts i identificats
«No són bandes organitzades, sinó lladres de la zona que ja tenim controlats i identificats», afirma la regidora de la Policia, Luz Ramírez. La regidora assegura que els cossos policials fan la seva feina, i que no és una situació que s’estigui «escapant de les mans». Però admet que els furts constants en comerços o al carrer creen «sensació d’inseguretat».
La regidora de la Policia afegeix, de totes maneres, que l’acumulació de molts d’aquests delictes sí que pot acabar tenint conseqüències. «El pes de la llei triga, però acaba arribant», assevera. El 20 de juny, per exemple, sí que es va enviar a la presó un d’aquests lladres que acumulava molts antecedents per robatoris al Vendrell.
I és que si els furts superen els 400 euros, aleshores sí que l’acumulació de delictes acaba comportant penes de presó. Però des de diversos sectors fa temps que demanen un canvi en la legislació per castigar més severament la reincidència. De fet hi ha un acord entre PSOE i Podem per endurir la llei, i que s’elimini el llistó dels 400 euros.
El comerç, resignat
Mentre aquest canvi no arriba, des del comerç només els queda resignar-se i estar ben atents en tot moment. «Som plenament conscients que això depèn d’un tema legal que sobrepassa l’esfera municipal», apunta Salva Rodríguez, president del CIT. Des de l’entitat comercial estan convençuts que amb un enduriment de la llei, alguns s’ho pensarien dues vegades abans d’actuar així.
A l’última junta de seguretat local, celebrada el passat febrer, es va constatar que els robatoris a comerços havien crescut l’últim any al Vendrell. Mentre altres topologies anaven a la baixa, els furts «amb intimidació i violència» pujaven, segons Joan Maria Mulet, inspector dels Mossos al Baix Penedès.
Alguns d’ells els duen a terme nois molts joves o, fins i tot, menors d’edat. Luz Ramírez assegura que són persones que «no estan obertes a intermediació» i que fan d’aquesta «la seva manera de viure». «Amb cada detenció van gastant les vides que tenen», afirma la regidora, que creu que és necessari impulsar ja un canvi en el codi penal.