L'ONG K9 de Creixell ajuda en la recerca de víctimes del terratrèmol de Turquia

L'entitat va viatjar aquest dimarts al país otomà per posar-se a disposició de les autoritats turques

08 de febrer del 2023

L'ONG de rescat caní K9 de Creixell ja és a Turquia per ajudar en les tasques de rescat del terratrèmol que el passat dilluns va afectar el país otomà i Síria. En aquest sentit, l'entitat ha posat a disposició de les autoritats turques el seu personal i els seus gossos de rescat. En aquest sentit, el president i fundador, Pere Frutos, explicava en una entrevista a Catalunya Ràdio que han desplaçat un equip amb 20 animals.

 

Abans de la sortida cap a Turquia, aquest dimarts a la tarda, Frutos assegurava que «hem de ser molt ràpids. No tenim gaire temps si no volem que la gent no mori de fred, inanició o ferides». Cal recordar que l'ONG K9 té una llarga experiència de més de dues dècades en rescats. «Vam estar a Haití i a Indonèsia, hem estat a tots els grans terratrèmols i tsunamis del món en els últims 20 anys», assenyalava.

 

Els membres de K9 i els seus gossos treballaran a Turquia en la localització de persones entre les runes. «Ens dedicarem a buscar totes les persones i marcar on són per als grups de rescat», explicava Frutos.

 

Prop de 10.000 víctimes mortals i 45.000 fertis

La xifra de morts a causa dels terratrèmols registrats el dilluns al sud de Turquia, prop de la frontera amb Síria, ha augmentat a més de 9.600, segons les dades oficials, que apunten que més de 45.000 persones han resultat ferides a causa dels sismes. L'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) ha assenyalat que fins ara s'ha confirmat la mort de 7.108 persones en les províncies turques afectades.

 

Així mateix, l'AFAD ha especificat que «després del primer terratrèmol s'han registrat altres 648, sent el de major magnitud un de 7,6 amb epicentre a Elbistan». A les zones afectades, s'han desplegat més de 96.600 agents, treballadors d'organitzacions no governamentals, equips de recerca i rescat i voluntaris. Turquia ha creat a més un pont aeri per al trasllat de personal i materials des d'Istanbul, Ankara i Esmirna

 

En aquest sentit, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat l'estat d'emergència al país per tal que les operacions de recerca i rescat es desenvolupin amb la màxima celeritat.