El procés de vacunació està agafant ja el ritme anunciat inicialment, amb les 60.000 dosis que arriben setmanalment a Catalunya subministrades en aquest termini. Després d'uns primers dies amb certes dificultats, el Govern manté l'objectiu d'haver vacunat 748.000 persones en 12 setmanes, començant pels usuaris i professionals de residències i el personal sanitari, i preveu que aquest cap de setmana els primers ja hagin rebut la primera dosi. En total, 91.382 catalans ja la tenien, aquest dimecres.
Com indica el gràfic anterior, des de fa uns dies que ja s'han vacunat més persones fora de residències -bàsicament, personal sanitari- que usuaris d'aquestes, amb 58.748 i 34.587, respectivament. Això implica que quasi dos terços dels catalans en residències -en total, en són ara uns 55.000- han rebut com a mínim una vacuna, concretament el 62,9%, molt per sobre de l'escassament 0,7% de la població de fora, com es pot constatar en el gràfic inferior, amb aquesta evolució relativa. Pel que fa al conjunt de la població, el percentatge de vacunats total és tot just de l'1,18%.
Aquest percentatge de persones que han rebut alguna vacuna del coronavirus supera el 2% en deu comarques comarques, en especial el Pallars Jussà (4%) i el Moianès (3,5%), però també el Berguedà (2,9%), l'Alta Ribagorça (2,6%), l'Aran (2,4%) i el Segrià (2,4%). Per contra, la ràtio de vacunats és molt baixa a l'Alt Empordà (0,6%), el Baix Empordà (0,6%), el Baix Penedès (0,7%), la Selva (0,8%) i el Vallès Oriental (0,8%). Només vuit comarques es troben encara per sota de l'1%.
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i tota la informació sobre la vacunació, en termes absoluts i relatius, i en la població general i en residències, amb dades del 13 de gener. Les dades de població i de percentatge de vacunats de residències és aproximat. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.
Si es posa el focus en les vacunes a residències, hi ha vuit comarques que ja tenen més del 80% dels usuaris amb alguna dosi administrada: el Priorat (prop del 100%), l'Aran (92,7%), el Berguedà (90,8%), el Pallars Sobirà (87,5%), l'Alt Urgell (85,1%), el Moianès (82,7%), el Pallars Jussà (80,7%) i l'Alta Ribagorça (80,5%). Només l'han rebut, en canvi, menys d'una quarta part dels usuaris del Gironès (19,77%) i el percentatge també és baix a la Cerdanya (26%), l'Alt Camp (31,5%), el Baix Ebre (36%) o el Solsonès (37,3%).
Es tracta, en aquest cas, de percentatges no exactes, ja que no hi ha un registre públic del nombre d'usuaris de residències per comarca, més enllà de les dades prèvies a la pandèmia. Des de llavors, la quantitat total ha caigut de 65.000 persones a unes 55.000, tot i que no hi ha una desagregació territorial acurada. S'ha tingut en compte com a referència la població prèvia a la pandèmia menys els morts per coronavirus (uns 8.000 residents). En alguns casos, però, la reducció d'usuaris ha estat major -per mort per altres motius- i, en d'altres, hi ha entrat nova gent per cobrir places. Això fa que els resultats siguin aproximats i puguin sortir, per exemple, algunes xifres una mica superiors al 100%.
La velocitat de vacunació creix amb la intenció d'arribar a les 60.000 vacunacions a la setmana promeses. En concret, el 8 de gener es va assolir la xifra diària rècord de 17.208 dosis subministrades, superant el rècord del dia anterior, de 14.427. Tot i això, dilluns la quantitat va caure fins a 8.947 i dimarts es va situar en 11.071. Amb l'arribada de noves vacunes, el procés es podria accelerar.
A nivell de l'Estat, la comunitat que ha començat més ràpid el procés de vacunació és Astúries. El Principat ha subministrat 22 dosis per cada 100 habitants. Per darrere, se situen Castella i Lleó (17,3), Cantàbria (16,3), Galícia (12,3) i La Rioja (12), mentre que a la cua es troben les Balears (4,1), Madrid (5,3), el País Basc (6,9) i les Canàries (7). Catalunya, amb 10,6 dosis per cada 100 habitants, se situa per damunt de la mitjana estatal de 10,3, com el País Valencià (11,3).
A nivell mundial -pel que fa a les dades de què disposa Our World in Data- la diversitat és enorme i encapçala el rànquing Israel, amb 22,3 dosis subministrades per cada 100 habitants, clarament per davant de Emirats Àrabs Units (14,1), Bahrain (5,8), el Regne Unit (4,2), els Estats Units (2,8) i Dinamarca (2). Per darrere, es troben altres estats com Islàndia (1,4), Itàlia (1,3), Espanya (1), Alemanya (0,8), Portugal (0,7), Xina (0,7), Rússia (0,6) o França (0,3).
[plantillacoronavirus]
MAPES Més de 90.000 catalans i el 63% de residents ja han rebut la primera vacuna
Consulta interactivament com evoluciona el procés per immunitzar la ciutadania, a nivell comarcal, autonòmic i global
Ara a portada
-
Política Tarragona adjudica el nou contracte de la brossa a Urbaser: divisió total al plenari Antonio Ramos Llauradó
-
Política La nova ordenança de terrasses de Tarragona entrarà en vigor en les pròximes setmanes TarragonaDigital
-
Societat CCOO afirma que les negociacions per aprovar el conveni de PortAventura World «estan encallades» TarragonaDigital
-
Societat Els nivells de reverberació a l'escola Prat de la Riba de Reus superen els llindars recomanats TarragonaDigital
-
Política Cambrils destinarà un romanent de 7 milions d'euros a sanejar el deute i garantir l'estabilitat TarragonaDigital
Publicat el 14 de gener de 2021 a les 09:35
Et pot interessar
-
Societat Tarragona celebrarà una missa en record del papa Francesc
-
Societat Localitzen a Valls les restes de la ciutat ibera de Kissa, «la petita Pompeia de Tarragona»
-
Societat Creu Roja selecciona 90 socorristes per treballar a les platges de Tarragona durant aquest estiu
-
Societat Tarragona torna a posar en marxa el procés per trobar un gerent de promoció econòmica