Més de 2.800 pèl·lets per metre quadrat a la platja del Racó de Vila-seca

Unes 200 persones mostregen la presència de pèl·lets a la platja de Racó de Vila-seca en el cinquè aniversari de l'entitat Good Karma Projects

L'entitat fa anys que denuncia la presència de pèl·lets.
L'entitat fa anys que denuncia la presència de pèl·lets. | TarragonaDigital
28 de gener de 2024, 15:04
Actualitzat: 15:59h
Unes 200persones han mostrejat aquest dissabte, 27 de gener, la presència de pèl·lets a la platja del Racó de Vila-seca, en una acció impulsada per l'entitat GoodKarmaProjects. La iniciativa combina l'activismeciutadà amb la recercacientífica, amb la recollida de mostres per determinar la densitat d'aquest granulat a l'entorn.

Després que els voluntaris hagin recollitmostres a la sorra, s'ha constatat que hi havia 2.827,5 pèl·lets en superfície. En el cinquè aniversari de l'entitat, el seu cofundador Jordi Oliva ha denunciat "l'arribada constant" i una "contaminaciósistemàtica" al conjunt de la costa tarragonina. Per tot plegat, ha insistit en la necessitat d'actuar en origen i s'ha mostrat esperançat amb la novallei catalana de residus.

Una vintenad'entitatsecologistes s'han afegit a la iniciativa liderada per Good Karma Projects a la platja del Racó de Vila-seca, a tocar de la Pineda. És en aquest punt on l'agrupació alerta que han quantificat una alta densitat de pèl·lets en superfície al llarg dels seus cinc anys d'història i apunta que es tracta de la platja amb més granulat de tota la penínsulaIbèrica. De fet, aquesta ha estat la tasca dels prop de 200voluntaris que han participat en l'acció, que ha consistit en un mostreig d'aquest microplàstic i alhora, en una neteja de l'entorn d'altres residus de més embalum.

Per aconseguir-ho, els organitzadors han delimitat diverses zones de laplatja, dividides en seccions de dos metres quadrats. En primer lloc, els participants han hagut de revisar cada superfície amb l'ajuda de petits sedassos per separar els microplàstics de la sorra. A partir d'aquí, han classificat i apuntat els residus localitzats en cada espai, per posteriormentcalcular la densitat d'aquests elements a la sorra. En aquesta ocasió, han constatat una mitjana de 2.827,5 pèl·lets per cada metrequadrat. La manca de pluges i d'onatge han propiciat aquestes dades, segons els impulsors de l'acció. Les dades recollides es presentaran la setmana vinent a Fiscalia per fer tenir coneixement de l'estat actual de contaminació present a la zona.

Activisme mediambiental

Alguns dels participants s'han estrenat en l'activismemediambiental aquest dissabte, conscienciats davant el desastrenatural registrat a les costes gallegues. És el cas de la família de l'Álvaro Lucas, un veí de Cambrils que no era conscient que el problema dels microplàstics pogués tocar-los de més a prop. "Quan veus tot el que trobes, t'impacta. És una pena per les platges i el nostre mediambient, esperem que amb accions com aquestes la gent se sensibilitzi que cal cuidarl'entorn", ha asseverat.

Un cas diferent del de les membres de l'associació GATA (Grup d'Amics de Toni Achón), qui a banda d'organitzar excursions a la demarcació, s'impliquen en accions ecologistes i de cura del medi ambient. La Dolors Busquets, una de les seves integrants, ha refermat la consciència ecològica de l'agrupació amb accions com la d'aquest dissabte.

Simbiosi ciutadà i científic

Més enllà de la implicacióciutadana, l'acció compta amb el suport d'investigadors. D'aquesta manera, tant el mètode de recollida de dades com la seva interpretació es basa en un mètode científic. Així ho ha destacat el doctor Jaume Folch, professor de bioquímica i biologia molecular a la URV, qui ha posat èmfasi en l'increment de la conscienciaciómediambiental entre la població. Segons Folch, el plàstic per si mateix no té una "gran reactivitat química", però té la capacitat d'atraure altres molècules que els preocupen, com ara metalls pesants o pesticides. "En el cas dels pèl·lets en particular, tenen una resiliència molt gran i poden estar segles al medi. No sé quants pops ni quantes sardines s'acabaran menjant un mateix pèl·let. A mesura que això passa, els contaminants passen als teixits d'aquests animals i de retruc, a la dieta de les persones", ha alertat.

Paral·lelament i arran d'una denúncia davant la Generalitat presentada per GoodKarma i Surfrider Foundation a l'octubre, Fiscalia de Tarragona va iniciar un expedient per estudiar l'origen de la contaminació i incompliment de la llei de responsabilitat ambiental. Actualment, ja són tretze les empreses de Tarragonainvestigades. En aquest context, el cofundador de l'entitat, Jordi Oliva, ha insistit a concentrar els esforços en aplicar mesures centrades en l'origen dels pèl·lets. Oliva també ha posat el focus sobre la nova llei catalana de residus per frenar la contaminació que afecta el conjunt de la costa tarragonina.

Un documental per commemorar el cinquè aniversari de Good Karma Projects

L'activitat a la platja del Racó ha estat el preludi dels actes del cinquèaniversari de Good Karma Projects, que estrena el documental Med2050 al Museu del Port de Tarragona aquest dissabte a la tarda. Es tracta d'una peça audiovisual on s'explica tant les històries dels integrants de l'agrupació com dels reptes de futur que s'ha plantejat.