Més d'un centenar de denúncies a Tarragona per abocaments il·legals de runa, mobles i deixalles a la via pública

El govern promet aplicar "sancions realment fortes" contra els infractors i lamenta que sovint el cost de treure-ho és més car que la mateixa multa

Publicat el 04 de novembre de 2020 a les 12:35
El govern municipal de Tarragona ha imposat més d'un centenar de denúncies contra presumptes autors d'abocaments il·legals. Jordi Fortuny, regidor de l'àrea de Neteja, ha explicat en roda de premsa virtual que s'han notificat 186 denúncies per incompliment de l'ordenança de neteja -de les quals, 103 són per deixar voluminosos al carrer-, mentre que 20 més han estat contra la llei de residus. Mentre que les primeres poden suposar sancions de fins a 4.001 euros, les segones poden arribar als 300.000. Tot i així, de vegades aquests imports no arriben ni tan sols a cobrir les despeses de treure tota la runa dipositada a l'espai públic, segons ha detallat Fortuny.

Els abocaments s'han incrementat durant el confinament de la Covid-19. Persones que feien mudança "han tret el pis sencer al carrer", un cas que s'ha repetit en diverses ocasions, per exemple, al barri de la Part Alta. "Ens perjudica des d'un punt de vista ambiental i també econòmic", ha dit Fortuny aquest dimecres.

De les 20 sancions per delicte ambiental, se n'ha cobrat una i dues més estan en tràmits de pagament. Pel que fa a l'incompliment de l'ordenança de convivència cívica en matèria de neteja, la Guàrdia Urbana ha imposat 16 denúncies per llençar o abandonar als espais públics qualsevol tipus d'objecte o producte, una per no dipositar a les papereres residus sòlids de petit format, 103 per abandonar residus de gran volum que haurien d'anar a la deixalleria, 27 per dipositar la brossa fora de l'horari fixat per l'Ajuntament, 28 per posar-la fora dels contenidors, 8 per no separar bé les deixalles i una per netejar o reparar vehicles a l'espai públic.

Fortuny ha insistit en l'existència de la deixalleria, que per primer cop s'obre ara a les empreses petites que no poden fer-se càrrec dels seus residus, això sí, passant per caixa. Després de la fase inicial de la pandèmia, s'han doblat les peticions al telèfon verd (de 25 a 50 diàries), però això no ha evitat veure imatges impactants als carrers de la ciutat.

Els polígons i el camí de la Coma, els més concorreguts pels infractors

Tant el polígon Francolí, com els terrenys del Pla Parcial 9 -rere els barris de Parc Riu Clar, l'Albada i la Floresta-, així com el camí de la Coma o el camí vell de Salou són alguns dels punts més "calents" pel que fa a abocaments no autoritzats. En alguns casos aquests han costat a l'erari públic desenes de milers d'euros, tal com han detallat. Bidons de tinta, pneumàtics, runa, mobles, entre d'altres, són els principals residus que s'hi poden veure habitualment.

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que hi haurà "una acció de comunicació important" perquè la població conegui quines maneres té de llençar allò que ja no li fa servei. A banda d'això, Fortuny ha assegurat que "en algun cas anirem a buscar sancions realment fortes" i no ha descartat la presència de càmeres de vídeo-vigilància en els llocs amb més infraccions.
 

Un abocament il·legal a Tarragona. Foto: Ajuntament de Tarragona